Acţiune în constatare

Sentinţă civilă 6511 din 13.12.2007


Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta S C L ş.a.  în contradictoriu cu pârâtul H M ,  pentru  acţiune în constatare.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică  a răspuns : personal reclamanta as. de av. M D., lipsă fiind reclamantul reprez. de av. M D., pentru  pârâta B L. G, av. G.

Procedura completă.

S-a făcut referatul cauzei, după care :

Reprezentanta reclamanţilor, av.M D., arată că nu are obiecţiuni faţă de raportul de expertiză specialitatea construcţii şi nici alte probe de solicitat sau cereri de formulat în cauză.

Reprezentantul  pârâtei, av. G, arată că nu are obiecţiuni faţă de raportul de expertiză specialitatea construcţii şi nici alte probe de solicitat sau cereri de formulat în cauză.

Nefiind alte probe de solicitat sau cereri de formulat în cauză, instanţa închide faza probatorie şi acordă cuvântul pe fond.

Reprezentanta reclamanţilor, av.M D., solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată şi precizată , şi să se constate  nulitatea absolută parţială a certificatului de moştenitor nr. 27/01.04.2004 cu privire la cota de 1 din apartamentul situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. ...., reţinută ca fiind proprietatea defunctului H D.

 Să se constate nulitatea absolută parţială a încheierii de întabulare nr. .../01.06.2004 din CF nr. .... Sibiu privind înscrierea dreptului de proprietate asupra cotei de 1 parte din imobil în favoarea lui H D.

Să se constate  că din masa succesorală după defuncta G D, decedată la data de 24.09.2003, face parte şi cota de 1  parte din apartamentul situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. ....,

Să se constată că din cota de 1  parte din apartamentul situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. .... reclamanţilor în calitate de descendenţi le revine cota de 3/8 parte pentru fiecare iar defunctului H D cota de 2/8 parte, în calitate de soţ.

Să se constate  că masa succesorală după defunctul H D, decedat la data de 10.01.2007, se compune din cota de 1 din întreg imobilul apartament situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. .....

Să se constate  că reclamanta reconvenţională B L G (ns. H) este unica moştenitoare legală a defunctului H D, în calitate de fiică, şi căreia îi revine întreaga masă succesorală.

Să se dispună  sistarea stării de indiviziune asupra imobilului apartament situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. ....prin atribuirea acestuia în întregime reclamantei S C L (ns. H), cu obligarea acesteia la plata  sultelor corespunzătoare către  pârât,  reprezentând contravaloarea cotei sale de proprietate.

Să se dispună  înscrierea în cartea funciară în favoarea reclamantei S C L (ns. H) a  dreptului de proprietate astfel dobândit.

 Cu cheltuieli de judecată.

Solicită respingerea cererii reconvenţionale doar cu privire la capătul de cerere 1, 2, 4, 5 şi 6, urmând a admite capătul 3 din cererea reconvenţională.

Reprezentantul  pârâtei, av. G,  solicită respingerea  acţiunii aşa cum a fost formulată şi precizată  de reclamanţi, ca fiind neîntemeiată

Solicită admiterea cererii reconvenţionale aşa cum a fost formulată, cu cheltuieli de judecată.

Arată că  defuncţii  H D şi G D , anterior căsătoriei din 2002, au întreţinut relaţii de concubinaj încă din anul 1968, această relaţie fiind de notorietate. În acea perioadă, au achiziţionat împreună imobilul în litigiu, prin contribuţii egale, chiar dacă în contractul de vânzare –cumpărare figura  ca şi cumpărătoare G D. Mai mult, H D, la data cumpărării apartamentului a vândut un imobil  dobândit cu  titlu de moştenire,suma  obţinută fiind utilizată pentru a contribui la achiziţionarea apartamentului. Faţă de aceste aspecte consideră  că  Certificatul de moştenitor nr. 24/2004  corespunde realităţii faptice, având un suport real, notarul public reţinând în mod corect cotele de proprietate şi masa succesorală.

