Anulare act administrativ

Sentinţă comercială 29 din 20.01.2016


Prin acţiunea înregistrată la data de 17.07.2015 sub nr. 2229/104/2015  pe rolul Tribunalului Olt – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal reclamanta X,  a chemat in judecata pe paraţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, si Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice,solicitând instanţei  ca prin hotărârea ce o va  pronunţa sa se dispună anularea adresei nr.2382/14.05.2015, respectiv a "Aplicaţiei Titularizare 2015" şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecata.

În motivarea acţiunii, arată că s-a adresat cu o cerere ISJ Olt prin care a solicitat pretransferul pe catedra de educaţie muzicala pentru anul şcolar 2015-2016. iar prin adresa nr.2382/14.05.2015 emisa de ISJ Olt si Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice i s-a comunicat ca "aplicaţia Titularizare 2015" i-a invalidat diploma de studii absolvite in perioada 2003-2007 in cadrul Facultăţii de Muzica a Universităţii Spiru Haret, forma de invatamant ID, deoarece forma de invatamant urmata de aceasta, nu ar fi fost acreditata in momentul inscrierii la facultate.

Susţine reclamanta că aceasta adresa, cat si "aplicaţia Titularizare 2Q15" sunt nelegale, fiind de natura sa o vătămăzească in drepturile sale legitime prin îngrădirea dreptului de a se pretransfera pe catedra de educatie muzicala, desi acest drept îi este conferit de actul de studii .

Arată că a absolvit in anul 2007 Facultatea de Muzica din cadrul Universităţii Spiru Haret, fiindu-i eliberata diploma de licenţa si suplimentul la diploma in urma susţinerii si promovării examenului de licenţa 2007, aceasta diploma  intrând in circuitul civil, intrucat pe baza acesteia  ar fi funcţionat ca profesor pe catedra de educaţie muzicala, susţinând totodată că,  obţinând gradul didactic II la Universitatea Naţionala de Muzica Bucureşti iar ulterior s-a inscris pentru obţinerea gradului didactic I la aceeasi universitate, susţinând in februarie 2015 colocviul.

Aplicaţia "Titularizare 2015" nu poate avea un efect anulator asupra diplomei , atâta timp cat aceasta a fost emisa in condiţii de legalitate sub antetul Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice, de o instituţie publica recunoscuta de stat, producând efecte in fata oricărei autorităţi.

Prin urmare ,susţine reclamanta că este beneficiara unei diplome de licenţa, care ii conferă toate drepturile si obligaţiile pe care legea le recunoaşte, inclusiv dreptul de a obţine pretransferul in vederea titularizării, iar autorităţile publice nu pot sa conteste actul de studii si sa îngrădească efectele acestuia, daca o instanţa de judecata nu a pronunţat o soluţie de anulare a diplomei.

Precizează ca s-a adresat cu plângere prealabila atat ISJ Olt, cat si Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice prin care a solicitat revocarea aplicaţiei "Titularizare 2015" si a adresei nr.2382/14.05.2015, insa niciunul din paraţi nu au dat curs solicitării sale, iar in răspunsul primit la plângerea prealabila de la Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice i se recunoaşte valabilitatea diplomei, precum si faptul ca trebuie sa beneficieze de toate drepturile conferite de lege pe baza diplomei, insa nu se răspunde solicitării de a revoca actul administrativ prin care i se invalidează diploma de licenţa.

In dovedirea acţiunii solicită proba cu inscrisuri, 

In drept işi întemeiază acţiunea pe dispoziţiile art.8 din Legea 554/2004.

Pârâtul Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a formulat întâmpinare invocănd excepţia inadmisibilităţii acţiunii, pentru următoarele motive:

Reclamanta a solicitat anularea "adresei" nr. 2382/14.05.2015, prin care se aducea cunoştinţă reclamantei de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt, faptul că nu încadrează în condiţiile de înscriere la examenul de titularizare.

