Luarea măsurii internării medicale art.114 Cp, 162 Cpp

Hotărâre 279 din 19.12.2012


Dosar nr. 1753/308/2012

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA SIGHIŞOARA

PENAL

SENTINŢA PENALĂ Nr. 279/2012

Şedinţa publică de la 19 Decembrie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE Doina Volanschi

Grefier Anca Bichis

Cu participarea reprezentantei Ministerului Public, procuror Virginia Marcu

Pe rol pronunţarea cauzei penale privind pe făptuitor R.G., având ca obiect luarea măsurii internării medicale (art. 114 C.p. şi art. 162 C.p.p.).

Fără citarea părţilor.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din 14 decembrie 2012, iar susţinerile şi concluziile părţilor au fost consemnate în încheierea din acea dată, care face parte integrantă din prezenta sentinţă, când Judecătoria având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru azi, 19 decembrie 2012, când s-a pronunţat următoarea sentinţă:

INSTANŢA

Prin Ordonanţa din 23 iulie 2012 dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara în dosarul 839/P/2012, s-a dispus în temeiul art. 228 alin. 1 C.p.p. şi art. 10 lit. e C.p.p., neînceperea urmăririi penale faţă de făptuitorul R.G. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 239 al. 2 şi 5 C.p., întrucât există o cauză care înlătură caracterul penal al faptei, în temeiul art. 162 C.p.p., cu referire la art. 114 C.p.p., art. 112 lit b şi art. 111 alin 2 C.p.p. sesizarea, Judecătoriei Sighişoara pentru a dispune faţă de făptuitor măsura de siguranţă a internării medicale.

În considerentele ordonanţei s-a reţinut că la data de 11.05.2012, persoana vătămată P.S. agent şef de poliţie în cadrul Poliţiei Sighişoara, împreună cu agentul şef Suciu Olimpiu, din cadrul aceleiaşi unităţi de poliţie, aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, au fost solicitaţi să acorde sprijin echipajului medical din cadrul Spitalului Municipal Sighişoara, în vederea transportării făptuitului la spital.

În timpul intervenţiei, făptuitul R.G. i-a atacat pe cei doi poliţişti cu un cuţit, reuşind să îl lovească pe persoana vătămată P.S., cauzându-i acestuia o plagă toracică superficială prin înjunghiere.

Din actele premergătoare efectuate în cauză, rezultă următoarea stare de fapt:

Numitul R.G. a fost internat în Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” – Secţia Psihiatrie bărbaţi, FO nr. 3063, în perioada 02.04.2012- 11.04.2012 cu diacnosticul: Schizofrenie paranoidă acută. Se menţionează că afecţiunea psihică a pacientului a debutat în anul 1992, cu repetate internări în secţii de psihiatrie cu tablouri în tip discordant paranoid, cu tratament nerespectat ambulatoriu,  se reinternează cu o simtimatologie dominată de comportament bizar, suspiciozitate, interpretativitate, nelinişte psihomotorie, idei delirente paranoide de persecuţie, comportament halucinator, delirant, insomnii mixte, irascibilitate, iritabilitate, scăderea randamentului fizic intelectual.

Din foia de observaţie clinică psihiatrie, nr. 4216 a Spitalului Municipal Târnăveni – Secţia Psihiatrie Bărbaţi, rezultă că susnumitul este internat în acest serviciu din data de 11.05.2012 cu diagnosticul: Schizofrenie paranoidă recădere cu simptome predominant pozitive. Toxicofilie corinică. Tabagism cronic.

La data de 111.05.2012, partea vătămată P.S. agent şef de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Sighişoara, împreună cu agentul şef Suciu Olimpiu, din cadrul aceleiaşi unităţi de poliţie, aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, au fost solicitaţi să acorde sprijin echipajului medical din cadrul Spitalului Municipal Sighişoara, în vederea transportării făptuitorului la spital.

În timpul intervenţiei, făptuitorul R.G. i-a atacat pe cei doi poliţişti cu un cuţit, reuşind să îl lovească pe persoana vătămată P.S., cauzându-i acestuia o plagă toracică prin înjunghiere.

Din raportul de expertiză medico-legală nr. 1806/27.06.2012 întocmit de I.M.L. Tg. Mureş rezultă că făptuitorul R.G. de 53 de ani, prezintă diagnosticul: Schizofrenie paranoidă –recădere cu simptome predominant pozitive. Toxicofilie cronică. Tabagism cronic.

În momentul comiterii faptei pentru care este cercetat a acţionat fără discernământ. În contextul afecţiunii psihice nu avea capacitatea de a înţelege conţinutul şi consecinţele faptelor sale.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara a propus aplicarea măsurii de siguranţă cu caracter medical prev. de art. 114 C.p.- internarea medicală.

Din aspectele prezentate anterior, rezultă că, pe fondul afecţiunii psihice de care suferă făptuitorul R.G. se află într-o stare care prezintă pericol pentru societate.

Această stare rezultă din comportamentul acestuia din data de 11.05.2012 şi de împrejurările care au procedat şi urmat acest comportament.

Rezultă în acest sens că făptuitorul, începând cu anul 1992 – moment la care a debutat boala psihică de care suferă, a făcut obiectul unor repetate, internării în secţia de psihiatrie. În perioada externărilor, acesta nu şi-a urmat tratamentul prescris.

