Pe rol, soluționarea acțiunii civile având ca obiect acţiune în constatare uzucapiune, formulată de reclamanții C.P. și C.G., ambii cu domiciliul în comuna T., județul C.a, prin reprezentant convențional avocat E.C., cu sediul în loc. O., județul C. – adresă la care solicită comunicarea tuturor actelor de procedură, în contradictoriu cu pârâta C.T.P.P., cu sediul în T. judeţul C..
Dezbaterile asupra fondului au avut loc în ședința publică din data de 09.06.2016 și au fost consemnate în încheierea de amânare pronunțare din acea dată, care face corp comun cu prezenta hotărâre, când instanța având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunțarea asupra cauzei la data de 23.06.2016, când s-a pronunțat.
I N S T A N Ț A
Prin actiunea înregistrată pe rolul Judecatoriei Harsova cu numarul 59/842/2016, reclamanţii au solicitat instantei ca in contradictoriu cu parata să constate că au dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra imobilului stapanit.În motivarea in fapt a actiunii, reclamanţii au arătat,in esenta,că stăpânesc imobilul in litigiu de peste 30 de ani,exercitând o posesie utilă şi sub nume de proprietar.
În drept, au fost invocate dispoziţiile art.1860 C.civ.În dovedirea acțiunii reclamanții au solicitat proba cu înscrisuri si proba testimonială.
Pârâta nu a depus întâmpinare.Analizând probatoriul administrat în cauză, instanţa constata ca acțiunea este întemeiata,in sensul celor ce vor fi arătate in continuare.
Astfel,potrivit art.1890 C. civ., pentru a se putea dobândi proprietatea bunului prin uzucapiune, cel care invocă acest mod de dobândire a proprietăţii trebuie să îndeplinească două condiţii: să posede bunul în tot timpul prevăzut de lege,anume 30 de ani şi posesia sa să fie utilă, în sensul că posesia nu trebuie să fie afectată de vreunul din viciile discontinuităţii, violenţei, clandestinităţii şi echivocului.
Referitor la prima dintre condiţiile enunţate anterior, instanţa reţine din declaraţia martorului audiat în cauză că reclamanții începând cu peste 30 de ani in urma au început a exercita acte materiale cu privire la imobilul in litigiu.
În consecinţă, fiind astfel dovedit în cauză elementul material al posesiei, instanţa constată că, drept urmare a aplicării prezumţiei instituite de art.1854 C. civ.,care face din elementul material al posesiei dovada elementului intenţional, prezumţie ce nu a fost răsturnată în cauză printr-o dovadă contrară, reclamanţii au probat exercitarea posesiei timp de 30 de ani.
În privința celei de a doua condiţii a uzucapiunii de 30 de ani, instanţa reţine că posesia este utilă, fiind exercitată în mod continuu şi public,astfel cum rezultă din declaraţia martorului audiat,precum şi în mod paşnic, nefiind administrate în cauză probe din care să rezulte că posesia a fost dobândită sau conservată prin acte de violenţă. Deasemenea, instanţa constată că posesia reclamanţilor a fost exercitată şi fără echivoc.
În consecinţă, constatând că sunt îndeplinite în cauză cele două cerinţe prevăzute de art.1890 C.civ., instanţa apreciază ca întemeiată actiunea formulată de către reclamanţi în privinţa constatării dreptului de proprietate asupra imobilului,astfel cum este identificat prin planul de amplasament si delimitare a imobilului.
În raport de toate aceste considerente,instanţa va admite acţiunea şi va constata că reclamanţii au dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra imobilului in litigiu.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite acţiunea civilă având ca obiect acţiune în constatare uzucapiune, formulată de reclamanții C.P. și C.G., ambii cu domiciliul în comuna T., județul C., prin reprezentant convențional avocat E.C., cu sediul în loc. O., județul C. – adresă la care solicită comunicarea tuturor actelor de procedură, în contradictoriu cu pârâta C.T.P.P., cu sediul în T., judeţul C..
Constată că reclamantii C.P.și C.G. au dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra imobilului compus din teren în suprafaţă de 3209 mp si asupra constructiilor aferente,situat în localitatea T., jud.C., avand ca vecinatati:la N-Str.D.,la S-T.I., la E-Str. D.,la V-Str.M..
Cu drept la apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi,23.06.2016.
PREŞEDINTE, GREFIER,
D.R.V. G.C.
Tehnored. D.R.V.-27.06.2016
Ex.5.
Judecătoria Corabia
Uzucapiune de lunga durata. Conditii. Aplicarea legii civile in timp
Judecătoria Bacău
Hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare şi uzucapiune
Judecătoria Moldova-Nouă
Uzucapiune
Tribunalul Brăila
Just titlu pentru invocarea uzucapiunii de 10-20 de ani, conform art.1895-1899 din Codul civil
Judecătoria Bacău
Uzucapiune