Respectarea efectivă a dreptului la apărare al părţilor.

Decizie 104 din 09.03.2006


Prin sentinţa civilă nr. 1594/14.06.2005, pronunţată de Judecătoria Târgu-Cărbuneşti s-a admis acţiunea formulată de reclamanta D.P.F.

S-a dispus desfacerea căsătoriei încheiată de reclamantă cu pârâtul D.P.D, din vina ambelor părţi.

S-a încuviinţat ca părţile să revină la numele purtate anterior căsătoriei, respectiv reclamanta la numele de P iar pârâtul la numele de D.

A fost încredinţată spre creştere şi educare minora D.P.M.I. la mama reclamantă şi a fost obligat pârâtul la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 970.00 lei în favoarea minorei începând cu data de 26 aprilie 2005 şi până la majoratul acesteia.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâtul, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie.

Prin decizia civilă nr. 1051/A/20.10.2005, pronunţată în dosarul nr. 2823/2005, s-a respins ca nefundat apelul declarat de apelantul pârât.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs pârâtul, criticând măsura încredinţării minorei D.P.M.I., precum şi nerespectarea dreptului său la apărare.

Prin decizia nr. 104/09.03.2006, pronunţată de Curtea de Apel Craiova în dosarul nr. 20/MF/2006, a fost admis recursul formulat de pârât, s-a casat decizia şi s-a trimis cauza spre rejudecare  la Tribunalul Gorj.

Pentru a se pronunţa astfel, instanţa de recurs a reţinut că motivul de casarea formulat de recurent, este întemeiat, având prioritate de analiză.

S-a menţionat că la data de 9 februarie 2006, pârâtul a solicitat termen pentru a-şi angaja apărător, lucru pe care l-a şi făcut. Cu toate acestea, la termenul când s-au pus concluzii pe fond, pârâtul a fost lipsit de apărare, întrucât apărătorul său a fost în imposibilitate de a se prezenta din motive medicale.

O cerere de amânare în acest sens a fost depusă la dosarul cauzei, însă din motive neimputabile acestuia ori părţii pe care o reprezintă, cererea a ajuns la dosar după soluţionarea cauzei.

Prin urmare s-a concluzionat de către instanţă, că aceste aspecte sunt de natură a atrage casarea hotărârii pronunţate  întrucât s-a  încălcat dreptul la apărare al recurentului pârât.