Uzucapiune. Excepţia inadmisibilităţii acţiunii

Sentinţă civilă 86 din 15.01.2016


Cuprins pe materii: Uzucapiune. Excepţia inadmisibilităţii acţiunii

Analizând cu prioritate excepţia inadmisibilităţii acţiunii, instanţa a reţinut că,  în conformitate cu prevederile art. 35 C. proc. civ., cel care are interes poate să facă cerere pentru constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept, cererea neputând fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului pe orice cale prevăzută de lege.

În acest sens, constatarea învestirii cu o acţiune în constatare în temeiul art.35 C. proc. civ. atrage pentru instanţă obligaţia verificării dacă cererea poate fi primită sau dacă ea nu poate fi primită, caz în care sancţiunea impusă de norma legală este inadmisibilitatea.

Reclamantul, care a încheiat un înscris sub semnătură privată pe care îl intitulează antecontract de vânzare-cumpărare, are la îndemână calea realizării dreptului printr-o altă acţiune, cale pe care însă a înţeles să nu o urmeze. Împrejurarea că unul din promitenţii vânzători este decedat, astfel că ar fi mai dificilă încheierea actului în formă autentică, după cum a arătat reclamantul în cererea introductivă, nu conduce la concluzia că reclamantul are deschisă calea acţiunii în constatarea dreptului de proprietate reglementată de art. 35 NCPC, câtă vreme  eludează cu ştiinţă alte dispoziţii legale, inclusiv cele ale Legii nr.17/2014.O interpretare contrară ar lipsi de conţinut şi de finalitate atât dispoziţiile referitoare la pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic, cât dispoziţiile Legii nr.17/2014, ceea ce ar duce la încălcarea abuzivă a unei alte proceduri prevăzute de legiuitor, în condiţiile în care părţilor li s-ar recunoaşte  o alternativă apreciată ca fiind mai puţin dificilă. Nu se poate considera ca o astfel de interpretare si aplicare a dispoziţiilor art.35 Cod de procedura civila este in contradicţie cu prevederile art.6 din C.E.D.O., care reglementează dreptul la un proces echitabil, întrucât nu se aduce atingere substanţei dreptului de acces la justiţie.

Pentru aceste considerente, instanţa urmează să respingă cererea ca inadmisibilă şi să oblige reclamantul la plata cheltuielilor de judecată către pârâta A Z, fiind în culpă procesuală.