Legea contenciosului administrativ defineşte actul administrativ ca fiind „act bilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim i putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a leg care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice; "

Această "adresă" nu are caracterul unui act administrativ în sensul art. 2 ( lit. c) din Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv i dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice şi nu se referă la reclamantă.

Un act administrativ nu este orice act emis de un compartiment din cadrul un instituţii publice, ci este actul emis de chiar instituţia publică abilitată prin lege emită acte cu acest caracter.

Conform legii actele administrative pe care le emite Ministerului Educaţiei Cercetării Ştiinţifice sunt ordine, metodologii, instrucţiuni, acte care au forma stabil de lege pentru aceasta. în niciun caz o informare transmisă de ISJ şi de un centru examen nu are caracterul unui act administrativ.

 Având în vedere faptul că această "adresă" nu are caracterul unui act administrativ, pretenţiile reclamantei nu pot fi ocrotite pe calea procesuală aleasă.

- Excepţia Lipsei de Obiect a cererilor formulate în contradictoriu cu subscrisul minister pentru următoarele motive:

Conform prevederilor art.1 din O.G. nr.42/2015 privind dreptul absolvenţilor de c beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate ş sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare se statuează următoarele:

„ ( Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, care atest finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universita 2011 - 2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzut la art. 143 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările : completările ulterioare, la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz; (...)

(5) în termen de 30 de zile de la solicitarea instituţiei de învăţământ superi< acreditate. Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice aprobă numărul c formulare tipizate necesare pentru beneficiarii prevăzuţi la alin. (1). (...)"

Precizează că, raportat la cele de mai sus, Ministerul Educaţiei şi Cercetă Ştiinţifice, având la bază solicitarea instituţiei de învăţământ superior, care a organ şcolarizarea, urmează să aplice prevederile legale.

Fată de cele de mai sus solicită  admiterea excepţiei invocate si respingerea cereriide chemare în judecată ca fiind lipsită de obiect.

În drept invocă dispoz.art.205 Cod procedură civilă, OG nr.42/2015. în conformitate cu prevederile art. 223 Cod Procedură Civilă, solicită judecarea în lipsă.

 Reclamanta  X, a depus la dosar răspuns la întâmpinare  prin care solicită instanţei să aibă în  vedere următoarele:

1 .Referitor la excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocata de parat prin întâmpinare,  solicită sa se dispună respingerea acesteia ca neîntemeiata având in vedere ca adresa emisa de I.S.J Olt, sub antetul M.E.C.ST, prin care se susţine ca diploma de licenţa nu este recunoscuta de aplicaţia electronica „Titularizare 2015" gestionata de M.E.C.TS reprezintă un act administrativ in sensul dispoziţiilor art.2, alin.l, lit.c) din Legea nr.554/2004, intrucat prin adresa respectiva si aplicaţia „Titularizare 2015" i se ingradeste dreptul reclamantei de -•f se transfera pe catedra de educaţie muzicala si ulterior titulariza, drept care-i ite conferit tocmai de actul de studii.

 2.In ceea ce priveşte excepţia lipsei de obiect invocata de parat prin întâmpinare, solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiata, având in vedere ca in acţiunea introductiva obiectul este foarte bine precizat de reclamanta, constând in anularea Adresei nr.2382/14.05.2015, respectiv a aplicaţiei „Titularizare 2015".

De altfel, motivarea in fapt si in drept a excepţiei de către parat nu are niciun fel de legătura cu excepţia invocata. 

La termenul din data de 04.11.2015 instanţa a respins excepţia inadmisibilităţii şi excepţia lipsei de obiect invocate de pârâtul MECTS ca neîntemeiate, pentru motivele arătate în întâmpinare.

