Art. 335 Cod penal

Sentinţă penală 173 din 27.09.2016


Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă la data de 04.02.2016 în dosarul nr. s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere fără permis al unui autovehicul pentru nici o categorie”,  faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin.1  C.p. .

S-a reţinut în esenţă prin actul de sesizare a instanţei că:

În data de18.07.2015 în jurul orelor 21,30 inculpatul a fost depistat în trafic pe raza localităţii Măceşti conducând mopedul cu numărul...

S-a constatat faptul că inculpatul nu posedă permis de conducere adresa 26183/2015 emisă de SPCRPCÎV Caraş Severin.

Inculpatul a fost audiat în cauză, a arătat faptul că fiind plecat din ţară mai mult timp nu cunoştea prevederile legale în materie.

În fapt, în data de 18.07.2015, în jurul orelor 21,30, pe drumul naţional DN57 pe raza localităţii Măceşti, inculpatul a fost depistat în timp conducea mopedul marca GUANSGYHOU DAYANG cu nr. de înregistrare …..

La cererea agenţilor de poliţie să prezinte actele la control, inculpatul a declarat că nu deţine permis de conducere.

Din răspunsul comunicat prin adresa nr.26183 din data de 05.08.2015 de la fila 13 din dosarul de urmărire penală rezultă că inculpatul nu figurează în evidenţele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Caraş-Severin cu permis de conducere la momentul săvârşirii faptei.

Inculpatul a fost audiat în calitate de suspect în faza de urmărire penală, a recunoscut săvârşirea faptei, invocând necunoaşterea legii.

În drept, fapta inculpatului de a conduce un vehicul pe drumurile publice fără ca acesta să deţină permis de conducere constituie infracţiunea de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art.335 alin.1 Cod Penal.

Sub aspectul laturii obiective instanţa reţine că elementul material al infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” este reprezentat de acţiunea inculpatului de a conduce mopedul marca GUANSGYHOU DAYANG cu nr. de înregistrare…, pe drumul naţional DN57 pe raza localităţii Măceşti în data de 18.07.2015, fără a deţine permis de conducere.

Urmarea imediată pentru fapta săvârşită este reprezentată de starea de pericol creată pentru desfăşurarea traficului rutier în siguranţă.

Legătura de cauzalitate pentru fapta săvârşită nu trebuie dovedită în cauză deoarece urmarea imediată rezultă din materialitatea faptei, fiind vorba de o infracţiune de pericol abstract.

În ceea ce priveşte latura subiectivă, instanţa reţine că fapta nu poate fi săvârşite decât cu intenţie directă, inculpatul având reprezentarea clară a consecinţelor faptelor sale.

Deoarece reţine existenţa tuturor elementelor constitutive ale infracţiunii pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, instanţa se va apleca în continuare asupra elementelor de individualizare a pedepsei ce  urmează să fie stabilită.

Conform art.335 alin.1 Cod Penal „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Conform art.74 Cod Penal instanţa trebuie să ia în calcul împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natură şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Din fişa de cazier a inculpatului rezultă că acesta este la primul contact cu legea penală.

Drept urmare, instanţa urmează să stabilească în sarcina inculpatului o pedeapsă de un (1) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art.335 alin.1 Cod Penal.

Instanţa reţine că inculpatul nu are antecedente penale, a recunoscut săvârşirea faptei în faza de urmărire penală. Deoarece limitele de pedeapsă sunt sub 7 ani închisoare, iar pedeapsa stabilită în concret este sub 2 ani închisoare, instanţa consideră că aplicarea imediată a pedepsei nu se impune, motiv pentru care, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.83 Cod Penal, va dispune amânarea aplicării pedepsei pentru un termen de supraveghere de 2 ani.