Plângere împotriva actelor procurorului. Art. 2781 alin.8 lit. c Cod procedură penală. Reţinerea cauzei în vederea judecării.

Sentinţă penală fn din 19.12.2008


Petentul BC  a sesizat instanta cu o plângere întemeiata pe disp. Art. 2781 cod procedura penala contestând Ordonanta data de Primul-procuror prin care s-a respins ca tardiva plângerea petentului în legatura cu solutia de scoatere de sub urmarire penala, fata de inculpatul  CA pentru fapta prevazuta de art.189, alin.1 si 2 C.pen., aratând ca solutia de scoatere de sub urmarire penala data de Parchet este nelegala si netemeinica, deoarece participatia acestuia la savârsirea infractiunii, alaturi de inculpatii trimisi în judecata, BS si SC, a fost dovedita, mai mult inculpatul CA a recunoscut initial participatia sa în cauza, solicitând trimiterea în judecata a inculpatului CA.

Analizând plângerea formulata de petent în raport de motivele invocate si întreg materialul probator administrat în cauza instanta a constat urmatoarele:

Parchetul a dispus scoaterea de sub urmarire penala a inculpatului CA, pentru savârsirea infractiunii prevazuta de art.189, alin.1 si 2 C.pen., apreciindu-se, în baza art.11, pct.1, lit.b) C.pr.pen. raportat la art.10, alin.1, lit.b1) C.pr.pen., ca fapta pentru care a fost cercetat nu prezinta, în concret, gradul de pericolul social al infractiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

Solutia Parchetului, în raport de infractiunea prevazuta de art.189, alin.1 si 2 C.pen. este netemeinica, întrucât, din întreg materialul probator administrat în cauza, rezulta cu claritate participatia la infractiune a inculpatului CA, în calitate de complice, ajutându-i pe BS si SC la savârsirea faptei pentru care au fost trimisi în judecata si condamnati.

Întrucât infractiunea de lipsire de libertate în mod ilegal este o infractiune grava care aduce atingere unei drept fundamental al omului, dreptul de a actiona si a se deplasa în conformitate cu propria vointa, pe care legea penala o pedepseste cu severitate, nu se poate retine lipsa pericolului social în concret al faptei savârsite de CA.

În vederea efectuarii unei analize temeinice a elementelor constitutive si a gradului de pericol social al infractiunii prevazute de art.189, alin.1 si 2 C.pen., având în vedere si ca probele existente la dosar sunt suficiente pentru judecarea cauzei, instanta a admis plângerea formulata de petent, a desfiintat solutia de scoatere de sub urmarire penala a retinut cauza spre judecare sub aspectul savârsirii infractiunii prevazute de art.189, alin.1si 2 C.pen. de catre inculpatul CA.