JUDECĂTORIA

Constată că sub numărul 779/306/2007 s-a înregistrat la Judecătoria Sibiu, acţiunea civilă formulată şi precizată de reclamanţii S C-L şi G L - S în contradictoriu  cu pârâta B L G solicitând ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se constate nulitatea absolută parţială a certificatului de moştenitor nr.27/2004 cu privire la cota de 1 din apartamentul situat în Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17 bl.1, ap.307 şi înscris în CF .... Sibiu

nr.top....., reţinând că defunctului  H D  îi revine cota de 1 părţi din imobil în calitate de soţ supravieţuitor ; să se constate nulitatea absolută parţială a încheierii de întabulare nr..... din CF .... Sibiu; să se constate că din masa succesorală după defuncta G D- face parte şi cota de 1/2 părţi  din apartamentul individualizat mai sus ; să se constate calitatea de moştenitoare unică, în calitate de fiică a pârâtei B L G, cărei îi revine întreaga cotă de 1/4 părţi din imobil aparţinând tatălui său H D; să se dispună sistarea stării de indiviziune asupra apartamentului în cauză prin atribuirea acestuia reclamantei S C-L, cu obligarea acesteia  la plata sultelor corespunzătoare către ceilalţi coproprietari , precum şi înscrierea în cartea funciară a dreptului dobândit  în favoarea reclamantei cu compensarea cheltuielilor de judecată, (f.36).

În motivarea în fapt se arată că defuncta G D, decedată la data de 24.09.2003, mama reclamanţilor, a cumpărat apartamentul înscris în CF .... Sibiu nr.top.....- potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr.24041/28.02.1994, înainte de încheierea căsătoriei cu defunctul H D. Se mai arată că, la masa succesorală notarul public, în mod netemeinic şi nelegal, reţine că apartamentul este bun comun dobândit în timpul căsătoriei, atribuind defunctului H D cota de 2/8 părţi din apartament, iar reclamantei doar cota de 1/2 părţi .

În drept, art.659 şi urm.C.civ., art.728 C.civ., art.274 C.pr.civ.

În probaţiune s-au depus la dosar înscrisuri.

Pârâta şi-a exprimat poziţia procesuală prin întâmpinare (f.38) solicitând respingerea acţiunii reclamantei, ca neîntemeiată, iar în baza art.119 C.pr.civ. a formulat cerere reconvenţională (f.40), solicitând în contradictoriu cu reclamanţii – să se constate că imobilul situat administrativ în Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17 bl.1, ap.307 jud.Sibiu, este bun comun, în coproprietate al defuncţilor H D şi G D, fiind achiziţionat împreună în calitate de concubini prin contribuţii egale de 1/2 fiecare; să se constate că masa succesorală după defunctul H D se compune din cota de 1/2 părţi şi cota de 2/8 din 1/2 din imobil dobândit cu titlu de moştenire de la G D, respectiv cota de 5/8 părţi din imobil; să se contate că unica moştenitoare legală a defunctului  H D este pârâta, în calitate de descendentă cu vocaţie la întreaga masă succesorală; să se dispună partajul imobilului în cauză prin atribuirea acestuia în natură către pârâta-reclamantă reconvenţională cu obligarea la plata sultei corespunzătoare celorlalţi reclamanţi ; să se dispună înscrierea în CF a dreptului de proprietate dobândit. Cu cheltuieli de judecată.

In motivarea în fapt se arată că, anterior căsătoriei din anul 2002, H D şi G D, au întreţinut relaţii de concubinaj din anul 1968, în aceeaşi perioadă fiind achiziţionat şi imobilul în litigiu, prin contribuţii egale, chiar dacă în contractul de vânzare-cumpărare apare doar G D. Astfel, certificatul de moştenitor nr.24/2004-corespunde realităţii faptice, având suport real , notarul public reţine corect cotele de proprietate şi masa succesorală. Se mai arată că reclamanţii nu pot invoca necunoaşterea legii şi ignoranţa pentru a solicita anularea certificatului de moştenitor, aceştia cunoscând modul de dobândire pentru contribuţia efectivă a defunctului H D.

In drept, art. 644 şi urm.C.civ.,art.728 C.civ., art.111, 273, 673 şi urm, C.pr.civ, art.46 din D.-L. 115/1938.

În probaţiune s-au depus la dosar înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa a reţinut în fapt următoarele:

Potrivit certificatului de moştenitor nr.27/2004 al BNP B L (f.6)

s-a reţinut că masa succesorală după defuncta G D, decedată la data de 24.09.2003, se compune din cota de 1/2 parte din apartamentul situat în Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17 bl.1, sc.B,et.2,ap.307, înscris în CF .... Sibiu nr.top ...., cota de 1/2 parte din acelaşi apartament, formând cota de bun comun al soţului supravieţuitor H D, ca urmare a sistării comunităţii de bunuri, cu precizarea că în CF este întabulată numai G D.

