Declinare de competenţă

Sentinţă civilă 512 din 14.06.2016


Cuprins pe materii : Legea nr 188/1999, Legea nr 62/2011, competenţa de soluţionare a cauzei având ca obiect raportul deserviciu al persoanei care nu are calitatea de funcţionar public

Index alfabetic: competenţă, raport de serviciu al personalului care nu are calitatea de funcţionar public

Prin cererea formulată de reclamantul X în contradictoriu cu intimatul Y , primul a solicitat obligarea pârâtului la acordarea diferenţei de salariu reprezentând includerea premiului anual în salariul lunar, începând cu data de …până la data introducerii acţiunii, sume de bani ce urmează a fi actualizate cu indicele de inflaţie, obligarea pârâtului să acorde în continuare premiul anual prin includerea acestuia în salariul reclamantului cf dispoziţiilor legale în vigoare, precum şi obligarea pârâtului la plata dobânzii legale cu titlu de daune- interese moratorii până la data plăţii efective.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că dreptul salarial solicitat a fost prevăzut în legislaţia în vigoare pentru anul calendaristic anterior, fiind un drept câştigat, care nu mai poate fi desfiinţat în mod retroactiv. În acest sens a fost făcută trimitere la art 25 din Legea nr 330/2009 cf căruia pentru activitatea desfăşurată, personalul beneficiază de un premiu anual egal cu media salariilor de bază sau a îndemnizaţiilor de încadrare realizate în anul pentru care se face premierea. Plata se face începând cu luna ianuarie a anului următor perioadei pentru care se acordă premiul. S-a menţionat că textul de lege stabileşte şi situaţia în care persoanele au lucrat integral sau parţial, situaţia în care persoanele au avut o activitate nesatisfăcătoare, au săvârşit abateri pentru care au fost sancţionate disciplinar, precum şi situaţia în care persoanele au fost suspendate sau înlăturate din funcţie pentru fapte imputabile lor.

În susţinerea cererii formulate, reclamantul a făcut trimitere la Decizia nr 21/18.11.2013 a Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţie de soluţionare a unui recurs în interesul legii precum şi la Decizia nr 115/2012 a Curţii Constituţionale.

Concluzia reclamantului este în sensul că nu se poate vorbi de faptul că acest premiu anual ar fi inclus în majorările salariale prevăzute de art 1 din Legea nr 285/2010. De asemenea, o altă concluzie este aceea că dreptul de a pretinde acordarea premiului sub forma unui salariu de bază scadent în prima lună  a anului următor celui lucrat nu se mai regăseşte în noua legislaţie, a fost caracteristică Legii nr 330/2009 abrogată în prezent. Noua lege prevede executarea succesivă, adică prin includeri succesive în salariul de bază.

În termen legal, pârâtul Y a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia necompetenţei materiale(funcţionale) a secţiei contencios-administrativ a Tribunalului Galaţi şi excepţia inadmisibilităţii prezentei cereri

Referitor la prima excepţie, pârâtul a arătat că în cauză nu sunt incidente dispoziţiile art 109 din Legea nr 188/1999 , competenţa revenind în acest caz Secţiei I Civilă a Tribunalului Galaţi.

Instanţa a pus în discuţie şi a rămas în pronunţare cu privire la excepţia de necompetenţă materială- funcţională, invocată.

Din adeverinţa de la fila …dosar rezultă că reclamantul este salariat în calitate de personal contractual.

Faţă de prevederile art 109 din Legea nr 188/1999, cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al unui funcţionar public sunt de competenţa secţiei contencios-administrativ şi fiscal al tribunalului cu excepţia cazului când legea prevede altfel.

Coroborând aceste dispoziţii cu cele ale art 208 din Legea nr 62/2011 cf căruia cauzele care au ca obiect conflicte de muncă sunt de competenţa tribunalului, instanţa a reţinut că prezenta cauză nefiind una privind raportul de serviciu al unui funcţionar public nu este de competenţa secţiei de contencios-administrativ al Tribunalului Galaţi, ci de competenţa secţiei I civilă a aceleiaşi instanţe

Pe cale de consecinţă, instanţa a admis excepţia de necompetenţă funcţională, ca parte a competenţei materiale şi a declinat competenţa în favoarea secţiei I civilă a Tribunalului Galaţi.

Tribunalul Galaţi Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal -  Sentinţa nr. 512/14.06.2016