Minori

Sentinţă civilă 4490 din 19.06.2009


Constata ca sub nr.125/306/2009,s-a înregistrat actiunea civila formulata de reclamanta T. M. I. împotriva pârâtului T. ST. H. G.,solicitând:

- reducerea programului de vizitare a minorei T. M. ns.la data de 24.02.2002 stabilit în favoarea pârâtului prin sentinta civila nr.8293(09.11.2006 a Judecatoriei Cluj Napoca,dupa cum urmeaza:

- sâmbata de la ora 10,00 la ora 19,00,în fiecare al doilea sfârsit de saptamâna,fara preluarea minorei  la domiciliu pârâtului din localitatea Cluj – Napoca;

- 3 zile alternativ în vacanta de iarna,începând cu a doua zi de Craciun si un an de revelion;

- 2 zile de pastele Catolic de sâmbata de la ora 10,100 pâna duminica ora 14.00,atunci când aceasta sarbatoare nu coincide cu pastele Ortodox;

- o saptamâna în vacanta de vara.

Cu cheltuieli de judecata.

In motivare,a aratat ca în urma  divortului dintre parti minora a fost încredintata spre crestere si educare reclamantei. Programul de vizitare stabilit de catre instanta  este obositor pentru minora întrucât trebuie sa se deplaseze de doua ori pe luna la Cluj-Napoca. In plus dupa fiecare vizita minora se îmbolnaveste iar deplasarea la Cluj  îi pune viata în pericol.

Pârâtul s-a opus admiterii actiunii.

Din actele  dosarului,instanta a retinut: prin sentinta civila nr.8293/2006 a Judecatoriei Cluj-Napoca a fost  desfacuta casatoria partilor. Minora M. nascuta la data de 24.02.2002 i-a fost încredintata reclamantei spre crestere si educare. In favoarea pârâtului s-a stabilit un program de vizitare,astfel:

- în fiecare al doilea sfârsit de saptamâna,de sâmbata de la ora 10,0o pâna duminica la ora 19,oo;

- o saptamâna alternativ în vacanta de iarna,începând cu a doua zi de Craciun si un an de revelion,în vacanta de primavara timp de o saptamâna în timpul Pastelui Catolic;

- doua saptamâni în vacanta de vara în luna iulie.

Au fost luate interogatoriile partilor si au fost audiate martorele:O. R. si A. C.

Din interogatoriul reclamantei si din depozitia martorei acesteia instanta a ajuns la concluzia ca minora  era obosita dupa vizitele la Cluj – Napoca si uneori suferea raceli.

Din interogatoriul pârâului si depozitia martorei  precum si din concluziile anchetei sociale,instanta a retinut faptul ca pârâtul îi ofera conditii  optime de crestere si educare cu prilejul vizitelor.

Minora a fost  dusa alternativ la domiciliul sau din Cluj-Napoca si la diferite locatii mai apropiate din Sibiu tocmai pentru a  face vizitele mai interesante.

Programul de vizitare propus de catre reclamanta este partial  neîntemeiat deoarece minora nu mai poate fi transportata la domiciliul  tatalui în Cluj-Napoca ci doar la diferite locatii din apropierea Sibiului. Ori,acest program ar afecta relatia fiica-tata (care în prezent este foarte buna) deoarece este un program foarte redus. In plus minora ar fi  privata partial de  aportul instructiv al tatalui care nu este neglijabil.

In alta ordine de idei instanta a retinut ca minora era foarte obosita dupa vizitele efectuate la Cluj. In aceste conditii se impune ca programul sa fie redus cu doua ore respectiv revenirea la domiciliul reclamantei va avea loc la orele 17,00.

Fata de acestea,în baza art.43 din C.familiei,instanta va admite în parte actiunea si pe cale de consecinta:

- va modifica  programul de vizitare a minorei ,în sensul ca aceasta va fi adusa la domiciliul reclamantei duminica la  orele 17,00.

In baza art.276 C.p.c,cheltuielile de judecata vor fi compensate.

Pentru aceste motive,

IN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

Admite în parte actiunea civila formulata de reclamanta T. M. I. . împotriva pârâtului T. . H. G. si,în consecinta:

Modifica programul de vizitare a minorei T. M. ns.la 24.02.2002,stabilit în favoarea pârâtului prin sentinta civila nr.8293/2006 a Judecatoriei Cluj-Napoca,în sensul ca aceasta va fi adusa la domiciliul reclamantei duminica la  orele 17,00.

Compenseaza cheltuielile de judecata.

Cu drept de apel în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica,azi:19 iunie 2009.

Domenii speta