Prin acelaşi certificat de moştenitor s-a reţinut că au calitatea de moştenitori legali H D, în caliate de soţ, cu o cotă de 2/8 parte din masa succesorală, S C L şi G L S , în calitate de descendenţi, cu o cotă de 3/8 parte fiecare din masa succesorală.

Atât din evidenţa de carte funciară nr.37012 Sibiu (f.10) cât şi din contractul de vânzare-cumpărare nr.24041/28.XII.1994 (f.9)-rezultă că apartamentul situat în Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.147,bl.1, et.2, ap.307- a fost proprietatea defunctei G D, fiind dobândit prin cumpărare, de la SC

.... SA

Prin adresa nr.14-56/ 9.05.2007 (f.83), SC .... SA, se arată că restul de preţ de 204409 lei pentru apartamentul care forma obiectul contractului de vanzare-cumpărare nr.24041 din 28.11.1994 încheiat cu G D- a fost achitat  de către aceasta în 12 rate lunare prin reţinere la chenzina a II-a, în perioada 1995-1996, ultima rată fiind achitată în data de 12.03.1996.

De asemenea, martorii audiaţi în cauză (f.53-54) au arătat că apartamentul în cauză a fost cumpărat de G D de la SC .... SA, unde aceasta a lucrat, după ce anterior l-a deţinut cu chirie, şi a fost achitat tot de către aceasta, fără ca numitul H D să fi contribuit  cu vreo sumă de bani, cu atât mai mult cu cât acesta nu a lucrat niciodată (f 55).

Coroborând probele administrate în cauză, se reţine că apartamentul în cauză este bun propriu al defunctei G D, dobândit înainte de încheierea căsătoriei cu H D, la data de 21.11.2002 (f.8), iar nu bun comun, aşa cum s-a reţinut în certificatul de moştenitor nr.27/2004, regimul comunităţii de bunuri nefiind aplicabil concubinilor.

Chiar şi în situaţia în care defunctul H D ar fi contribuit la achiziţionarea imobilului, acesta nu putea dobândi decât un drept de creanţă corespunzător sumei achitate, iar nu un drept de proprietate, în condiţiile în care contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat şi întabulat în CF doar pe numele defunctei G D.

Potrivit art.31 alin.1 lit.a C.fam.-sunt bunuri proprii ale fiecărui soţ, bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei.

Astfel, bunurile pe care soţii le au în momentul încheierii căsătoriei nu intră în comunitatea de bunuri textul art. 31 Codul familiei enumerând  toate categoriile de bunuri proprii.

În consecinţă, certificatul de moştenitor nr. 27/2004 a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul comunităţii de bunuri, fiind reţinut ca bun comun, un bun care aşa cum rezultă din înscrisurile de la dosar era bun propriu al defunctei ,dobândit înainte de încheierea căsătoriei.

Astfel, instanţa va constata nulitatea absolută parţială a certificatului de moştenitor nr.27/2004 al BNP B L, cu privire la cota de 1/2 parte din apartamentul situat în Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17,bl.1 ap.307 jud.Sibiu, reţinută în mod nelegal ca fiind proprietatea defunctului H D ca urmare a sistării comunităţii de bunuri.

Ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a certificatului de moştenitor nr.27/2004, se va constata în baza art.  Lg.7/1996 şi nulitatea absolută parţială a încheierii de întabulare nr..../01.06.2004 din CF .... Sibiuprivind înscrierea dreptului de proprietate asupra cotei de 1/2 parte din imobil în favoarea lui H D.

În baza art.  650 C.civ. se constată că din masa succesorală după defuncta G D face parte şi cota de 1/2  parte din apartamentul situat în Sibiu str. Stefan cel Mare nr.17 bl.1 ap.307, din care reclamanţilor în calitate de descendenţi, le revine cota de 3/8 parte pentru fiecare, iar defunctului H D cota de 2/8 părţi în calitate de soţ.

Defunctul H D a decedat la data de 10.01.2007 (f.31) iar ca moştenitor legal acceptant a rămas pârâta-reclamantă reconvenţională B L G (f.33), în calitate de fiică, căreia îi revine întreaga masă succesorală compusă din cota de 1/4 parte din întreg imobilul apartament înscris

în CF .... Sibiu nr.top .....

