Persoane cu handicap. indemnizaţia lunară şi bugetul personal complementar lunar reglementate de art. 58 alin. 4 din legea nr. 554/2006. situaţiile în care nu se acordă aceste prestaţii sociale. centru rezidenţial.

Decizie 451 din 30.04.2009


PERSOANE CU HANDICAP. INDEMNIZAŢIA LUNARĂ ŞI BUGETUL PERSONAL COMPLEMENTAR LUNAR REGLEMENTATE DE ART. 58 ALIN. 4 DIN LEGEA NR. 554/2006. SITUAŢIILE ÎN CARE NU SE ACORDĂ ACESTE PRESTAŢII SOCIALE. CENTRU REZIDENŢIAL.

Decizia civilă (irevocabilă) nr. 451/30.04.2009

Asupra recursului în materia contenciosului administrativ de faţă constată următoarele: Prin sentinţa civilă nr. 340 din 16.06.2008 Tribunalul Bacău a admis acţiunea formulată de reclamanta I. Z., prin curator O.C., împotriva pârâtei Direcţia Generală de Asistenta Socială şi Protecţia Copilului Bacău, obligând pârâta să plătească reclamantei prestaţii sociale potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006, începând cu data de 01.01.2007 şi în continuare.

Pentru a decide astfel, tribunalul a reţinut următoarele:

Reclamanta I. Z. este persoană cu handicap grav, astfel cum rezultă din  certificatul de încadrare  în grad de handicap nr. 6981/22.11.2007  emis de

Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi din cadrul Consiliului Judeţean Bacău.

Începând cu data de 12.06.2006 reclamanta este beneficiara serviciilor sociale acordate în Centrul de îngrijire şi asistenţă socială Bacău motiv care a determinat ca, după intrarea în vigoare a Legii nr. 448/2006, să nu mai primească indemnizaţia lunară definită prin art. 5 pct. 19 din lege ca fiind prestaţia socială lunară reprezentând sume de bani acordate persoanelor cu handicap de natură să faciliteze egalizarea de şanse, asigurarea unei vieţi autonome şi favorizarea incluziunii lor sociale şi bugetul personal complementar, lunar; la punctul 5 al aceluiaşi text se prevede că acest buget stabileşte limitele cheltuielilor personale din cursul unei luni, în funcţie de gradul de handicap pentru plata taxei de abonament radio / TV, a abonamentului telefonic cu impulsuri incluse şi a taxei pentru abonamentul la curentul electric.

Potrivit art. 58 alin. 11 din Legea nr. 448/2006 plata drepturilor prevăzute la aliniatul 1 şi 5 se realizează prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale. Indemnizaţia lunară şi bugetul personal complementar sunt prestaţii prevăzute  la aliniatul 4 al articolului 58 din lege.

Potrivit art. 57 alin. 6 nu pot beneficia de prevederile alin. 4 a) adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice cu excepţia centrului de tip respira.

Potrivit art. 12 din Legea 47/2006 furnizorii de servicii sociale pot organiza şi acorda servicii sociale, cu sau fără găzduire, în centre de zi şi rezidenţiale, aşezăminte în care serviciile sociale sunt acordate de personal calificat şi care dispune de infrastructura adecvată furnizării acestora.

Având în vedere că reclamanta este o persoană cu handicap grav, iar Centrul de îngrijire şi Asistenţă Socială Bacău nu se încadrează în categoria prevăzută de art. 51 din lege, se apreciază ca întemeiată cererea.

În termen legal împotriva hotărârii tribunalului, pârâta Direcţia Generala de Asistenta Socială şi Protecţia Copilului Bacău a formulat prezentul recurs în motivarea căruia a arătat următoarele:

Până la intrarea în vigoare a Legii nr. 448/2006 persoanele cu handicap grav - astfel cum este şi reclamanta I. Z. potrivit certificatului nr. 6981/22.11.207 - au beneficiat de toate drepturile de asistenţă socială care se acordă persoanelor cu handicap, inclusiv dreptul la asistenţă socială sub forma prestaţiilor sociale.

Sunt de reţinut dispoziţiile art. 51 alin. 1 şi alin. 3 lit. a) din Legea nr. 448/2006 care trebuie raportate la faptul că reclamanta este beneficiara unui centru care cade sub incidenţa art. 51, respectiv Centrul de îngrijire şi Asistenţă Socială Bacău. Acest centru se încadrează în art. 51 din Legea nr. 448/2006 conform certificatului de acreditare seria A nr. 0005090 eliberat de Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale la data de 15.02.2006, pentru o perioadă de 3 ani.

