Dosar nr.804/829/2007
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA PODU TURCULUI
SENTINŢA CIVILĂ NR.71/25.02.2009
ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN 25.02.2009
Complet format din:
PREŞEDINTE: CRĂCIUN ANCA
Cu participare:
GREFIER : POPA ADRIANA
Pe rol fiind judecarea cauzei civile având ca obiect”nulitate titlu proprietate”, formulată de reclamanţii S. V., S. I. D. şi I. D. L. în contradictoriu cu pârâtele SC ___ SA P.T., Comisia Locală Podu Turcului pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi Comisia Judeţeană Bacău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
Dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică din data de 18.02.2009, dezbateri consemnate în încheierea de şedinţă din acea zi, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.
I N S T A N Ţ A
Deliberând
Deliberând asupra cauzei civile de faţă, instanţa constată următoarele:
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Podu Turcului sub nr. 275 la data de 20.04.2007, reclamanţii S. D. V., S. I. D. şi I. D. L. au chemat-o în judecată pe pârâta SC -------- SA P.T. solicitând instanţei să dispună anularea certificatului de atestare seria M07 nr. 0933/1993 referitor la suprafaţa de 1,47 ha, teren care, susţin reclamanţii, a aparţinut bunicului lor, S. Gh. Şt..
Prin sentinţa civilă nr. 210/23.05.2007 pronunţată în cauză a fost admisă excepţia necompetenţei teritoriale în ceea ce priveşte acţiunea principală şi a fost declinată competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Bacău, unde a fost înregistrată sub nr. 879/32/2007. Având în vedere faptul că reclamanţii au precizat obiectul acţiunii în sensul că solicită reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament asupra suprafeţei de 1,5 ha teren agricol situat în intravilanul comunei Podu Turcului, Curtea de Apel Bacău, prin sentinţa civilă nr. 110/2007, a declinat în favoarea Judecătoriei Podu Turcului competenţa de soluţionare a acţiunii astfel cum a fost precizată.
Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Podu Turcului sub nr. 804/25.09.2007.
Reclamanţii au chemat în judecată, faţă de noul obiect al acţiunii, în calitate de pârâte, pe Comisia Locală de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Podu Turcului şi Comisia Judeţeană de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Bacău.
Reclamanţii au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament pentru suprafaţa de 1,5 ha intravilan Podu Turcului, obligarea pârâtei Comisia locală P.T. la plata sumei de 45000 de lei reprezentând venit nerealizat pentru lipsirea reclamanţilor de folosinţa terenului în ultimii 16 ani, obligarea aceleiaşi comisii la plata sumei de 200 de lei pentru fiecare zi de întârziere în punerea în posesie pe fostul amplasament.
Cererea este scutită de plata taxei de timbru şi a timbrului judiciar.
Cererea a fost motivată în drept pe dispoziţiile Legilor nr. 18/1991, 169/1997, 1/2000 şi 247/2005.
În dovedire reclamanţii au solicitat şi instanţa a încuviinţat administrarea probelor cu înscrisuri şi cu expertiză tehnică topocadastrală, raportul întocmit fiind depus la dosar la filele 146-148.
Pârâtele, legal citate, nu au formulat întâmpinare, dar Comisia Locală de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Podu Turcului a comunicat la solicitarea instanţei relaţii în legătură cu terenul în litigiu.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
Reclamanţii sunt moştenitori ai autorului lor decedat S. Şt., astfel cum rezultă din actele de stare civilă de la dosar.
În această calitate reclamanţii au formulat două cereri, una cu nr. 1229/02.04.1998 (fila118) şi alta cu nr. 3562/22.09.2005 (fila 117), prin care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 1,47 ha situată la punctul SMA Podu Turcului.
Având în vedere faptul că această suprafaţă este cuprinsă într-o suprafaţă mai mare de teren pentru care ___SA Podu Turcului deţine certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria MO7 nr. 0933/20.12.1993 (fila 13 ds 275/2007), care ulterior a vândut acţiunile cu plata integrală către SC ___SA, comisia locală, găsindu-se în imposibilitate de a propune reconstituirea pe acest amplasament, a oferit reclamanţilor alte 2 amplasamente, dar aceştia din urmă le-au refuzat. Această situaţie rezultă din adresa nr. 1757/24.04.2008 (fila 122), precum şi din poziţia reclamanţilor care prin această cerere de chemare în judecată solicită reconstituirea pe vechiul amplasament. Acesta este motivul pentru care comisia locală nu a întocmit documentaţia primară pentru a fi înaintată comisiei judeţene spre validare.
Reclamantul S. V. a formulat în anul 2004 o cerere prin care a solicitat anularea parţială a certificatului de atestare a dreptului de proprietate anterior menţionat, cerere care a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Bacău prin sentinţa civilă nr. 266/2004 (fila 39-41 ds 275). Rezultă deci că în prezent acest titlu de proprietate este valabil, fiind respectată procedura prevăzută de HG nr. 834/1991.
Pentru ca reclamanţilor să le poată fi reconstituit dreptul de proprietate asupra suprafeţei în litigiu, este necesar, pe lângă alte condiţii, ca aceştia să facă dovada dreptului de proprietate ca vechi amplasament al autorului lor, şi ca acest teren să nu fie trecut într-un titlu de proprietate valabil eliberat unei alte persoane fizice sau juridice. Trebuie precizat faptul că principiul reconstituirii dreptului de proprietate pe vechiul amplasament nu era un principiu imperativ în reglementarea sa iniţială prin art. 14 din Legea nr. 18/1991 în sensul că „atribuirea efectivă a terenurilor se face, în zona colinară, de regulă, pe vechile amplasamente, iar în zonele de câmpie, pe sole stabilite de comisie şi nu neapărat pe vechile amplasamente ale proprietăţii”. Ulterior, prin legi succesive, acest principiu a fost întărit şi i s-a acordat o mai mare aplicabilitate, dar în aceste legi erau şi dispoziţii tranzitorii şi de aplicare a acestor noi dispoziţii în timp pentru a nu se periclita siguranţa raporturilor juridice civile, în sensul că actele de proprietate eliberate cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii acestora rămân în vigoare, chiar dacă noile dispoziţii prevăd altfel.
Privitor la prima condiţie, instanţa reţine că înscrisul doveditor al acestui drept de proprietate depus de către reclamanţi este o adeverinţă nr. 26 din 8 ianuarie 1954 (fila 7 ds 275/2007) emisă de Sfatul Popular al Raionului Zeletin din care rezultă că în anul 1952 s-a luat suprafaţa de 1,4 ha teren de la S. Şt. de către Staţiunea de Maşini şi Tractoare P.T., fără a fi prezentat amplasamentul suprafeţei respective sau vecinătăţi ale acesteia. Din raportul de expertiză efectuat în cauză rezultă la punctul 6 (fila 147) că suprafaţa de 1,47 ha din tarlaua 65 parcela 1523, solicitată de reclamanţi, nu figurează la rolul agricol al autorului acestora, S. Şt., nereprezentând aşadar vechiul amplasament al acestuia.
În ceea ce priveşte cea de-a doua condiţie menţionată, aşa cum a fost arătat anterior şi cum rezultă şi din expertiza efectuată în cauză, terenul în litigiu face parte dintr-o suprafaţă mai mare pentru care este eliberat acel certificat de atestare a dreptului de proprietate valabil, care reprezintă în fapt un titlu de proprietate.
Având în vedere aceste considerente expuse, în temeiul art. 58 din Legea nr. 18/1991, instanţa va respinge cererea reclamanţilor cu toate capetele sale de cerere, neacordând nici despăgubirile solicitate, deoarece nu este culpa comisiei locale că nu a înaintat propuneri pentru validare atâta timp cât reclamanţii au refuzat să le fie date alte amplasamente decât cele solicitate, iar pentru acestea din urmă nu se putea dispune reconstituirea dreptului de proprietate.
În consecinţă, instanţa va respinge şi cererea reclamanţilor de acordare cheltuieli de judecată.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE :
Respinge acţiunea astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanţii S. V., domiciliat în comuna P.T., strada Nicu Grigoraş, nr.10, judeţul Bacău, S. I. D., domiciliat în comuna B., satul B., judeţul Vrancea şi I.D. L., domiciliat în comuna O., judeţul Iaşi în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locală P.T. pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi Comisia Judeţeană Bacău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată.
Definitivă.
Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţa publică azi, 25.02.2009.
PREŞEDINTE, GREFIER ,
CRĂCIUN ANCA POPA ADRIANA
CA/PA
04/27.03.2009
Ex. 6
Sentinţa civilă este irevocabilă la data de 06.11.2009 prin decizia civilă nr.870/R/06.11.2009 a Tribunalului Bacău prin care a fost respins ca nefondat recursul declarat de recurent.
Judecătoria Onești
Actiune oblica-partaj bunuri comune
Judecătoria Târgu Mureș
Civil - partaj judiciar
Judecătoria Târgu Bujor
Partaj bunuri comune
Tribunalul Botoșani
partaj judiciar - iesirea din indiviziune
Judecătoria Horezu
Partaj succesoral