Contestaţie la executare. Instanţa de executare în materia contenciosului administrativ. Competenţă

Sentinţă civilă 1785 din 12.06.2012


În cazul dedus judecăţii, executarea silită se face în baza unei hotărâri judecătoreşti pronunţate într-un litigiu de contencios administrativ, instanţa apreciind că pentru determinarea competenţei de soluţionare a acestei căi de atac sunt aplicabile dispoziţiile privind executarea silită din legea specială -  Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ -  potrivit cărora instanţa de executare este instanţa care a soluţionat fondul litigiului de contencios administrativ, dispoziţiile legale speciale derogând de la cele generale.

La data de … a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei …, sub număr unic de dosar …, contestaţia la executare formulată de contestatorul CG, în contradictoriu cu intimata Administraţia Finanţelor Publice, împotriva executării silite însăşi şi a actelor de executare titlul executoriu nr. …, emis la data de … şi comunicat la data de … şi somaţiei de plată nr. ….

În motivarea contestaţiei la executare, contestatorul a arătat, în esenţă, că în titlul executoriu menţionat se specifică faptul că documentul prin care s-a evidenţiat suma de plată îl reprezintă Decizia civilă nr. … a Curţii de Apel …, prin care i s-a aplicat o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe fiecare zi de întârziere în executarea Deciziei civile nr. … a Curţii de Apel ….

A arătat contestatorul că prin Decizia civilă nr. … a Curţii de Apel … s-au respins recursurile părţilor, astfel că ceea ce Tribunalul … a stabilit prin Sentinţa civilă nr. … în Dosarul nr. … a rămas irevocabil, anume aplicarea unei amenzi de 20% pe fiecare zi de întârziere în executarea Deciziei civile nr. … a Curţii de Apel … şi plata de 1000 de lei daune morale.

În ceea ce priveşte Decizia civilă nr. … a Curţii de Apel …, arată contestatorul că prin aceasta a fost admis recursul reclamantei SZ împotriva Sentinţei nr. … a Tribunalului … în Dosarul nr. …, dispunându-se anularea Hotărârii Consiliului Local … nr. … în ceea ce priveşte art. 2 lit. b) şi Dispoziţiei Primarului … nr. …, precum şi reintegrarea reclamantei în funcţia deţinută şi plata drepturilor salariale cuvenite.

Precizează contestatorul că a formulat contestaţie la executare împotriva somaţiei nr. … a Biroului executorului judecătoresc … în Dosarul de executare nr. … şi a executării însăşi, instanţa desfiinţând în parte executarea silită şi anulând somaţia nr. … în ceea ce priveşte achitarea către reclamantă a sumei de 12 831 lei şi a sumei de 1000 de lei, reprezentând daune morale, obligaţii stabilite prin Decizia civilă nr. … a Curţii de Apel …, menţinând somaţia în ceea ce priveşte reintegrarea în funcţie.

Arată contestatorul că împotriva acestei hotărâri au formulat recurs ambele părţi, iar prin hotărârea pronunţată (…), Tribunalul … a desfiinţat executarea silită în ceea ce priveşte reintegrarea, menţinând-o în ceea ce priveşte plata salariilor cuvenite.

Solicită contestatorul să se pună în vedere pârâtei să arate modul în care a calculat suma datorată, de la ce dată a început să calculeze amenda şi pe ce perioadă, având în vedere că a atacat sentinţa ce stabilea plata a 20% pe zi de întârziere cu contestaţie la executare, hotărârea devenind irevocabilă abia în data de ….

În dovedirea contestaţiei la executare, contestatorul a depus înscrisuri, solicitând încuviinţarea probei cu înscrisuri.

În drept, au fost invocate prevederile art. 399 şi următoarele din Codul de procedură civilă.

La data de …, intimata Administraţia Finanţelor Publice … a formulat întâmpinare, solicitând respingerea contestaţiei la executare ca neîntemeiată (filele …).

În motivare, intimata a arătat că la data de … Tribunalul … a transmis spre executare titlul executoriu reprezentând Sentinţa civilă nr. … a Curţii de Apel …, iar intimata a procedat la luarea în debit a titlului executoriu privind pe contestator, potrivit O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

Se precizează de către intimată că prin Sentinţa civilă nr. …, pronunţată de Tribunalul … în Dosarul nr. …, pârâtul CG, Primarul …, a fost sancţionat cu amendă de 20% din salariul brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere în executarea Deciziei civile nr. … a Curţii de Apel ….