Totodată, sunt de reţinut dispoziţiile art. 43 alin. 4 lit. b) coroborat cu art. 58 alin. 6 lit. a) din Legea nr. 448/2006 potrivit cărora adulţii cu handicap grav sau reprezentanţii lor legali, pe perioada în care adulţii cu handicap grav se află în centre rezidenţiale publice nu pot beneficia de prestaţii sociale, respectiv indemnizaţia lunară şi buget personal complementar lunar.

Recursul este fondat.

Drepturile a căror acordare a fost solicitată de reclamantă - indemnizaţia lunară şi bugetul complementar lunar - sunt reglementate de art. 57 (la data sistării drepturilor -1.01.2007, articol care a devenit art. 58 după republicarea legii în Monitorul Oficial al României nr. 1 din 3 ianuarie 2008) alin. 4 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, potrivit acestui text, adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile acestei legi, de următoarele prestaţii sociale: a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri; b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri; cuantumul acestora este prevăzut în cadrul aceloraşi dispoziţii.

În alineatele următoare sunt reglementate cazurile în care aceste drepturi nu se acordă, fiind vorba, în principiu, de persoanele aflate în îngrijirea altor persoane sau instituţii. Astfel, potrivit alin. 6 lit. a) nu pot beneficia de prevederile alin. 4 adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro.

În această din urmă situaţie (cea prevăzută de art. 57 alin. 6 lit. a) se află şi reclamanta I. Z., în calitatea sa de persoană cu handicap grav, îngrijită şi protejată Centrul de îngrijire şi Asistenţă Bacău.

Astfel cum rezultă din certificatul de acreditare seria A nr. 0005090 eliberat, pentru o perioadă de trei ani, la data de 15.02.2006, de Comisia de Acreditare a Furnizorilor de Serviciu Sociale Bacău, Centrul de îngrijire şi Asistenţă Bacău este acreditat în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 68/2003 să furnizeze următoarele servicii sociale: găzduire pe perioadă nedeterminată; servicii de îngrijire social-medicală; servicii de îngrijire paleativă; promovare relaţii sociale; reintegrare comunitară şi servicii de asigurare a hranei.

Centrul de îngrijire şi Asistenţă Bacău, astfel cum rezultă din însăşi denumirea sa, precum şi din tipurile de servicii sociale pe care le furnizează, este un centru rezidenţial în sensul art. 50 alin. 2 din Legea nr. 448/2006 (devenit art. 51 după republicarea legii) - respectiv o locaţie în care serviciile sociale sunt acordate de personal calificat, care dispun de infrastructura adecvată furnizării acestora şi în care persoana cu handicap este găzduită cel puţin 24 de ore - de tipul celui prevăzut la alin. 3 lit. a) al art. 50, respectiv centru de îngrijire şi asistenţă. în acelaşi sens sunt şi dispoziţiile art. 12 alin. 2 din Legea nr. 47/2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială.

Este irelevant faptul că, începând cu data de 12.06.2006, reclamanta plăteşte contribuţia de întreţinere la cămin - fapt care rezultă din adeverinţa nr. 4854/1.10.2007 eliberată de Căminul pentru persoane vârstnice Bacău - întrucât nu plata contribuţiei de întreţinere era destinaţia sumelor reprezentând indemnizaţia lunară şi bugetul personal complementar lunar. Din interpretarea art. 57 din Legea nr. 448/2006 (art. 58 după republicare) rezultă că aceste prestaţii sociale se acordă persoanei cu handicap grav care se îngrijeşte singură sau familiei acestuia pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere ori a asistentului personal profesionist care îi acordă îngrijire şi protecţie; deci, indemnizaţia se acordă pentru îngrijire şi protecţie, nu pentru anumite costuri de întreţinere. Reclamanta beneficiază (în contul celor două prestaţii sociale în discuţie) de serviciile sociale pentru care Centrul de îngrijire şi Asistenţă Bacău a fost autorizat, servicii pe care, dacă n-ar fi avut calitatea de persoană cu handicap, ar fi trebuit să le plătească.

Faţă de cele ce preced, curtea constată că hotărârea recurată a fost dată cu aplicarea greşită a dispoziţiilor din Legea nr. 445/2006 anterior analizate şi, pentru motivul prevăzut de art. 304 pct. 9 din Codul de procedură civilă, o va schimba în tot, in sensul respingerii acţiunii.