Art1. 184

Sentinţă penală 89 din 27.09.2011


DOSAR  NR.615/842/2011

R O M A N I A

JUDECATORIA  HARSOVA

JUDETUL CONSTANTA

SENTINTA PENALA NR. 89

SEDINTA PUBLICA DIN : 27.09.2011

PRESEDINTE :  P. M.

GREFIER : C.G

Ministerul  Public reprezentat prin procuror: P.A.E

S-a luat in examinare  cauza penala privind pe inculpatul I.P., trimis in judecata  pentru savarsirea  infractiunilor de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin.1,3 C.pen. ; conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si tractarea unei remorci neinmatriculate prev. de art.85 alin.1 si 3 din OUG nr.195/2002, R. ; parasirea locului accidentului prev. de art. 89 alin.1 din OUG nr.195/2002 R, totul cu aplic. art. 33 lit.a C.pen., prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harsova  nr.1038/P/2010 din data de 27.06.2011.

In baza art. 297 C.pr.pen. se procedeaza la strigarea cauzei si apelul partilor.

La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns : inculpatul I. D. P, prezent personal si asistat de avocat din oficiu Chirita Elena, in baza delegatiei pentru asistenta judiciara obligatorie seria AV nr.04002/11.07.2011, partea civila B.G, prezenta personal, si asistata de av. Potlog Radita, in baza delegatiei seria AV nr.0024062/27.09.2011 depusa la dosar, martora S.C.S, prezent personal, lipsa fiind martorul B. L.

Procedura de citare este legal indeplinita cu respectarea disp. art. 176-181 C.pr.pen.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, prin care s-au  evidentiat partile, obiectul cauzei, s-au facut mentiuni privitoare la  indeplinirea procedurii de citare, stadiul procesual.

Aparatorul din oficiu al inculpatului, av.Chirita Elena solicita sa se ia act de incetarea delegatiei aparatorului din oficiu si acordarea onorariului pentru asistenta judiciara conform Protocolului incheiat intre UNBR si Ministerul Justitiei.

Instanta in baza disp. art. 171(5) C.pr.pen.. ia act ca inceteaza delegatia  avocatului din oficiu al inculpatului la prezentarea aparatorului ales.

Aparatorul partii civile, avand cuvantul, invedereaza instantei ca partile au inteles sa se impace pentru infractiunea prevazuta de disp. art. 184 alin.1 si 3 C.pr.pen.

Partea civila B.G, care se legitimeaza cu CI seria , CNP- declara ca s-a impacat cu inculpatul I.P. pentru  infractiunea de vatamare corporala din culpa prevazuta de disp. art. 184 alin.1 si 3 C.pr.pen.

Inculpatul I .P, care se legitimeaa cu CI seria nr., CNP- solicita sa se ia act de manifestarea de vointa a partii civile.

Instanta ia act de impacarea intervenita intre parti pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prev. de art. 184 alin.1,3 C.pen si ramane investita pentru infractiunile de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si tractarea unei remorci neinmatriculate prev. de art.85 alin.1 si 3 din OUG nr.195/2002, R. ; parasirea locului accidentului prev. de art. 89 alin.1 din OUG nr.195/2002 R, totul cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.

Intrebate fiind, partile prin aparatori precizeaza ca nu mai au alte cereri de formulat sau probe de administrat.

Nefiind cereri, exceptii de formulat, in conformitate cu noile modificari aduse Codului de procedura penala prin adoptarea Legii nr.202/2010, respectiv cu prevederile art.3201, instanta intreaba pe inculpat daca recunoaste fapta  retinuta in actul de sesizare a instantei si daca doreste ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. Totodata ii pune in vedere ca in situatia in care recunoaste savarsirea faptei si solicita judecarea cauzei in aceasta modalitate si nu potrivit procedurii de drept comun, va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei cu inchisoarea, ori de reducerea cu o patrime a limitelor pedepsei cu amenda, astfel cum sunt prevazute de lege.

Inculpatul Ivan Petre, avand cuvantul, precizeaza ca doreste sa beneficieze de disp. art. 3201C.pr.pen., in sensul ca judecarea cauzei sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala si recunoaste savarsirea faptelor retinute in sarcina sa prin rechizitoriu.

Luand act de pozitia procesuala a inculpatului, instanta, in conformitate cu prevederile art.322 C.pr.pen., dispune inceperea cercetarii judecatoresti, respectiv face o succinta prezentare a actului de sesizare, dupa care aduce la cunostinta inculpatului dispozitiile art.70 alin.2 C.pr.pen. cu privire la dreptul acestuia de a nu da nicio declaratie, atragandu-i atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa. 

Inculpatul precizeaza ca nu doreste sa dea declaratie in fata instantei si isi mentine declaratiile date in faza de urmarire penala.

Instanta, in temeiul art.339 alin.1 C.pr.pen., intreaba pe procuror si partile daca au cereri noi de formulat sau inteleg sa propuna probe pentru completarea cercetarii judecatoresti.

Reprezentantul parchetului, avand cuvantul, precizeaza ca nu are cereri noi de formulat sau probe de administrat pentru completarea cercetarii judecatoresti.

Partea civila, avand cuvantul, de asemenea arata ca nu are cereri noi de formulat sau probe de administrat.

Aparatorul inculpatului arata ca nu are cereri de formulat.

Fata de sustinerile procurorului si ale partilor prin aparatori ca nu mai au de dat explicatii ori de formulat cereri noi pentru completarea cercetarii judecatoresti, instanta, in temeiul art. 339 alin.2 C.pr.pen., declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in ordinea stipulata de art. 340 C.pr.pen.

Reprezentantul parchetului, avand cuvantul, expune oral situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu, prin care inculpatul Ivan Petre a fost trimis in judecata pentru savarsirea  infractiunilor de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin.1,3 C.pen. ; conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si tractarea unei remorci neinmatriculate prev. de art.85 alin.1 si 3 din OUG nr.195/2002, R. ; parasirea locului accidentului prev. de art. 89 alin.1 din OUG nr.195/2002 R, totul cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.

Pentru savarsirea de infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin.1,3 C.pen. solicita sa se ia act ca a intervenit impacarea partilor.

Fata de pozitia procesuala manifestata de inculpat in sensul beneficierii de disp. art. 320 indice 1 C.pr.pen. solicita condamnarea la pedepsele prevazute de testele de lege, urmand ca instanta sa tina cont ca este la primul conflict cu legea penala, a recunoscut si regretat faptele savarsite ; cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Aparatorul inculpatului, avand cuvantul, fata de pozitia inculpatului, apreciaza incidente disp. art. 10 pct.b C.pr.pen., art. 11 pct.2 lit.a C.pr.pen.  avand in vedere ca inculpatul nu are antecedente penale, a avut o atitudine corecta contribuind la aflarea adevarului, si-a recunoscut fapta insusindu-si prevederile art. 320 indice 1 C.pr.pen. Solicita sa se ia act ca pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa prev. de art. 184 alin.1,3 C.pen. a intervenit impacarea partilor. In susbidiar, in situatia in care se va retine vinovatia inculpatului solicita condamnarea la o pedeapsa cu suspendarea executarii urmand a se retine circumstante atenuante in favoarea acestuia.

Aparatorul partii civile, avand cuvantul, pentru partea vatamata solicita sa se ia act ca aceasta nu s-a mai constituit parte civila si solicita aplicarea disp. art. 11 pct.2 lit.b C.pr.pen. rap. la art. 10 lit.h C.pr.pen.

Inculpatul, in ultimul cuvant acordat, recunoaste si regreta faptele savarsite.

Instanta declara dezbaterile inchsie si ramane in pronuntare.

  I N S T A N T A

Asupra cauzei penale de fata:

Prin Rechizitoriul Parchetului nr.1038/P/2010 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului I.P. pentru savirsirea infractiunilor de  vatamare corporala din culpa prevazuta de art.184 alin.1,3 C.pen, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si tractarea unei remorci neinmatriculate prevazute de art. 85 alin.1 si 3  din OUG nr. 195/2002, rep. si parasirea locului accidentului prevazuta de art.89 alin.1 din OUG nr.195/2002, republicata, totul cu aplicarea art. 33 lit.a C.pen.

Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei la data de 1.07.2011 sub numar de dosar 615/842/2011.

In fapt, in data de 13.11.2010, in timp ce conducea pe DN 22 A  un tractor ce tracta o remorca, ambele neinmatriculate si nesemnalizate, a acrosat autoturismul marca Skoda Octavia Tour cu numarul de inmatriculare CT 19 YSX, proiectindu-l pe contrasens unde a intrat in  impact cu autoturismul marca Daewoo Matiz cu numarul de inmatriculare CT 85 BGL, rezultind vatamarea corporala a numitei B.G, ulterior inculpatul parasind locul accidentului.

