Condiţii de admisibilitate procedura special de evacuare; notificare prin executor judecătoresc

Sentinţă civilă 353 din 23.02.2016


Între reclamanta BTT S.A., în calitate de comodant şi P.E., în calitate de comodatar, a fost încheiat contractul de comodat nr. ……/17.07.2012, având ca obiect asigurarea folosinţei apartamentului nr. …. situat în Costineşti, ….., jud. Constanţa, pe perioada desfăşurării activităţii (filele 10-12).

 La data de 03.06.2013, raporturile de muncă dintre B.T.T. S.A. şi P.E. au încetat prin acordul părţilor, în temeiul Deciziei nr. …../03.06.2013 a Directorului General al B.T.T. S.A., P.E. fiind notificată să predea bunul ce a făcut obiectul contractului de comodat, în baza notificării nr. …../13.03.2015 emisă de Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi D și D, însă a refuzat predarea apartamentului.

Întrucât pârâta a refuzat să elibereze şi să predea apartamentul, BTT S.A. a formulat acţiune în evacuare, în contradictoriu cu pârâta P.E., solicitând instanţei de judecată evacuarea imediată a pârâtei din imobilul ce a făcut obiectul contractului de comodat nr. ……/17.07.2012, respectiv apartamentul nr. ….. situat în Costineşti,……., jud. Constanţa, pentru lipsă de titlu.

Instanţa apreciază că în speţă sunt aplicabile dispoziţiile art. 1038  alin. 1 Cod procedură civilă, potrivit căruia  „atunci când dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a încetării locaţiunii prin expirarea termenului, prin acţiunea locatorului, prin neplata chiriei sau a arenzii, precum şi din orice altă cauză şi locatorul doreşte să intre în posesia imobilului, acesta va notifica locatarul, în scris, prin intermediul executorului judecătoresc, punându-i în vedere să elibereze şi să-i predea liber imobilul, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării notificării.”, iar potrivit art. 1041 Cod procedură civilă „dacă locatarul sau ocupantul notificat în condiţiile prezentului titlu refuză să evacueze imobilul ori dacă locatarul a renunţat la dreptul său de a fi notificat şi a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu”.

În speţă s-a făcut dovada notificării pârâtei prin intermediul Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi D și D (notificarea depusă la fila 14 din dosar).

Examinând cererea reclamantei prin prisma textului de lege enunţat, având în vedere starea de fapt constatată, instanţa reţine că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile art. 1038 C.pr.civ., în sensul că, aşa cum s-a arătat mai sus, contractul de comodat a încetat în temeiul dispoziţiilor art. 9.1 lit. e din contract, ca urmare a imposibilităţii realizării scopului contractului, având în vedere încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor, conform Deciziei nr. …/03.06.2013 a Directorului General al B.T.T. S.A, astfel că, în prezent, pârâta ocupă, fără drept, imobilul ce a făcut obiectul contractului de comodat, iar reclamanta a notificat pârâta prin intermediul executorului judecătoresc, solicitându-i să elibereze imobilul în litigiu, însă pârâta nu s-a conformat.

Pe cale de consecinţă, având în vedere considerentele de fapt şi de drept anterior expuse, instanţa va admite acţiunea civilă formulată de reclamanta BTT S.A. în contradictoriu cu pârâta P.E. şi va dispune evacuarea pârâtei din imobilul-apartament nr. ….., situat în …….., localitatea Costineşti, jud. Constanţa, imobil ce a făcut obiectul contractului de comodat nr. ……./17.07.2012.