Contravenţie.

Sentinţă civilă 1547 din 03.06.2016


I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei deduse judecăţii, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tulcea la data de ... sub nr. ... petentul .. .a formulat plângere împotriva procesului-verbal de contravenţie seria ... nr. ... încheiat la data de ... de intimata ..., solicitând anularea acestuia.

În motivarea în fapt a acţiunii, petentul a arătat, în esenţă, că nu se face vinovat de săvârşirea faptei reţinută în sarcina sa, iar procesul-verbal este întocmit cu reţinerea eronată a situaţiei de fapt şi prin aplicarea abuzivă a temeiului de drept.

Petentul precizează că este angajat în calitate de conducător auto la ... şi realizează transport ocazional de călători pe rute interurbane între localităţile de domiciliu ale turiştilor şi aeroport, iar în aceste condiţii nu sunt aplicabile prevederile legale care sancţionează fapte săvârşite de şoferii de taxi.

În drept au fost invocate prevederile O.G. 2/2001 şi dispoziţiile Legii nr. 38/2003, iar în susţinerea acţiunii au fost depuse la dosar înscrisuri (filele nr. 9 - 13).

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 20 lei.

Intimata ... a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii ca nefondată şi menţinerea procesului-verbal de contravenţie ca fiind temeinic şi legal.

S-a arătat, în esenţă, că materialul probator face dovada săvârşirii faptei de către petentă, fiind depuse la dosar actele care au stat la baza întocmirii procesului-verbal contestat şi un suport CD (filele nr. 21 - 59). 

Petentul a depus răspuns la întâmpinare, prin care a reluat în esenţă susţinerile din cererea de chemare în judecată, aducând argumente suplimentare în sensul admiterii acţiunii.

În probaţiune s-a încuviinţat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, prin procesul-verbal de contravenţie seria ... nr. ... încheiat la data de ... încheiat de ... petentul ... a fost sancţionat în temeiul art. 52 alin. 3 lit. v) rap. la art. 52 alin. 1 şi art. 55 pct. 3 lit. a) din Legea nr. 38/2003 cu amendă în cuantum de ... lei, pentru faptul că a condus autovehiculul cu numărul de înmatriculare ... pe .. km 180 + 200 m, efectuând transport rutier public de persoane contra cost în regim de închiriere, îmbarcând cinci persoane din municipiul Tulcea, aceasta fiind altă localitate decât cea de autorizare, încălcând condiţiile prevăzute de art. 18 lit. b) din Legea nr. 38/2003 modificată.

Analizând procesul-verbal de contravenţie, instanţa constată că susţinerile petentului sunt întemeiate, pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.

Textele din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere reţinute de agentul constatator la încadrarea juridică a faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea contravenţională au următorul conţinut:

 „Art. 18

În raport cu localitatea de autorizare, transportatorul autorizat poate executa transportul în regim de taxi în următoarele situaţii:

 b) ocazional, între localitatea de autorizare şi alte localităţi sau puncte de interes, numai la cererea expresă a clientului, cu acordul taximetristului, având obligaţia revenirii în localitatea de autorizare după executarea cursei;

Art. 52

 (1) În vederea realizării transportului de persoane, mărfuri sau bunuri în regim de taxi, în condiţii de siguranţă, calitate şi legalitate, transportatorii autorizaţi, dispeceratele taxi, taximetriştii şi clienţii trebuie să respecte obligaţiile prevăzute în prezenta lege, obligaţiile prevăzute în regulamentele de organizare şi funcţionare a serviciului de transport local, precum şi cele prevăzute în contractele de atribuire a gestiunii serviciului.

(3) Principalele obligaţii ale taximetriştilor sunt următoarele:

 v) să nu execute curse în afara localităţii de autorizare decât în condiţiile prevăzute la art. 18;”.

Noţiunea de taxi este definită la art. 11 lit. s) din Legea nr. 38/2003 şi reprezintă „autovehicul din categoria autoturisme cu până la maximum 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto, sau autovehicul de transport de mărfuri cu o masă maximă totală autorizată care nu depăşeşte 3,5 tone, care, pe baza autorizaţiei taxi, poate executa transport de persoane, mărfuri sau bunuri în regim de taxi”.

Pe de altă parte, potrivit art. art. 11 lit. u) din Legea nr. 38/2003, noţiunea de taximetrist reprezintă „conducător auto atestat profesional să efectueze transport în regim de taxi;”

Instanţa reţine că petentul a fost sancţionat pentru faptul că a condus un autovehiculul marca ... cu numărul de înmatriculare ... având capacitatea de 1 + 8 locuri, astfel cum rezultă şi din raportul agentului constatator depus la dosar, situaţie în care nu îi sunt aplicabile dispoziţiile legale care reglementează activitatea de taximetrie.

Pe cale de consecinţă, reprezentantul intimatei a făcut o greşită aplicare a legii la întocmirea procesului-verbal de contravenţie, realizând o încadrare juridică eronată a faptei reţinute în sarcina petentului, împrejurare ce atrage nulitatea actului sancţionator.

Pentru argumente expuse mai sus, instanţa urmează a admite plângerea şi a dispune anularea procesului-verbal de contravenţie seria ... nr. ... încheiat la data de ... de intimata ....