Plângere contravenţională. Revizuire. Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra excepţiei nulităţii procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. _ revizuientul _ a formulat în contradictoriu cu intimata _ cerere de revizuire a sentinţei civile nr. _, pronunţată de Judecătoria Vaslui în dosarul nr. _, solicitând şi suspendarea executării sentinţei civile nr. _.
În motivarea cererii revizuientul arată că prin sentinţa civilă _ Judecătoria Vaslui a respins plângerea sa formulată împotriva procesului-verbal de contravenţie seria _, nr. _, întocmit de către _.
Arată revizuientul că instanţa a reţinut că procesul-verbal este temeinic şi legal dar a respins apărările sale, iar instanţa de recurs a confirmat sentinţa Judecătoriei şi i-a respins recursul.
Susţine petentul că nici una din cele două instanţe nu s-a pronunţat asupra excepţiei nulităţii absolute, excepţie ce a fost invocată la _.
Consideră revizuientul că procesul-verbal este lovit de nulitate absolută raportat la faptul că agentul constatator a reţinut în sarcina sa mai multe contravenţii, deşi a fost sancţionat pentru o singură contravenţie.
Susţine revizuientul că instanţa de fond a omis să se pronunţe asupra excepţiei invocate, motiv pentru care a declarat recurs împotriva sentinţei Judecătoriei însă şi instanţa de recurs a trecut cu vederea acest aspect.
În dovedirea cererii nu au fost depuse acte.
În drept cererea a fost motivată pe dispoziţiile art. 322, alin. 2 Cod procedură civilă.
Cererea a fost legal timbrată cu taxă timbru şi timbru judiciar.
Pentru cererea de suspendare a sentinţei civile nr. _ a fost achitată cauţiunea în cuantum de 500 lei.
La dosarul cauzei a fost ataşat dosarul nr. _.
În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.
Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa de judecată reţine următoarele:
Prin sentinţa civilă nr. _, pronunţată de Judecătoria Vaslui în dosarul nr. _, rămasă irevocabilă prin respingerea recursului formulat de revizuient, s-a respins plângerea contravenţională formulată de petentul _ în contradictoriu cu ___.
Critica petentului vizează nesoluţionarea de către ambele instanţe a excepţiei nulităţii absolute a procesului-verbal de contravenţie, excepţie invocată de petent prin precizările formulate, aflate la filele 32 - 33 dosar nr. __.
În motivarea excepţiei nulităţii absolut petentul a arătat că agentul constatator a reţinut în sarcina sa comiterea a două contravenţii deşi a fost sancţionat doar pentru o singură contravenţie. Una dintre contravenţii reţinută în sarcina petentului este aceea că a circulat în localitatea _ cu viteza de 111 Km/h iar cea de a doua contravenţie reţinută în sarcina sa este aceea că petentul a circulat în afara localităţii cu viteza de 148 km/h, iar pe raza localităţii __.
Arată petentul că pentru fiecare contravenţie reţinută în sarcina sa, sistemul de sancţionare este diferit iar agentul constatator nu a individualizat fiecare contravenţie în parte.
„Excepţia” de nulitate a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nu constituie o excepţie propriu-zisă de natură să conducă la respingerea acţiunii sau la întârzierea judecăţii. Aspectele sesizate de către petent nu privesc desfăşurarea judecăţii cauzei şi nici nu constituie impedimente în analizarea procesului-verbal de contravenţie ci vizează chiar legalitatea procesului-verbal ce presupune examinarea în fond a celor invocate de petent.
Din considerentele sentinţei civile nr. _ rezultă fără dubiu că instanţa de judecată a analizat motivele de nelegalitate invocate de către petent: „reţine instanţa faptul că petentul a depăşit de mai multe ori viteza legală, atât în localitate cât şi în afara localităţii, fapt consemnat în procesul-verbal de contravenţie nu înseamnă că s-au săvârşit mai multe fapte contravenţionale ci una singură, textul de lege - art. 102, alin. 3 - nefăcând deosebire între depăşirea vitezei în localitate sau în afara localităţii”.
Având în vedere aceste considerente, văzând neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. art. 322, alin. 2 Cod procedură civilă, instanţa de judecată va respinge cererea de revizuire.
Prin respingerea capătului principal, urmează a fi respins ca rămas fără obiect capătul de cerere vizând suspendarea executării.
Tribunalul Bacău
Recunoaşterea hotărârii penale
Curtea de Apel Oradea
Cerere de revizuire întemeiată pe art. 509 alin. 1 pct. 1 Cod procedură civilă
Judecătoria Bicaz
Art.340 Cod Procedura Penala - plângere împotriva soluţiilor de neurmărire/netrimitere în judecată
Curtea de Apel Alba Iulia
Cererea de revizuire admisibila în baza dispoziţiilor art.322 al.1 din Codul de procedură civilă si art.21 al.2 din Legea contenciosului administrativ. Obligarea pârâtelor la plata către reclamant a dobânzii legale stabilita de art.124 din Codul de proced
Curtea de Apel Brașov
Conflict negativ de competenţă