INAPLICABILITATEA DISPOZIŢIILOR ART. 283 ALIN. 1 LIT. a DIN CODUL MUNCII ÎN CAZUL PREAVIZULUI
Dispoziţia de preaviz nu poate face obiectul unei contestaţii separate aceleia ce vizează decizia de concediere .
(decizia civilă nr. 81/21.01.2009-Curtea de Apel Ploieşti)
Contestatorul S. I. a formulat contestaţie în contradictoriu cu SC C.SA împotriva preavizului de concediere prin care i se comunica preavizul de concediere, urmând ca din data de 18.08.2008 să înceteze contractul de muncă în baza art. 58 coroborat cu art. 65 alin. 1 din Codul muncii.
Intimata a formulat întâmpinare , arătând că acţiunea este nefondată întrucât dreptul de preaviz este prevăzut atât în Codul muncii cât şi în contractul colectiv de muncă la nivel naţional pe anii 2007 – 2010, cu termenul de preaviz de 20 de zile lucrătoare.
Prin sentinţa civilă nr.1704 din 23 octombrie 2008 Tribunalul Dâmboviţa a respins acţiunea formulată de contestator.
Împotriva acesteia a declarat recurs contestatorul , precizând că,în condiţiile în care prin contestaţia formulată a învederat că înţelege a contesta şi decizia de concediere ce nu fusese emisă,ar fi fost justificată respingerea acestei prematură.
Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat,constatând că preavizul ce face obiectul contestaţiei e un act de procedură prevăzut atât de dispoziţiile art. 73 alin. 1 din Codul muncii şi de contractul colectiv de muncă la nivel de unitate ,ce nu produce consecinţe juridice în ceea ce priveşte executarea contractului individual de muncă, validitatea acestuia analizându-se în raport cu condiţiile prevăzute de lege pentru emiterea lui, respectiv în raport cu termenul de preaviz de 20 de zile.Dat fiind că recurentului- contestator i-a fost emis preaviz cu 30 de zile înainte,în mod corect prima instanţă a constatat că nu este niciun viciu în ceea ce priveşte emiterea lui, respingând acţiunea .
Curtea de Apel Suceava
Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege
Tribunalul Hunedoara
DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat
Tribunalul Covasna
Decizie de sancţionare
Curtea de Apel Constanța
Contestatie decizie de sanctionare a contestatorului cu avertisment scris. Nerespectarea prevederilor referitoare la procedura cercetării disciplinare. Nulitatea absolută a deciziei de sanctionare disciplinară.
Curtea de Apel Timișoara
Drepturi salariale ale personalului didactic şi didactic auxiliar. Condiţiile de acordarea sporului de 15% din salariul de bază pentru condiţii vătămătoare şi periculoase