Rezoluţiune

Sentinţă civilă 8438 din 16.12.2009


Constata ca prin actiunea înregistrata sub nr.2.810/306/2009 la Judecatoria Sibiu reclamantul Stefanecu Petrut a chemat în judecata pe pârâtul Horumba Alexandru, solicitând instantei ca prin hotarârea ce se va pronunta, sa se constate rezolutiunea antecontractului de vânzare-cumparare privind imobilul apartament situat în Sibiu, obligând pârâtul la restituirea sumei de 1000 Euro achitata cu titlu de acont din pretul vânzarii, si a daunelor interese compensatorii ca urmare a neexecutarii obligatiei contractuale conform clauzei stipulate în contract, cu cheltuieli de judecata.

În motivarea actiunii s-a aratat, în esenta, ca între parti, în data de 17.09.2007, a intervenit un antecontract de vânzare-cumparare prin care pârâtul s-a obligat „ca pâna la data de 28.09.2007 când se va perfecta actul de vânzare-cumparare sub forma autentica si se va primi restul din pretul tranzactiei, va pune la dispozitia cumparatorului imobilul vândut fara nici o conditie si taxele achitate la zi”.

Pretul de vânzare-cumparare stabilit de comun acord a fost de 30.000 Euro, din care s-a achitat suma de 1000 Euro cu titlu de avans din pretul vânzarii.

Având în vedere faptul ca a trecut mai bine de 1 an de zile de la data stabilita de comun acord pentru finalizarea apartamentului si identificarea acestuia, reclamantul l-a notificat pe pârât sa rezolve pe cale amiabila diferendul dar fara rezultat.

În drept s-au invocat dispozitiile art.1.073, 1.297, 1.298 Cod civil.

Desi legal citat, pârâtul nu s-a prezentat în instanta pentru a-si formula apararea.

Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarea stare de fapt:

Între reclamantul SP si pârâtul HA s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumparare prin care pârâtul s-a obligat „ca pâna la data de 28.09.2007, când se va perfecta actul de vânzare-cumparare sub forma autentica si se va primi restul din pretul tranzactiei, va pune la dispozitia cumparatorului imobilul vândut fara nici o conditie si taxele achitate la zi”.

Pretul de vânzare-cumparare, stabilit de comun acord a fost de 30.000 Euro, din care s-a achitat suma de 1000 Euro cu titlu de avans din pretul vânzarii.

Din depozitiile martorilor Bran Alexandru si Neagu Mircea  audiati în cauza, rezulta, ca a trecut mai bine de 1 an de zile de la data stabilita de comun acord pentru finalizarea apartamentului si identificarea acestuia, iar reclamantul a solicitat pârâtului în nenumarate rânduri îndeplinirea obligatiilor contractuale dar fara rezultat (notificat în 30.07.2008).

Pârâtul desi citat cu mentiunea „personal la interogatoriu” nu s-a prezentat în instanta, urmând a se face aplicarea art.225 C.p.c.

Potrivit dispozitiilor art.1073 Cod civil „creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exacta a obligatiei”, iar daca acest lucru nu este cu putinta „are dreptul la dezdaunare”.

Jurisprudenta în materie a statuat în mod clar, faptul ca suma de bani, pe care una din partile unui contract o achita celeilalte la încheierea contractului va fi pierduta daca, din culpa acelei parti, contractul va ramâne neexecutat, sau va fi primita îndoit, daca neexecutarea contractului se va datora culpei celeilalte parti.

În consecinta, în speta, devine aplicabila clauza prevazuta în antecontract întrucât în ceea ce priveste, reclamantul este îndrituit prin efetul legii la restituirea dublului acontului, deoarece si-a îndeplinit obligatiile contractuale, pârâtul fiind în culpa.

Asa fiind, actiunea se priveste a fi întemeiata, urmând a fi admisa asa cum a fost formulata.

În drept sunt aplicabile dispozitiile art.1073, 1297, 1298 Cod civil.

În baza art.274 C.p.c. pârâtul va fi obligat si la plata sumei de 702,50 lei cheltuieli de judecata.

Pentru  aceste motive :

ÎN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

 

Admite actiunea  civila formulata de  reclamantul  SP în contradictoriu cu  pârâtul HA si în consecinta :

Constata rezolutiunea antecontractului de vânzare-cumparare privind imobilul – apartament situat administrativ în Sibiu ,compus din 2 camere, bucatarie, baie, împreuna cu partile comune  indivize ce-i revin, identificat în CF.

Obliga pârâtul la plata sumei de 1000 Euro, catre reclamant, cu titlu de pretentii.

Obliga pârâtul la plata sumei de 1.000 Euro cu titlu de daune interese compensatorii conform clauzelor stipulate în contract.

Obliga pârâtul la plata sumei de 702,50 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica azi 16 decembrie 2009.