La solicitarea instanţei, la data de 02.12.2015, pârâtul ISJ Olt a depus la dosar înscrisurile depuse de reclamantă la dosarul de pretransfer.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta X,  a chemat in judecata pe paraţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt si Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice, solicitând instanţei  ca prin hotărârea ce o va  pronunţa sa se dispună anularea adresei nr.2382/14.05.2015, respectiv a "Aplicaţiei Titularizare 2015";şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecata.

Prin adresa nr. 2382/14.05.2015 emisă de ISJ Olt i s-a comunicat reclamantei că în urma contestaţiei depuse de aceasta, referitoare la invalidarea de către aplicaţia „Titularizare 2015” a diplomei de studii absolvite în perioada 2003-2007 în cadrul Facultăţii de Muzica a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, forma de învăţământ ID , specializarea Pedagogie muzicală, în urma analizei efectuate, se constată că studiile menţionate nu erau inclus în hotărârile Guvernului privind autorizarea de funcţionare provizorie sau acreditarea specializărilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular, valabile în momentul înscrierii la Facultate decât pentru formele de învăţământ de Zi şi FR.

Potrivit art. 1 din legea nr. 554/2004 Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.

Instanţa reţine că reclamanta a absolvit in anul 2007 Facultatea de Muzica din cadrul Universităţii Spiru Haret, fiindu-i eliberata diploma de licenţa si suplimentul la diploma in urma susţinerii si promovării examenului de licenţa 2007, iar pe baza acesteia  a funcţionat ca profesor pe catedra de educaţie muzicala, şi a obţinut gradul didactic II la Universitatea Naţionala de Muzica Bucureşti, iar ulterior s-a înscris pentru obţinerea gradului didactic I la aceeaşi universitate, susţinând in februarie 2015 colocviul.

Conform decizie nr. 761/26.08.2014 emisă de ISJ Ilfov reclamanta a fost repartizată, începând cu data de 01.09.2014, cu statut de gradul didactic titular în învăţământul preuniversitar pe postul de Educatoare/institutor pentru învăţământul preşcolar/profesor pentru învăţământul preşcolar cu predare în limba română la Şcoala gimnazială nr. 1, localitatea Berceni.

Instanţa reţine aşadar că reclamanta este posesoarea unei diplome în temeiul căreia a funcţionat în sistemul de învăţământ, deţinând un post de cadru didactic titular.

Este de reţinut că acreditarea formelor de învăţământ este un aspect care priveşte relaţiile dintre autorităţile publice cu atribuţii în domeniul învăţământului şi universităţile supuse acreditării, aspect care nu are relevanţă în privinţa absolvenţilor sau posesorilor de diplome, după caz. Aceştia au dreptul de a li se elibera actele de studii şi, după caz, de a se bucura de toate drepturile conferite de actul de licenţă fără discriminare, în condiţiile în care actul de licenţă nu a fost anulat pe cale judecătorească.

În prezenta cauză, îngrădirea dreptului reclamantei de a participa la mişcare de personal, respectiv la etapa de pretransfer, pe motivul lipsei studiilor autorizate, s-a făcut prin nesocotirea drepturilor câştigate prin obţinerea diplomei de licenţă. Această diplomă de licenţă nu a fost anulată pe considerentul că a urmat o instituţie de învăţământ superior neacreditată, împrejurare în care reclamanta trebuie să beneficieze de toate conferite de actul de licenţă fără discriminare.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa a constatat că invalidarea de către aplicaţia „Titularizare 2015” a diplomei de studii absolvite de către reclamantă s-a făcut cu nerespectarea drepturilor acesteia, împrejurare în care instanţa a admis cererea şi a anulat adresa nr. 2382/14.05.2015 respectiv „Aplicaţia Titularizare 2015” şi a obligat pârâtul la validarea cererii de pretransfer a reclamantei Marancea Daniela

Totodată, în temeiul art. 451 cpc a  dispus obligarea pârâţilor la plata sumei de 450 lei către reclamantă cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat şi taxa judiciară de timbru.

Data publicarii pe portal:22.04.2016