Tâlharie art. 211 Cod penal

Sentinţă penală 109 din 05.03.2009


Obiect: Tâlharie art. 211 Cod penal

SENTINTA PENALA NR. 109/05.03.2009

Prin rechizitoriul înregistrat la aceasta instanta sub nr., Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg.Neamt a dispus trimiterea în judecata, în stare de arest preventiv, a inculpatului R.C., cu datele de stare civila din dispozitiv, pentru savârsirea infractiunii de tâlharie, prev. de art. 211 alin. 2 lit. b, alin. 21 lit. c Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, constând în aceea ca în noaptea de xx.01.2009, dupa ce a consumat bauturi alcoolice în sat, cunoscând ca partea vatamata T.E. din com. X., jud. Neamt, locuieste singura, a patruns în interiorul domiciliului ei printr-un geam care era deschis, a lovit-o cu pumnii peste fata, dupa care, profitând de faptul ca aceasta era lipsita de aparare, i-a sustras suma de 285 lei.

Prin declaratia data în instanta, inculpatul a învederat instantei ca în data de xx ianuarie 2009 a consumat într-un bar din sat bauturi alcoolice, având bani de la bunica sa, dupa care nu îsi mai aminteste ce s-a întâmplat, doar ca a doua zi au venit organele de politie la domiciliul sau, au depistat o pata de sânge pe pantaloni, însa acea pata era mai veche, deci nu provenea de la victima.

Au fost audiati martorii C.E., C.R. si B.G., depozitiile acestora fiind consemnate la dosarul cauzei.

Examinând probele administrate în cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt :

În seara de xx ianuarie 2009, inculpatul a consumat bauturi alcoolice în barul apartinând numitului C.R. din com. X.. Aceasta împrejurare a fost recunoscuta de catre inculpat, dar rezulta si din depozitia martorului C.R., martor care a declarat ca în ziua respectiva inculpatul a fost de doua ori în barul sau, odata a consumat bauturi alcoolice si cam dupa o jumatate de ora a revenit si a cumparat o sticla de vin, dupa care a plecat spre domiciliu, domiciliu aflat la o distanta de aproximativ 2 km; ca inculpatul a plecat din bar între orele 11,30 – 13,00 si nu era în stare foarte avansata de ebrietate.

A doua zi de dimineata, martorul B.G., trecând spre biserica prin dreptul locuintei partii vatamate, aceasta i-a relatat ca a fost batuta si i s-a sustras o suma de bani, respectiv de la o distanta de aproximativ 20-30 m, si a rugat pe martor sa o anunte pe sora sa în legatura cu cele întâmplate.

Martorul B. a mers la domiciliul numitei C.E., sora partii vatamate, aceasta a mers imediat la sora sa, a vazut ca aceasta statea pe pat cu fata în sus, era plina de sânge pe fata si pe mâini si a relatat ca în noaptea respectiva a intrat cineva în casa, s-a urcat cu picioarele peste ea si a lovit-o, s-a rugat de persoana respectiva sa nu o omoare si de frica a recunoscut ca are o suma de bani într-o carte; a mai relatat partea vatamata ca atunci când agresorul a aprins lumina a observat ca este îmbracat cu o geaca de culoare verde si rosu si l-a recunoscut ca fiind „O.”.

Când organele de politie l-au depistat a doua zi pe inculpat, acesta era îmbracat cu haina recunoscuta de partea vatamata.

De remarcat ca inculpatul o cunostea pe partea vatamata, pe care de mai multe ori a ajutat-o în gospodarie.

Din cuprinsul raportului de constatare medico-legala (fila 32 d.u.p.), rezulta ca partea vatamata a prezentat un traumatism facial si cervical, echimoze si excoriatii si o contuzie a mâinii stângi, leziunile s-au produs cel mai probabil prin lovire cu mâinile si pot data din xx.01.2009, necesitând pentru vindecare un numar de 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Loviturile pe care inculpatul le-a aplicat partii vatamate au fost foarte violente (a se vedea plansele foto – fila 45,46 d.u.p.).

Sustinerile inculpatului precum ca pata de sânge de pe haine, depistata a doua zi de organele de politie, este mai veche si este consecinta unei plagi pe care a avut-o la nivelul mâinii stângi, nu pot fi primite, aceasta deoarece prin raportul de constatare medico legala (fila 34 din dosar), prin care s-a concluzionat ca inculpatul prezinta la nivelul mâinii stângi doua leziuni posttraumatice cu vechimi diferite si ca aceste leziuni nu ar fi putut sângera pe xx sau yy ianuarie 2009.

Oricum, din declaratia partii vatamate (fila 21 d.u.p.), rezulta ca, atunci când inculpatul a aprins lumina, l-a recunoscut ca fiind R.O., cel care uneori o mai ajuta în gospodarie.

Din toate aceste probe administrate în cauza, rezulta ca inculpatul se face vinovat de savârsirea infractiunii de tâlharie, prev. de art. 211 alin. 2 lit. b, alin. 21 lit. c Cod penal (în timpul noptii si într-o locuinta sau dependinte ale acesteia).

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata, instanta va avea în vedere gradul de pericol social al infractiunii, circumstantele concrete în care a fost comisa, împrejurarea ca o asemenea fapta este îndreptata împotriva a însesi securitatii si stabilitatii relatiilor sociale, violenta loviturilor aplicate de inculpat partii vatamate, care este o persoana singura si în vârsta de 82 de ani (aspecte cunoscute anterior de inculpat), persoana inculpatului, care este cunoscut cu antecedente penale, suferind numeroase condamnari pentru fapte savârsite cu violenta, si în raport de aceste criterii se retine ca scopul educativ si preventiv al pedepsei va putea fi realizat doar prin condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii în regim de detentie.

În acest sens, va fi mentinuta starea de arest a inculpatului si va fi dedusa din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive.

Constatând ca în cauza sunt îndeplinite cumulativ conditiile antrenarii raspunderii civile delictuale (fapta ilicita, prejudiciu, legatura de cauzalitate între fapta ilicita si prejudiciu, vinovatie), în baza art. 14, art. 346 Cod procedura penala, coroborate cu art. 998 Cod civil, inculpatul va fi obligat sa restituie partii vatamate suma de bani sustrasa cu violenta.

În baza art. 191 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în care se va include si onorariile aparatorilor desemnati din oficiu la urmarirea penala si în cursul judecatii.