Periculozitatea socială a făptuitorului este confirmată şi de medicii specialişti. Astfel, din raportul de expertiză medico-legală nr. 1806/27.06.2012 întocmit de I.M.L. Tg. Mureş rezultă că făptuitorul „Prezintă elemente de periculozitate socială (agitaţie, delir mistic, toxicofilie) care constituie baza recomandării aplicării internării medicale ca măsură de siguranţă.

S-a ataşat dosarul nr. 893/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara cauza a fost înregistrată la Judecătoria Sighişoara sub nr. 1753/308/2012.

În şedinţa publică din 14.decembrie 2012 instanţa a procedat la ascultarea făptuitorului.

Din actele şi lucrărilor dosarului instanţa reţine că la data de 11.05.2012, ora 11.20 lucrătorii Poliţiei Municipiului Sighişoara au fost solicitaţi să acorde sprijin echipajului ambulanţei din cadrul Spitalului Municipal Sighişoara pentru a transporta la spital pe numitul R.G..

La faţa locului s-a deplasat un echipaj alcătuit din agent şef de poliţie P.S., agent şef Suciu Olimpiu, ambii din cadrul Poliţiei Municipiului Sighişoara şi Plutonier adjutant Hocicu Marin, din cadrul Plutonului de jandarmi Sighişoara.

În scara blocului cu nr. 60 de pe str. Dumbravei din Sighişoara în momentul intervenţiei R.G. a atacat cu un cuţit membrul echipajului de poliţie, producându-i Asistentului şef P.S. o plagă toracică superficială, prin înjunghiere.

Fiind expertizat medical, s-a constatat că făptuitorul R.G. prezenta diagnosticul „ Schizofrenie paranoidă- recădere cu simptome predominant pozitive. Toxicofilie cronică. Tabagism cronic. De asemenea, s-a concluzionat că a acţionat fără discernământ în momentul comiterii faptei, în contextul afecţiunii psihice nu avea capacitatea de a înţelege conţinutul şi consecinţele faptelor sale şi s-a produs aplicarea măsurii de siguranţă prev., de art.  114 C.p., internarea medicală.

Prin Ordonanţa din 23 iulie 2012 dată în dosarul 893/P/2012 Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la infracţiunea prev. de art. 239 alin. 2 şi 5 C.p.

Instanţa reţine că potrivit art. 114 C.p. când făptuitorul este bolnav mintal ori toxicoman şi se află într-o stare care prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-un institut medical de specialitate  până la însănătoşire. Această măsură poate fi luată în mod provizoriu şi în cursul urmăririi penale sau al judecăţii.

În temeiul art. 162 C.p.p. dacă procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea  penală constată , în cursul urmăririi penale că învinuitul sau inculpatul se află în vreuna dintre situaţiile arătate în art. 113 sau 114 din C.p. sesizează instanţa care, dacă este cazul dispune luarea, în mod provizoriu, a măsurii de siguranţă corespunzătoare. În cursul urmăririi penale măsura de siguranţă poate fi dispusă pe o durată ce nu poate depăşi 180 de zile. În cursul judecăţii, măsura de siguranţă, corespunzătoare este dispusă, de asemenea, în mod provizoriu de instanţa de judecată. Instanţa dispune luarea măsurilor de siguranţă, numai după ascultarea învinuitului ori inculpatului şi în prezenţa apărătorului şi a procurorului.

Din interpretarea logică a celor două texte legale, instanţa reţine că măsura de siguranţă a internării medicale poate fi luată numai în cursul procesului penal.

Măsuri procesuale nu pot fi luate în cadrul actelor premergătoare. În ipoteza în care procurorul dispune neînceperea urmăririi penale, nu se mai poate lua, vreo măsură  procesuală penală de siguranţă. Această măsură ar fi putut fi dispusă doar dacă  procurorul ar fi dispus scoaterea de sub urmărirea penală. Practica judiciară a statuat că în această situaţie instanţa penală poate fi sesizată pentru a dispune luarea măsurii.

Ori, în prezenta cauză dedusă judecăţii, prin ordonanţă s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de R.G. în temeiul art. 228 alin. 1 C.p.p. şi art. 10 lit. E C.p. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 239 alin. 1 şi 5 C.p., întrucât există o cauză care înlătură caracterul penal al faptei, respectiv iresponsabilitatea.

Prin urmare, instanţa constată  că sesizarea pentru luarea măsurii de siguranţă a internării medicale a făptuitului este inadmisibilă.

Procurorul poate solicita internarea nevoluntară  a numitului R.G. conform prevederilor Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice 487/2002.

Pentru considerentele arătate mai sus, instanţa va respinge ca inadmisibilă sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara privind luarea măsurii de siguranţă a internării medicale prev. de art. 114 Cp. Faţă, de făptuitul R.G..

În baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de  stat în sumă de 250 lei vor rămâne în sarcina acestuia din care 100 lei contravaloare onorariu avocat din oficiu vor fi avansaţi din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Mureş.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge ca inadmisibilă sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara privind luarea măsurii de siguranţă a internării medicale prev. de art. 114 C.p. faţă de făptuitorul R.G., fiul lui Petru şi Maria, născut la data de 03.09.1958 în localitatea XXXX domiciliat în XXXXX  jud. Mureş, CNP XXXXX

În baza art. 192 alin. 3 cheltuieli judiciare avansate de stat în sumă de 250 lei rămân în sarcina acestuia, din care 100 lei contravaloarea onorariu avocat din oficiu vor fi avansaţi din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Mureş.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţă publică, 19.12.2012.