Contencios administrativ. Hotărârea consiliului local.

Decizie 1873 din 12.09.2005


30. Contencios administrativ. Hotărârea consiliului local. Formarea majorităţii  legale necesară adoptării  hotărârii în cazul unor consilieri incompatibili.

Articolul 46 alin.1 din Legea nr.215/2001 reglementează modul de adoptare a hotărârilor consiliului local, pretinzând întrunirea majorităţii simple a voturilor consilierilor prezenţi,  însă în cazul în care doi dintre consilierii prezenţi şi-au declarat incompatibilitatea potrivit art.47 din aceeaşi lege, ei nu pot participa la vot, astfel că voturile exprimate”pentru” adoptarea hotărârii trebuie raportate la numărul consilierilor care iau parte la vot, iar nu la numărul consilierilor prezenţi.

 

Secţia comercială de contencios administrativ şi fiscal – Decizia civilă

nr.1873/12 septembrie 2005.

Prin sentinţa civilă nr.407/CA/4.05.2005 pronunţată de Tribunalul Hunedoara-secţia comercială şi contencios administrativ în dosar nr.1387/2005 s-a admis cererea în contencios administrativ formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Hunedoara împotriva pârâtului Consiliul local al municipiului Brad şi s-a dispus anularea Hotărârii nr.10/2005 adoptată de pârât în şedinţa din 31 ianuarie 2005, considerându-se că deşi 17 consilieri au fost prezenţi, din care 2 s-au declarat incompatibili, hotărârea luată cu votul pentru a 8 consilieri şi cu 7 abţineri nu întruneşte cerinţa art.46 din Legea  nr.215/2001 de a fi adoptată cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

Împotriva hotărârii a declarat recurs pârâtul Consiliul local al municipiului Brad solicitând a se dispune modificarea acesteia în sensul respingerii acţiunii reclamantului, invocând prevederile art.304 pct.9 Cod procedură civilă şi 3041 Cod procedură civilă.

În opinia pârâtului prima instanţă a interpretat greşit cerinţele legii-căci hotărârea atacată a fost adoptată legal cu votul majorităţii consilierilor care au participat la vot (8 din 15), ceilalţi doi, deşi prezenţi n-au participat la vot conform art.47 din Legea nr.215/2001, atitudinea lor fiind în concordanţă şi cu art.87 alin.2 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului local al municipiului Brad.

Recursul este fondat.

Articolul 46 alin.1 din Legea nr.215/2001 reglementează modul de adoptare a hotărârilor consiliului local, pretinzând întrunirea majorităţii simple a voturilor consilierilor prezenţi.

Dar art.47 din aceeaşi lege sancţionează cu nulitatea absolută hotărârile adoptate cu participarea consilierilor aflaţi într-una din situaţiile de incompatibilitate indicate în acest articol.

În speţă,  doi consilieri şi-au declarat incompatibilitatea şi nu au participat la vot, astfel că majoritatea necesară pentru adoptarea hotărârii trebuia stabilită numai în funcţie de consilierii care au  votat, fără să fie luaţi în considerare consilierii care nu au votat.

Legea nr.215/2001 nu reglementează în mod expres o asemenea formare a majorităţii pentru adoptarea hotărârilor consiliului local, dar de vreme ce interzice participarea la vot a  consilierilor incompatibili, voturile “pentru” se raportează la numărul consilierilor care au participat la vot (prezenţi la deliberare), iar nu la cel al consilierilor prezenţi la şedinţă.

S-a  admis recursul potrivit art.312 alin.2, 304 pct.9 şi 3041 Cod procedură civilă şi s-a modificat  hotărârea primei  instanţe respingându-se acţiunea reclamantului Prefectul Judeţului Hunedoara, pentru  anularea Hotărârii nr.10/2005 a pârâtului Consiliul Local Brad.