Divorţ cu copii

Sentinţă civilă 1385 din 03.11.2011


Prin actiunea civila înregistrata sub nr.2856/15 septembrie 2011, reclamanta D. A. C., cu resedinta în A., orasul H., a  chemat în judecata pe pârâtul D. O. I.,  solicitând instantei ca prin sentinta ce va pronunta sa dispuna desfacerea casaoriei, prin acordul lor, dupa desfacerea casatoriei sa îsi pastreze numele purtat în timpul casatoriei, respectiv „D.” si sa i se încredinteze reclamantei spre crestere si educare minora D. C. A., nascuta la data de 17 mai 2001.

La termenul de judecata din 20 octombrie 2011, fata de dispozitiile noului Cod civil si având în vedere împrejurarea ca reclamanta are în prezent resedinta în Anglia, Marea Britanie, a pus în discutia aparatorului reclamantei precizarea capatului de cerere privind locuinta copilului dupa divort, reglementata de art.400 Cod civil, unde se stipuleaza ca locuinta acestuia este la parintele cu care locuieste în mod statornic si în acest sens sa ia legatura cu reclamanta si sa precizeze daca solicita ca locuinta copilului sa fie stabilita la locuinta actuala a acesteia din strainatate sau la locuinta mamei reclamantei, respectiv a bunicii materne a copilului, conform art.400 alin.3 Cod civil.

Astazi în sedinta publica, reclamanta prin aparator si-a precizat actiunea în sensul ca solicita ca autoritatea parinteasca privind pe minora sa fie exercitata de ambii parinti si sa se stabileasca locuinta minorei la ea, respectiv în Anglia A precizat ca locuieste într-un imobil cu contract de închiriere împreuna cu concubinul sau M. I.  A. si înca o persoana, având amenajata pentru minora o camera a acesteia, minora având posibilitatea sa învete la scoala, fiind în masura sa asigure acesteia conditii bune pentru crestere si educare, reclamanta fiind angajata la o societate conform contractului depus la dosar.

În motivarea actiunii reclamanta a aratat ca din toamna anului 2000 a intrat în relatii de concubinaj cu pârâtul pâna la data de 25 iulie 2004, când s-au casatorit.

Pe perioada concubinajului dar si dupa încheierea casatoriei au locuit împreuna cu pârâtul în locuinta mostenita de pârât de la parintii sai în satul M.

Din relatia lor de concubunaj a rezultat minora D. C. A., nascuta la data de 17 mai 2001.

Imediat dupa ce s-au casatorit între ea si pârât au aparut neîntelegeri minore care în timp s-au intensificat si au ajuns sa se certe destul de rau.

Daca la început neîntelegerile porneau de la neajunsuri materiale, ulterior motivele certurilor au degradat relatiile conjugale, s-au diversificat si au devenit extrem de grave.

Casatoria lor se derula într-o permanenta stare de tensiune care a dus la câteva despartiri, ca apoi sa se împace, iar în anul 2008 s-au despartit definitiv, când ea împreuna cu minora au plecat din domiciliul conjugal si s-au mutat la parintii sai tot în satul M.

De la acel moment nu au mai reluat convietuirea.

Apreciaza ca este în interesul amândurora dar si al minorei ca desfacerea casatoriei lor sa fie facuta prin acordul partilor iar în conditiile în care pârâtul nu întelege acest lucru îsi rezerva dreptul de a completa prezenta actiune de divort cu motivele care au condus la despartirea lor.

În ceea ce priveste custodia minorei este exclusiv în beneficiul acesteia de a-i fi încredintata ei spre crestere si educare, având în vedere urmatoarele considerente: a discutat cu minora, i-a explicat situatia potrivit careia ea si pârâtul vor divorta si fara nici o ezitare a optat pentru a ramâne împreuna cu ea – fapt la care se astepta având în vedere atasamentul ei fata de ea dar si de bunica materna. De la nasterea sa minora a fost crescuta si educata de ea cu ajutorul substantial al bunicii reclamantei si al mamei reclamantei. De când sunt despartiti pârâtul nu a contribuit cu nimic la întretinerea minorei, dimpotriva, timp de trei ani a încasat alocatia de stat destinata minorei si a cheltuit acesti bani pentru nevoile lui. Pârâtul a vizitat-o pe minora odata la patru luni, desi locuieste la o distanta de cinci minute de  domiciliul lor. Ea lucreaza si locuieste în Marea Britanie de circa doi ani si jumatate, minora ramânând în grija parintilor sai în satul Moldoveni dar îi asigura resursele financiare pentru ca minora sa aiba tot ce este necesar unui trai decent si lipsit de orice griji.

