Inculpatul a fost trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii prev de art. 321 alin. l si 2 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal (infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice) retinându-se în actul de inculpare faptul ca a provocat scandal într-un bar, determinând persoanele aflate in interior sa paraseasca localul, datorita temerii insuflate.
Analizând materialul probator administrat în cursul urmarii penale si al judecatii , instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Organele de politie au fost sesizate prin serviciul „112” despre faptul ca într-un bar a avut loc un scandal în care a fost implicat inculpatul TG , acesta fiind însotit de mai multi barbati.
Din probele administrate reiese ca inculpatul împreuna cu alti 4 barbati a intrat în bar si de cum a intrat, acesta , aflat în stare vadita de ebrietate, a început sa vorbeasca tare , sa adreseze la modul general injurii, solicitând totodata ca în fata lui sa se prezinte patronii barului pentru a-i pune la dispozitie o masa.
Inculpatul s-a îndreptat catre barman si fara nici un avertisment l-a lovit puternic pe acesta cu palma peste fata, strigând daca stie cine este el. În bar s-a creat rumoare , iar unii dintre consumatori au plecat , fara ca activitatea barului sa fi fost întrerupta. De mentionat ca la momentul venirii inculpatului în bar se aflau circa 30 de consumatori. Inculpatul si persoanele care îl însoteau au fost condusi la o masa din separeu , stingându-se astfel incidentul.
În timpul cât a durat incidentul, administratorul barului , speriat de comportamentul inculpatului, a iesit afara din bar pe o usa secundara de acces si a anuntat organele de politie care s-au deplasat la locul incidentului.
La circa 10 minute de la sosirea organelor de politie si jandarmerie în bar au intrat circa 6 persoane printre care si fratele inculpatului , care s-au deplasat la masa unde se afla inculpatul, toti parasind apoi incinta barului.
Instanta de judecata a dispus în temeiul art. 334 Cod procedura penala a schimbarea încadrarii juridice a faptei din infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice în forma agravanta prevazuta de art. 321 alin. 2 din Codul penal în infractiunea simpla prevazuta de art. 321 alin 1 Cod penal, pentru urmatoarele motive :
Pentru existenta agravantei prevazute de art. 321 alin. 2 din Codul penal, tulburarea ordinii si linistii publice trebuie sa fie savârsita într-o adunare numeroasa de oameni si sa produca opiniei publice o neliniste persistenta, sa creeze o stare grava de insecuritate în sfera relatiilor de convietuire sociala, dupa cum, de asemenea, autorul trebuie sa prevada posibilitatea gravei tulburari a linistii publice si sa rezulte din comportamentul sau ca a dorit sau a acceptat acest rezultat.
Cum în speta nici una din aceste conditii nu este întrunita, fapta inculpatului materializându-se în agresarea fizica a barmanului, în injurii, strigate si gesturi, apreciaza ca încadrarea juridica corecta este aceea prevazuta de art. 321 alin. 1 din Codul penal.
Potrivit acestui texte de lege constituie infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice fapta persoanei care, în public, savârseste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestari prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, în alt mod, linistea si ordinea publica, fapta ce se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Prin urmare pentru existenta acestei infractiuni este suficient ca actiunea realizata prin modalitatile prevazute de lege sa produca numai unul dintre rezultatele prevazute de textul de lege încriminator si anume fie o atingere adusa bunelor moravuri, fie provocarea scandalului public.
În speta, apreciind asupra probelor administrate în cauza, instanta a concluzionat ca fapta inculpatului care l-a agresat fizic , fara motiv pe barman, a tulburat desfasurarea programului de activitate în bar, prin injurii, strigate si gesturi, prin care a cerut ca patronul barului sa se prezinte la acesta si sa îi puna la dispozitie o masa pentru consum, inducând o stare de teama în rândul consumatorilor, întruneste în drept elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice prevazuta de art. 321 alin 1 Cod penal. Asemenea manifestari ale inculpatului contravin obiceiurilor, deprinderilor, comportarilor compatibile cu respectul reciproc, cu pastrarea demnitatii umane , cu observarea decentei în cuvinte si atitudini.
Tribunalul Argeș
vătămarea corporală din culpă (art. 184 C.p.)
Curtea de Apel Galați
Fapta care nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. Aplicarea art.181Codpenal
Judecătoria Iași
Contestaţie la executare. Cerere de modificare de pedepse. Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive- art. 15 Cod penal , art. 458 , 461 Cod procedură penală.
Judecătoria Bârlad
ultraj
Judecătoria Târgu Bujor
Infracţiunea de ultraj prevăzută de art. 257 alin. 1 Cod penal raportată la art. 206 alin. 1 Cod penal. Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Stabilirea în concret a numărului de programe de reintegrare socială.