Pentru identificarea imobilului, stabilirea valorii tehnice şi de circulaţie şi calculul sultelor s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice în construcţii.

Conform raportului de expertiză tehnică în construcţii întocmit de exp.H V (f.113) imobilul se află situat în Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.147 bl.1 et.2 cartier Broscărie, jud.Sibiu, şi are o valoare de circulaţie de 46000 lei, faţă de gradul de confort , amplasare şi starea tehnică actuală.

Potrivit art.728 C.civ. nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune.

În baza art.673 ind.10 C.pr.civ. raportat la art.673 ind.5 C.pr.civ., instanţa va dispune sistarea stării de indiviziune asupra imobilului înscris în CF .... Sibiu, nr.top ....prin atribuirea acestuia în natură reclamantei S C L.

Reclamanta S C L va fi obligată la plata sumei de 17250 lei, în favoarea reclamantului G L-S reprezentând contravaloarea cotei sale de proprietate, (cota de 1/2 din 3/4  părţi din imobil) precum şi la plata sumei de 11500 lei în favoarea pârâtei B L G, reprezentând contravaloarea cotei sale de proprietate (cota de 1/4  părţi din imobil).

În baza art.46 din D-L 115/38- va dispune înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate astfel dobândit în favoarea reclamantei  S C L.

Pentru aceste considerente, instanţa va admite acţiunea civilă formulată şi precizată de reclamanţi, va admite în parte, cererea reconvenţională, urmând a fi respinse, ca neîntemeiate, celelalte petite din cererea reconvenţională formulată de pârâta B L G.

În baza art.274,276 C.pr.civ- instanţa va compensa cheltuielile de judecată.

Pentru aceste motive,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea civilă formulată şi precizată de reclamanţii S C L (ns. H) cu dom. în Sebeşu de Sus nr. 132 jud. Sibiu şi G L - S cu dom. în Agnita str. Fabricii nr. 21 jud. Sibiu în contradictoriu cu pârâta B L G (ns. H) cu dom. în Timişoara str. Ion Ionescu de la Brad bl. A63 sc. B ap. 2 jud. Timişoara.

Admite, în parte, cererea reconvenţională formulată de pârâta  B L G (ns. H) în contradictoriu cu reclamanţii S C L şi G L.

Constată nulitatea absolută parţială a certificatului de moştenitor nr. 27/01.04.2004 cu privire la cota de 1 din apartamentul situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. ...., reţinută ca fiind proprietatea defunctului H D.

Constată nulitatea absolută parţială a încheierii de întabulare nr. .../01.06.2004 din CF nr. .... Sibiu privind înscrierea dreptului de proprietate asupra cotei de 1 parte din imobil în favoarea lui H D.

Constată că din masa succesorală după defuncta G D, decedată la data de 24.09.2003, face parte şi cota de 1  parte din apartamentul situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. ....,

Constată că din cota de 1  parte din apartamentul situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. .... reclamanţilor în calitate de descendenţi le revine cota de 3/8 parte pentru fiecare iar defunctului H D cota de 2/8 parte, în calitate de soţ.

Constată că masa succesorală după defunctul H D, decedat la data de 10.01.2007, se compune din cota de 1 din întreg imobilul apartament situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. .....

Constată că reclamanta reconvenţională B L G (ns. H) este unica moştenitoare legală a defunctului H D, în calitate de fiică, şi căreia îi revine întreaga masă succesorală.

Dispune sistarea stării de indiviziune asupra imobilului apartament situat în Sibiu str. Ştefan cel Mare nr. ...., înscris în CF .... Sibiu nr. top. ....prin atribuirea acestuia în întregime reclamantei S C L (ns. H).

Obligă reclamanta la plata sumei de 17.250 lei, în favoarea reclamantului G L - S, reprezentând contravaloarea cotei sale de proprietate, precum şi la plata sumei de 11.500 lei în favoarea pârâtei  B L G (ns. H), reprezentând contravaloarea cotei sale de proprietate.

Dispune înscrierea în cartea funciară în favoarea reclamantei S C L (ns. H) a  dreptului de proprietate astfel dobândit.

Respinge celelalte cereri formulate de pârâta  B L G (ns. H).

Compensează cheltuielile de judecată.

Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 13.12.2007.