În dovedirea actiunii, asa cum a fost precizata astazi, reclamanata a depus la dosar certificatul de casatorie în copie si în original, copie certificat de nastere minora, contract de închiriere, dovada locului de munca al reclamantei, acte traduse si autentificate la B.N.P. P. P., procura speciala autentificata sub nr.1648 din 13 septembrie 2011 la acelasi birou notarial pentru reprezentarea sa de catre aparator H. L. V..

La termenul de judecata din data de 20 octombrie 2011, aparatorul pârâtului – avocat V. C. C. a depus la dosar întâmpinare prin care acesta a aratat ca pârâtul îsi exprima acordul cu privire la desfacerea casatoriei în modalitatea propusa de reclamanta, având în vedere ca este în interesul amândurora ca desfacerea casatoriei sa fie facuta cu acordul partilor, relatiile de casatorie fiind iremediabil vatamate, actualmente reclamanta avându-si resedinta în Marea Britanie, despartirea în fapt producându-se în urma cu patru ani, iar minora  D. C. A., nascuta la data de 17 mai 2001 este de acord sa-i fie încredintata reclamantei spre crestere si educare. A învederat instantei faptul ca, nu îsi exprima acordul fata de solicitarea reclamantei de a pastra numele dobândit prin casatorie.

La termenul de astazi, pârâtul a aratat ca este de acord cu admiterea actiunii asa cum a fost formulata si precizata, dar nu este de acord ca reclamanta sa poarte pe viitor numele sau, solicitând ca aceasta sa-si reia numele avut anterior încheierii casatoriei.

Potrivit disp.art.6131 Cod procedura civila, la termenul de judecata instanta verifica daca sotii staruie în desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si în caz afirmativ va trece la judecarea cererii fara a administra probe cu privire la motivele de divort, acestia stabilind si modalitatile în care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.

Coroborând sustinerile partilor cu actele depuse la dosar, instanta constata ca partile au intrat în relatii de concubinaj în anul 2000 si s-au casatorit la data de 25 iulie 2004, din relatia lor de concubinaj rezultând minora. Dupa multe neîntelegeri partile s-au despartit în fapt, definitiv, în anul 2008, în prezent reclamanta locuind în Anglia – Marea Britanie.

 Având în vedere acordul sotilor, instanta, în temeiul disp.art.373 lit.a si art.374 alin.1 si 3 Cod civil va admite actiunea civila de divort si va declara desfacuta prin acordul sotilor casatoria încheiata la data de 25 iulie 2004 si înregistrata la nr.10 în Registrul Starii civile al Primariei comunei I., judetul Teleorman.

În ceea ce priveste cererea reclamantei de a pastra numele purtat în timpul casatoriei si anume “D” instanta, constata ca aceasta cerere este justificata de interesul superior al copilului care ar accepta cu mai multa usurinta despartirea parintilor prin purtarea de catre mama a aceluiasi nume cu al sau, evitând astfel, data fiind si vârsta fetitei care frecventeaza si va frecventa si în Anglia cursurile scolare, interpretarea pe care eventual unii colegi malitiosi ar avea-o fata de situatia sa familiala, cu atât mai mult cu cât aceasta urmeaza sa locuiasca în Anglia doar cu mama sa.

Pentru aceste considerente, constatând ca exista motive temeinice justificate de interesul superior al minorului si vazând disp.art.383 alin.2 Cod civil si art.263 Cod civil, instanta va dispune ca dupa desfacerea casatoriei reclamanta sa îsi pastreze numele purtat în timpul acesteia, respectiv “D”.

Conform disp.art.396 si 397 Cod civil, coroborate cu art.503 si urmatoarele Cod Civil(minora fiind rezultata din concubinajul partilor) instanta va dispune ca autoritatea parinteasca privind pe minora  D. C.A. nascuta la 17 mai 2001,  sa fie exercitata de ambii parinti.

Potrivit disp.art.396, art.400 coroborate cu art.274 si art.496 Cod civil, tinând cont de învoiala parintilor si având în vedere declaratia minorei audiata în camera de consiliu conform careia aceasta si-a exprimat dorinta de a i se stabili locuinta acolo unde locuieste si mama sa, respectiv în Anglia, instanta va stabili locuinta minorei la reclamanta, respectiv în Anglia, Marea Britanie.

Se va lua act ca reclamanta nu solicita în prezent obligarea pârâtului la plata unei pensii de întretinere pentru minora si ca nu solicita obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata.