Stabilire paternitate. Inadmisibilitatea recunoaşterii paternităţii minorului faţă de care este deja stabilită paternitatea.

Sentinţă civilă 1549 din 17.05.2012


Prin cererea înregistrata pe rolul Judecătoriei Paşcani sub nr. 38/866/16.02.2012 reclamantul B.D. a chemat in judecata pe pârâta A.G., solicitând ca în contradictoriu cu aceasta să se pronunţe o hotărâre judecătorească prin care să se ia act de recunoaşterea sa în sensul că este tatăl minorilor A.A.C., născut la data de 03 octombrie 2004, A.A.M., născută la data de 17 mai 2006, A.C.I., născut la data de 30 ianuarie 2008, şi A.F.G., născut la data de 18 martie 2011 şi să se încuviinţeze ca aceştia să poarte numele lui de familie.

În motivarea cererii, reclamantul arată că din relaţia lui de concubinaj cu pârâta A.G. au rezultat minorii menţionaţi ce nu au fost recunoscuţi până în prezent ca fiind ai lui.

Cererea nu a fost întemeiată în drept.

Pârâta nu a formulat întâmpinare.

La cererea părţilor a fost administrată proba cu înscrisuri.

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului instanţa reţine următoarele:

Minorii A.A.C., născut la data de 03 octombrie 2004, A.A.M., născută la data de 17 mai 2006, A.C.I., născut la data de 30 ianuarie 2008, şi A.F.G., născut la data de 18 martie 2011, s-au născut în timpul căsătoriei mamei lor, pârâta din prezenta cauză, cu soţul A.G., aşa încât au beneficiat de prezumţia de paternitate prev. de art. 53 C.fam., soţul mamei fiind trecut ca tată în certificatul de naştere al copiilor.

Până în prezent nu s-a contestat paternitatea celor patru minori, nefăcându-se dovada că s-a pronunţat vre-o hotărâre judecătorească în acest sens.

Potrivit disp. art. 53, alin. 1 şi 2 c.fam. copilul nascut în timpul casatoriei are ca tata pe soţul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitaţii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul soţ al mamei, daca a fost conceput în timpul casatoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama sa fi intrat într-o noua casatorie, iar potrivit disp. art. 51 c.fam, aplicabile în cauză, Copilul nu poate reclama o stare civila contrara aceleia care rezulta din certificatul de naştere şi folosirea starii civile conforme cu acest certificat. De asemenea, nimeni nu poate contesta starea civila a copilului care are folosirea unei stari civile conforme cu certificatul sau de naştere.

Potrivit disp. art. 57, alin. 1 c.fam. poate fi recunoscut de către tatăl său doar copilul conceput şi născut în afară de căsătorie.

Din textele de lege enunţate anterior rezultă că este inadmisibilă recunoaşterea de către tată a unui copil care are deja stabilită deja paternitatea faţă de un alt bărbat, fiind cu neputinţă ca respectivul copil să figureze în registrele de stare civilă cu două persoane trecute la rubrica privind tatăl.

Pentru a fi admisibilă acţiunea promovată de reclamant, trebuia mai întâi pronunţată o hotărâre prin care să se constate că numitul A.G. nu este tatăl celor patru minori, ca efect al respectivei hotărâri minorii urmând să dobândească statutul de copii din afara căsătoriei.

Faţă de cele expuse, instanţa urmează a respinge acţiunea civilă promovată de reclamantul B.D..

Dat fiind că prin încheierea dată în prezenta cauză în cameră de consiliu la data de 19 aprilie 2012 a fost acordat ajutor public judiciar reclamantului sub forma scutirii de plata taxei judiciare de timbru în sumă de 32 lei, instanţa în raport de disp. Art. 19, alin. 1 din OUG nr. 51/2008 va lăsa în sarcina statului cheltuielile procesuale avansate în sumă de 32 lei.