Legal citat, inculpatul  s-a prezentat la judecarea cauzei, a recunoscut savirsirea faptelor retinute in sarcina sa  si a precizat ca se prevaleaza de dispozitiile art. 320/1 C.proc.pen.

Partea vatamata B.G declara ca s-a impacat cu inculpatul  pentru infractiunea de vatamare corporala prevazuta de dispozitiile art. 184 alin.1,3 C.pen.

Analizind actele si lucrarile dosarului de urmarire penala instanta retine urmatoarele:

In  data de 3.11.2010, inculpatul I.P se deplasa la volanul tractorului U650 dinspre localitatea Ciobanu spre localitatea Ghindaresti, dupa ce efectuase un transport de material lemnos. Tractorul si remorca nu aveau sistem de semnalizare sau de iluminare ca urmare a unei defectiuni.In zona unei statii de pompare inculpatul a patruns pe partea carosabila a DN 22A, a virat dreapta, pe sensul si directia de deplasare a autoturismului Skoda Octavia, si pe fondul neasigurarii corespunzatoare, partea laterala stinga a remorcii a acrosat partea laterala spate a autoturismului. In aceste conditii, autoturismul Skoda s-a rasucit si a ajuns pe contrasens, intrind in coliziune cu autoturismul marca Daewoo Matiz.In urma impactului, cele doua autoturisme au iesit in afara partii carosabile.

Inculpatul I.P. si-a continuat deplasarea virind in partea stinga si parasind suprafata carosabila a drumului national.Dupa aprox.1,5 km, a oprit tractorul in zona numita”Movila Sapata”, a deconctat acumulatorul tractorului si a plecat la locuinta sa in comuna Ghindaresti.Acolo a fost depistat de lucratorii de politie, in jurul orelor 22,00.

Din raportul de constatare medico-legala nr.608/A1/ rutier/2010/30.12.2010 emis de SML Constanta, rezulta ca numita B.G a suferit o fractura de piramida nazala, plagi si echimoze la nivelul capului, echimoze la nivelul coapsei si gambei stingi, leziuni traumatice ce au putut fi provocate prin lovire cu si de corpuri dure si care au necesitat pentru vindecare un numar de  12-14 zile de ingrijiri medicale.

Din adresa nr.45055/12.01.2011 a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Constanta tractorul U650 cu serie sasiu 65174336 si serie motor 10301066 nu figureaza in evidente ca inmatriculat.

Din adresa nr. 3157/26.11.2010 a Primariei Comunei Ghindaresti rezulta ca nici in evidentele lor nu apare inregistrat tractorul cu serie sasiu 65174336 si serie motor 10301066.

Expertiza tehnica auto efectuata in cauza a stabilit ca accidentul putea fi evitat doar de conducatorul tractorului cu remorca care a incalcat prevederile art.7,9 alin.1 si 3, art.10 alin.1, art.12, art54 alin.1 din OUG nr.195/2002 si art.155 alin.2 din Regulamentul de aplicare al OUG nr.195/2002, republicata.

Situatia de fapt retinuta de instanta si vinovatia inculpatului sunt pe deplin dovedite de mijloacele de proba administrate in cauza respectiv procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica, schita accidentului, pro cesul verbal din 13.11.2010 de examinare a tractorului si a remorcii, plingerea si declaratiile partii vatamate B.G, procesul verbal din data de 15.12.2010 si plansa fotografica, procesele verbale de constatare a starii tehnice, rapoartele de constatare medico-legala, raportul de constatare tehnico-stiintifica, declaratiile inculpatului data in cursul urmaririi penale,  declaratiile martorilor S.C.S, B.L, P.C, G.M, B.G, adresa nr.45055/12.01.2010 a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehicolelor Constanta,  fisa de cazier judiciar, etc.

In drept,

Fapta  inculpatului I.P care, in data de 13.11.2010, in timp ce conducea pe DN 22 A  un tractor ce tracta o remorca, ambele neinmatriculate si nesemnalizate, a acrosat autoturismul marca Skoda Octavia Tour cu numarul de inmatriculare CT 19 YSX, proiectindu-l pe contrasens unde a intrat in  impact cu autoturismul marca Daewoo Matiz cu numarul de inmatriculare CT 85 BGL, rezultind vatamarea corporala a numitei B.G., ulterior  parasind locul accidentului intruneste elementele constitutive ale infractiunilor  de  vatamare corporala din culpa prevazuta de art.184 alin.1,3 C.pen, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si tractarea unei remorci neinmatriculate prevazute de art. 85 alin.1 si 3  din OUG nr. 195/2002, rep. si parasirea locului accidentului prevazuta de art.89 alin.1 din OUG nr.195/2002, republicata.

