Anulare titlu de proprietate; dovada mandat acordat pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor

Sentinţă civilă 1766 din 10.11.2015


La data de 05.04.1991 numita S.E., sora reclamantului, a înaintat  Primăriei Topraisar  cererea de reconstituire a dreptului de proprietate ce a aparţinut defunctului Ș.E.,  asupra terenului în suprafaţă de 9,5 ha cu care acesta fusese înscris în CAP Potârnichea, com. Topraisar jud. Constanţa (f.80). În cuprinsul acestei cereri nu s-a făcut vorbire despre reclamantul D.A. şi nici în declaraţiile scrise ale celor doi martori, ataşate cererii, nu a fost pomenit.

Ca urmare a acestei cereri, au fost emise titlurile de proprietate nr. ……/11.10.2001 şi  nr. ……/23.09.1998, dreptul de proprietate asupra terenului extravilan de 9,5 ha şi asupra terenului intravilan de 4000 mp fiind reconstituit numitei S.E., în calitate de moştenitoare a defunctului Ș.E..

Din actele de stare civilă ataşate cererii de chemare în judecată şi cererii de reconstituire rezultă că numitul Ș.E. a fost bunicul din partea mamei (D.P.) atât al reclamantului cât şi a numitei S.E., care a decedat şi ea la data de 02.07.2008 (f.10).

 Din adresa nr. …../14.04.2015 emisă de Primăria Comunei Topraisar jud. Constanţa a rezultat că terenurile aferente titlurilor de proprietate au fost înstrăinate astfel: suprafaţa de 4000 mp teren arabil intravilan a figurat înscrisă în evidenţele primăriei Topraisar pe numele autorului Ș.E. cu moştenitor S.E. până în anul 1998, după care a fost vândută numitului D.C. conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr. …../29.09.1998 iar suprafaţa de 9,5 ha teren arabil extravilan a figurat înscrisă în evidenţele primăriei Topraisar pe numele autorului Ș.E. cu moştenitor S.E. până în anul 2001, după care a fost vândută numitului A.F.T. conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr. ……/01.11.2001.

Deşi susţine că a mandatat-o verbal pe sora sa S.E., în prezent decedată, să formuleze cererea de reconstituire a dreptului de proprietate şi în numele său, din probele administrate în cauză nu se deduce cu certitudine existenţa acestui presupus mandat verbal. Astfel, deşi martora C.M.V. a arătat că ştie ea că reclamantul a rugat-o pe sora sa să formuleze cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, nu a putut da detalii despre împrejurările în care a aflat de existenţa acestui mandat, astfel încât instanţa nu poate considera drept credibilă depoziţia acesteia,întrucât nu se coroborează cu nicio altă probă existentă la dosar. 

Pe de altă parte, deşi martora a susţinut că este rudă îndepărtată cu părţile şi vecină cu acestea, pârâtul S.V.,cu prilejul interogatoriului luat de instanţă, a arătat că nu o cunoaşte pe martoră, nu îi este nici rudă şi nici vecină.

De asemenea, pârâtul S.V. a arătat că locuieşte în oraşul Medgidia încă din anul1992 şi nu avea la cunoştinţă existenţa titlurilor de proprietate eliberate pe numele mamei sale, aflând de acestea cu ocazia procesului.

Instanţa constată că, deşi titlurile de proprietate au fost eliberate pe numele surorii reclamantului încă din anii 1998, 2001, reclamantul nu a dovedit că a făcut demersuri în tot acest timp scurs până la formularea cererii de chemare în judecată pentru a se interesa de soarta acestor terenuri, în vederea recuperării cărora susţine că a mandatat-o verbal pe sora sa, şi este greu de crezut, în lipsa acestor dovezi, că în tot acest timp reclamantul nu a cunoscut împrejurarea că aceste terenuri au fost recuperate şi chiar înstrăinate de sora sa încă din an1998, respectiv 2001, din moment ce aceste relaţii puteau fi uşor obţinute prin formularea unei simple cereri către Primăria Comunei Topraisar – Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

În consecinţă, instanţa apreciază că reclamantul nu a dovedit în mod cert existenţa vreunui mandat acordat surorii sale pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 9,5 ha şi 4000 mp situate în extravilanul/intravilanul com. Topraisar, jud. Constanţa, motiv pentru care va respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată.

Domenii speta