A arătat intimata că însăşi instanţa de judecată, prin adresa de înaintare a titlului executoriu, stipulează în mod expres faptul că Sentinţa civilă nr. … a devenit irevocabilă prin Decizia civilă nr. …, pronunţată de Curtea de Apel …, motiv pentru care, în vederea punerii în executare a titlului executoriu transmis de o instanţă de judecată, intimata a calculat debitul reprezentând amendă stabilită în sarcina contestatorului CG, acesta fiind în cuantum de 70 212 lei.

Consideră contestatoarea că desfiinţarea executării silite pornită de Biroului executorului judecătoresc … în ceea ce priveşte reintegrarea numitei SZ în funcţia deţinută anterior nu absolvă de plata amenzii în cuantum de 20% din salariul brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în executarea Deciziei nr. … a Curţii de Apel …, sancţiune ce a fost stabilită de o instanţă judecătorească, în baza art. 24 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, hotărâre supusă controlului judecătoresc şi învestită cu formulă executorie.

Mai mult, arată intimata, reclamantul nu a prezentat o hotărâre judecătorească prin care să fi fost exonerat, în mod expres, de plata amenzii şi, având în vedere Decizia nr. …, apreciază că termenul limită de calcul al amenzii ar trebui să fie data de ….

În dovedire, au fost depuse înscrisuri.

În drept, au fost invocate prevederile art. 115 Cod procedură civilă şi dispoziţiile Codului de procedură fiscală.

La termenul de judecată de astăzi, …, instanţa a invocat din oficiu excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Slobozia, a dat cuvântul pe excepţie şi a reţinut cauza în vederea pronunţării hotărârii cu privire la aceasta.

Analizând cu prioritate, în temeiul art. 137 alin. 1 C. proc. civ., excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Slobozia faţă de fondul contestaţiei la executare, instanţa o constată întemeiată pentru următoarele motive:

Prin Decizia civilă nr. …, pronunţată de Curte de Apel … în Dosarul nr. … (filele …), a fost admis recursul declarat de reclamanta SZ, împotriva Sentinţei civile nr. …, pronunţată de Tribunalul … nr. Dosarul nr. … (număr în format vechi …), în contradictoriu cu pârâţii Primarul … şi Consiliul local …, a fost modificată în tot sentinţa recurată, în sensul că s-a anulat în parte Hotărârea Consiliului local … nr. …, în ceea ce priveşte art. 2 lit. b) şi Dispoziţia Primarului … nr. …, dispunându-se, totodată, reintegrarea reclamantei în funcţia deţinută anterior şi plata drepturilor salariale cuvenite acesteia, actualizate cu indicele de inflaţie.

Prin Sentinţa civilă nr. …, pronunţată de Tribunalul … în Dosarul nr. …, irevocabilă prin respingerea recursurilor de către Curtea de Apel … prin Decizia civilă nr. … (filele …), s-a admis în parte cererea formulată de reclamanta SZ, în contradictoriu cu pârâtul Primarul …, aplicându-se pârâtului o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere în executarea Deciziei civile nr. …, pronunţată de Curtea de Apel … în Dosarul nr. …. Prin aceeaşi sentinţă, pârâtul a fost obligat la plata către reclamantă a sumei de 1 000 de lei, cu titlu de daune morale, respingându-se capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata dobânzii legale aferente indemnizaţiei de funcţionar public.

Pentru a decide astfel, instanţa a reţinut, în esenţă, că de la rămânerea irevocabilă a Sentinţei civile nr. …, pronunţată de Tribunalul … în Dosarul nr. … (număr în format vechi …), prin Decizia civilă nr. …, pronunţată de Curtea de Apel …, au trecut mai mult de 30 de zile şi pârâtul, în mod nejustificat, a refuzat executarea hotărârii judecătoreşti menţionate, în condiţiile în care reclamanta s-a adresat cu o cerere înregistrată la Primăria … sub nr. … prin care a solicitat reintegrarea în funcţia publică deţinută anterior şi plata drepturilor salariale restante.

Faţă de această situaţie, instanţa a apreciat că în speţă sunt incidente prevederile art. 24 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora „ (1) Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se face în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.

(2) În cazul în care termenul nu este respectat, se aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la despăgubiri pentru întârziere.