Intrucit faptele au fost savirsite in concurs real de infractiuni, sunt aplicabile dispozitiile art. 33 lit.a C.pen.

Din analiza cazierului judiciar existent in dosarul cauzei rezulta ca inculpatul nu poseda antecedente penale.

La stabilirea pedepsei la care urmeaza sa fie condamnat inculpatul, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 C.pen, respectiv limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator pentru faptele savirsite, gradul de pericol social concret al faptelor relevat de modul de savirsire al acestora, circumstantele personale ale inculpatului, care  a avut o pozitie procesuala sincera in fata instantei, recunoscind savirsirea faptelor.

Tinind cont de pozitia procesuala a partii vatamate care a precizat ca s-a impacat cu inculpatul, instanta, in temeiul dispozitiilor art.11 pct.2 lit.C.proc.pen in referire la art. 10 lit.h C.proc.pen, va inceta procesul penal impotriva acestuia pentru savirsirea infractiunii de vatamare corporala  din culpa prevazute de art. 184 alin.1,3 C.pen.

Avind in vedere aceste criterii, retinind in favoarea inculpatului si dispozitiile art.320/1 C.proc.pen prin care se reduc cu o treime limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunea savirsita, pentru considerentele mentionate anterior, instanta va dispune condamnarea acestuia la cite o pedeapsa  cu inchisoarea, orientata spre minimul special prevazut de textul de lege ce incrimineaza infractiunile  retinute in sarcina sa.

In baza art. 33 lit.a C.pen si art. 34 lit.b C.pen va contopi pedepsele aplicate, in final, inculpatul va executa pedepasa rezultanta.

In baza art. 81 si 82 C.pen, va dispune ca executarea pedepsei sa fie suspendata pe durata unui termen de incercare, calculat de la data raminerii definitive a hotaririi de condamnare.

Va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.pen a caror nerespectare va duce la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepselor aplicate.

Avind in vedere si dispozitiile art. 191 C.proc.pen,

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

In baza art.11 pct.2 lit.b C.proc.pen in referire la art.10 lit.h C.proc.pen

Inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului I.P pentru savirsirea infractiunii prevazute de art. 184 alin.1,3 C.pen ca urmare a impacarii partilor.

In baza art.85 alin.1 din OUG nr.195/2002 republicata, cu aplicarea art. 320/1 C.proc.pen

Condamna inculpatul:I.P  ,la o pedeapsa de  8  luni inchisoare.

In baza art.85 alin.3 din OUG nr.195/2002 republicata, cu aplicarea art. 320/1 C.proc.pen.

Condamna inculpatul I.P  la o pedeapsa de  2  luni inchisoare.

In baza art.89 alin.1 din OUG nr.195/2002 republicata, cu aplicarea art. 320/1 C.proc.pen.

Condamna inculpatul I.P.  la o pedeapsa de  1 an si 4 luni inchisoare.

In baza art.33 lit.a  si art. 34 lit.b C.pen

Contopeste pedepsele aplicate. Inculpatul executa pedeapsa rezultanta de 1 an si 4 luni inchisoare.

In baza art. 71 alin.2 C.pen

Interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II a, b C.pen

In baza art.81 si 82 C.pen

Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 3 ani si 4 luni calculat de la data raminerii definitive a hotaririi de condamnare.

In baza art.71 alin.5 C.pen

Suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.

In baza art.359 C.proc.pen

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 C.pen a caror nerespectare duce la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepselor.

In baza art.191 C.proc.pen

Obliga inculpatul sa plateasca suma de 340 lei cu titlu de cheltuieli judiciare in favoarea statului.

In baza art.189 C.proc.pen

Dispune avansarea sumei de 50 lei reprezentind 1 onorariu avocat oficiu – av.Chirita Elena conform delegatiei pentru asistenta judiciara obligatorie seria AV nr.04002/11.07.2011 din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Constanta.

Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.09.2011.

PRESEDINTE, GREFIER,