Prin sentinţa civilă nr. 441/06.06.2007, Judecătoria Zimnicea a admis plângerea contravenţională formulată de petenta CMD în contradictoriu cu intimatul IPJ Teleorman şi asigurătorul SC A SA Teleorman, a anulat procesul verbal seria PCA nr. 0419680 şi a dispus restituirea permisului de conducere către petentă.
La pronunţarea acestei soluţii, instanţa a reţinut că petenta a fost sancţionată cu amendă contravenţională şi reţinerea permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei prevăzută de art. 135 lit. f din HG nr. 1391/2006, constând în fapta de a nu acorda prioritate, în momentul punerii în mişcare a autoturismului petentei, unui alt autoturism angajat în depăşire, ceea ce a dus la producerea unui accident rutier, ambele autoturisme suferind avarii.
Din probele administrate în cauză, respectiv declaraţiile martorilor oculari, a rezultat existenţa unor dubii cu privire la vinovăţia exclusivă a petentei în producerea accidentului, motiv pentru care instanţa s-a raportat la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a statuat în nenumărate rânduri ( a se vedea Cauza Ozturk împotriva Germaniei, Hotărârea Lauko împotriva Slovaciei), că distincţia operată de statele europene între crime, delicte şi contravenţii nu este operantă în sensul art. 6 din Convenţie, toate având caracter penal. În consecinţă şi legislaţia contravenţională din România intră sub incidenţa prevederilor art. 6 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
A constatat instanţa că, în cauză, se aplică cu prioritate dispoziţiile art. 6 paragraf 2 din Convenţie care consacră prezumţia de nevinovăţie, prin urmare orice dubiu este în favoar
Curtea de Apel Bacău
Plângereîntemeiatăpe dispoziţiile art.168 cpp. Inadmisibilitate Codul de procedură penală, art.168
Judecătoria Pitești
plângere impotriva refuzului executorului judecatoresc
Judecătoria Onești
contestatie plângere judecator delegat
Judecătoria Bârlad
Plangere impotriva procurorului de netrimitere in judecata
Judecătoria Iași
INFRACTIUNI PENTRU CARE PUNEREA IN MISCARE A ACTIUNII PENALE SE FACE LA PLANGEREA PREALABILA A PERSOANEI VATAMATE. CALITATEA DE PARTE CIVILA. CONSECINTELE NERESPECTARII TERMENULUI DE 2 LUNI PENTRU DEPUNEREA PLANGERII