(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii prevăzute la alin. (2), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei”.

Instanţa reţine că potrivit art. 25 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, „Sancţiunea şi despăgubirile prevăzute la art. 24 alin. (2) se aplică, respectiv se acordă, de instanţa de executare, la cererea reclamantului. Hotărârea se ia în camera de consiliu, de urgenţă, cu citarea părţilor.

Aşadar, Sentinţa civilă nr. … a fost pronunţată de Tribunalul … în calitate de instanţă de executare, instanţa de executare fiind, potrivit art. 2 alin. 1 lit. ţ) din Legea nr. 554/2004, „instanţa care a soluţionat fondul litigiului de contencios administrativ”.

Tot în calitate de instanţă de executare, Tribunalul … a remis intimatei Administraţia Finanţelor Publice …, în copie, titlul executoriu Sentinţa civilă nr. …, pronunţată de Tribunalul … în Dosarul nr. …, irevocabilă prin Decizia civilă nr. … a Curţii de Apel …, prin care s-a aplicat pârâtului CG, Primarul … o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere în executarea Deciziei civile nr. …, pronunţată de Curtea de Apel … în Dosarul nr. … şi a fost obligat la plata către reclamantă a sumei de 1000 de lei cu titlu de daune morale.

Prin aceeaşi adresă, Tribunalul solicită intimatei primirea acesteia şi înaintarea unei copii de pe documentele de plată, în momentul executării, în vederea închiderii poziţiei în registrul de executare (fila … din dosar).

Aşa cum a arătat şi intimata, pentru punerea în executare a titlului executoriu Sentinţa civilă nr. … organele fiscale competente au demarat acţiuni de executare silită, potrivit Codului de procedură fiscală, comunicând debitorului somaţia nr. …, potrivit art. 145 din O.G. nr. 92/2003 (fila … din dosar), împreună cu înscrisul denumit de intimată „titlu executoriu”, în cuprinsul căruia se arată că, în fapt, titlul executoriu este Decizia civilă nr. … emitent Tribunalul …, natura obligaţiei fiind „venituri din amenzi” (fila …).

Instanţa reţine că potrivit art. 400 Cod procedură civilă, „Contestaţia la executare se introduce la instanţa de executare”, iar potrivit art. 373 alin. 2 Cod procedură civilă, „Instanţa de executare este judecătoria în circumscripţia căreia se va face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.”

În cauza de faţă, aşa cum s-a arătat, se contestă executarea silită începută în baza unei sentinţe date de instanţa de contencios administrativ în temeiul art. 24 alin. 2 în referire la art. 25 alin 1 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.

Or, faţă de dispoziţiile art. 25 alin. 1 coroborate cu art. 2 alin. 1 lit. ţ) din Legea nr. 554/2004, în cazul de faţă instanţa de executare este însăşi instanţa de contencios administrativ care a pronunţat hotărârea în baza căreia s-a început executarea silită contestată, respectiv Tribunalul ….

Referitor la Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie -  Secţiile Unite nr. XV din  5 februarie 2007, pronunţată în soluţionarea recursului în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta nu este aplicabilă în speţă, având în vedere că din considerentele deciziei rezultă fără echivoc faptul că problema de drept tranşată de instanţa supremă a vizat unificarea practicii judiciare cu privire la competenţa de soluţionare a contestaţiei la executare atunci când ea este îndreptată împotriva hotărârilor judecătoreşti pronunţate în litigii comerciale sau a altor titluri executorii în materie comercială.

Or, în cazul dedus judecăţii, executarea silită se face în baza unei hotărâri judecătoreşti pronunţate într-un litigiu de contencios administrativ, instanţa apreciind că pentru determinarea competenţei de soluţionare a acestei căi de atac sunt aplicabile dispoziţiile privind executarea silită din legea specială -  Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ -  potrivit cărora instanţa de executare este instanţa care a soluţionat fondul litigiului de contencios administrativ, dispoziţiile legale speciale derogând de la cele generale (specialia generalibus derogant).

Pentru aceste considerente, reţinând caracterul absolut al competenţei materiale în această materie, de la care nici părţile, nici instanţa nu pot deroga, în baza art. 158 şi a art. 159 pct. 2 Cod procedură civilă, instanţa urmează a admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Slobozia, … şi va declina competenţa de soluţionare a contestaţiei la executare de faţă în favoarea Tribunalului ….