Contencios administrativ. Acțiune în anulare act administrativ normativ. Condiții de exercitare a acțiunii în contencios administrativ. Persoană interesată. Inadmisibilitate cerere având ca obiect dispoziții legale. Verificarea legalității actului adminis

Sentinţă civilă 117 din 03.10.2018


Cuprins pe materii: Contencios administrativ. Acțiune în anulare. Acte emise autoritățile publice.

Indice alfabetic: Contencios administrativ:

- acțiune în anulare act administrativ normativ

- persoană interesată

- inadmisibilitate

- autorizare

Temei de drept: Legea nr. 554/2004 art. 1, art. 2 alin. 1 lit. c și c indice 1: Legea nr. 10/1995 art. 38 alin. 2; OG nr. 2/2000

În condițiile în care reclamantul are calitatea de expert tehnic judiciar, Curtea de Apel a considerat că este evident interesul reclamantului în formularea cererii de chemare în judecată ce constituie obiectul prezentei cauze, demersul său judiciar având ca finalitate obținerea dreptului de a efectua lucrări specifice experților tehnici de calitate prin recunoașterea faptului că noțiunea de expert tehnic de calitate a fost înlocuită cu noțiunea de expert tehnic extrajudiciar.

Curtea de Apel a constatat din examinarea prevederilor art. 1, art. 2 alin. 1 lit. c și c indice 1, art. 9 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 că dispoziții din Legea nr. 10/1995 nu pot constitui obiectul acțiunii în contencios administrativ, fiind evident că a accepta teza potrivit căreia dispozițiile legii menționate pot constitui obiectul controlului judiciar al instanței de contencios administrativ înseamnă a depăși atribuțiile puterii judecătorești prin săvârșirea de acte care intră în atribuțiile unor altor organe aparținând unei alte autorități constituite în stat, ceea ce nu este permis.

În condițiile în care ordinul a fost emis în temeiul și în vederea punerii în executare a dispozițiilor art. 38 alin. (2) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, criticile reclamantului referitoare la neconcordanța ordinului cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2000 nu pot fi primite având în vedere faptul că dispozițiile legale în temeiul cărora a fost emis ordinul contestat se află și în prezent în vigoare. În lipsa unor dispoziții legale exprese, nu există nici un temei care să justifice teza potrivit căreia odată cu adoptarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2000 ar fi fost abrogate dispozițiile din Legea nr. 10/1995 referitoare la expertul tehnic de calitate.