Pensie de intretinere

Sentinţă civilă 3570 din 22.10.2009


Prin actiunea înregistrata la aceasta instanta sub nr….din ….2009, reclamanta AAI a chemat în judecata pârâtul A..A… pentru stabilirea pensiei de întretinere, pâna la terminarea studiilor.

În motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca se afla în stare de nevoie, fiind în continuarea studiilor liceale, iar veniturile pârâtului au crescut.

Pârâtul a fost de acord cu plata în continuare a pensiei în favoarea reclamantei, pâna la terminarea studiilor, dar nu si cu majorarea acesteia, fiindca mai are în întretinere 2 copii, fratii reclamantei.

Analizând materialul probator administrat în cauza, instanta retine în fapt urmatoarele:

Obligatia de întretinere fixata în sarcina pârâtului prin hotarârea judecatoreasca anterioara, respectiv Sentinta civila nr. ….din … 2005 a Judecatoriei Zalau dureaza pâna la majoratul reclamantei-creditor. La aceasta data, obligatia înceteaza de drept. Reclamanta a devenit majora la data de …. 2009.

Dupa majorat, descendentii pot beneficia de pensie de întretinere din partea parintelui lor, dar în alt regim juridic, potrivit dreptului comun.

Reclamanta urmeaza cursurile de zi, clasa a ….a, ale ….Zalau (f.24).

Timpul alocat studiului si pregatirii profesionale rapeste reclamantei posibilitatea obtinerii unui câstig din munca, aflându-se într-o adevarata incapacitate faptica de a munci.

Asa fiind, reclamanta are drept la întretinere din partea tatalui sau pârât, în baza art. 86 Codul familiei, coroborat cu dispozitiile art. 51 din Legea 272/2004.

Întretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati, conform art. 94 al. 1 Codul familiei.

Pe timpul minoritatii, reclamanta a beneficiat de o pensie lunara de 60 lei din partea pârâtului. Acesta mai are obligatii de întretinere fata de fiii sai, ASG, nascut la …. si ARB, nascuta la …..1992.

Pârâtul-debitor obtine un venit mediu net lunar în valoare de 457,83 lei de la …... Zalau (f.20).

Conform legii, pensia nu poate depasi o jumatate din câstigul din munca al debitorului, pentru trei sau mai multi creditori.

Deci, cuantumul pensiei datorate de pârât fiicei sale reclamante este de 76,30 lei, reprezentând o jumatate din venitul pârâtului împartit la trei, nevoile celor 3 copii fiind aproximativ egale, raportat la vârsta si situatia lor. Toti trei locuiesc împreuna cu mama lor, ocrotitoarea legala.

Fata de acestea, instanta va admite actiunea si va obliga pârâtul sa plateasca în favoarea reclamantei suma de 76,30 lei lunar cu titlu de pensie de întretinere, pâna la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani.

(Sentinta Civila 3570/ 22 octombrie 2009 nepublicata)