Lovituri cauzatoare de moarte, art. 183 Cod penal

Sentinţă penală 31/S din 13.02.2012


SENTINTA  PENALA  NR. 31/S

Lovituri cauzatoare de moarte, art. 183 Cod penal.

Deliberand asupra cauzei penale de fata retine urmatoarele

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Tribunalul Brasov din data de data de 25.10.2011 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si a fost trimisa in judecata inculpata CI pentru comiterea infractiunii de „lovituri cauzatoare de moarte”, prevazuta si pedepsita de art. 183 Cod penal.

In considerentele actului de sesizare s-a retinut ca inculpata CI  si victima  SM,  au avut  o relatie de concubinaj timp de 20 de ani, in ultimii 10 ani locuind impreuna in imobilul proprietatea martorului SL, situat in comuna Teliu, str. Tudor ---. Imobilul respectiv se compune din 3 camere, tip vagon.  Din curte se face accesul, dupa spusele invinuitei, in „camera din mijloc”, din aceasta patrunzându-se in „camera din fata”, situata in partea stânga si in „magazie”, situata in partea dreapta. Intrucât focul se poate face numai in camera din mijloc, pe perioada de iarna, atât invinuita impreuna cu victima SM, cât si martorul SL, obisnuiau sa doarma in aceasta camera, in paturi separate.

In data de 08 octombrie 2011 inculpata CI a consumat impreuna cu concubinul  SM,  cantitatea de 1 litru rachiu, intre orele 13:00 – 19:00.In jurul orelor 19:00,  martorul  SL s-a culcat in patul lui, iar in jurul orelor 20:00, s-au culcat in celalalt  pat,  invinuita si  victima. In jurul orelor 22:30, SM i-a propus invinuitei sa intretina raporturi sexuale. Aceasta l-a refuzat, intre cei doi a avut loc o discutie in contradictoriu, dupa care, victima s-a dus sa se culce in camera din fata. In jurul orelor 02:30, inculpata CI s-a trezit pentru a-si face necesitatile, intre ea si victima izbucnind un nou conflict din aceleasi motive, aratate mai sus. Enervându-se, inculpata CI s-a deplasat in camera denumita magazie, de unde a luat o coada de topor cu lungimea de 69 cm si intorcându-se in camera din fata, unde se afla  SM, l-a lovit pe acesta, o singura data, cu coada de topor in  zona  fruntii. In momentul in care a fost lovit, SM incerca sa se ridice din pat, fiind aproape in picioare, iar in urma loviturii s-a dezechilibrat si a cazut jos, lovindu-se in cadere, puternic, cu capul de o lada din lemn, in care era tinuta lenjeria de pat. Victima a cazut pe spate, intre canapea si lada de lemn, cu picioarele catre usa de intrare in camera si cu capul partial aflat sub canapea. Intreaga scena a fost vazuta de catre martorul SL, care se trezise in momentul in care inculpata CI s-a dus in magazie sa ia coada de topor.

Inculpata CI  a  dus la loc coada de topor in magazie, dupa care, intorcându-se in camera din fata, a constatat ca, SM avea spume la gura. Invinuita CI l-a frectionat pe SM  cu otet in zona capului si a pieptului si impreuna cu  martorul SL au incercat sa ridice victima pe canapea. Nu au reusit, motiv pentru care, inculpata CI l-a acoperit cu o patura si l-a lasat  pe  SM unde  se afla, dupa care s-a culcat. Inculpata CI  impreuna cu martorul  SL, au mai incercat de doua ori, in jurul orelor 04:30 si 06:00 sa ridice victima pe canapea, dar datorita greutatii acesteia, nu au reusit, lasând-o in aceeasi pozitie. In jurul orelor 07:30, inculpata CI  a plecat sa faca curatenie la biserica din comuna, s-a intors in locuinta in jurul orelor 08:15 si a vazut ca victima este in aceeasi stare. Fara sa anunte vreo persoana, invinuita a plecat  din nou la biserica si intorcându-se la domiciliu, in jurul orelor 13:30, a aflat de la martorul  SL ca numitul  SM  a decedat.

Potrivit Raportului de constatare medico– legala (autopsie) nr.361/AUT din 11 octombrie 2011, moartea numitului SM, in vârsta de 54 ani, a fost violenta,s-a datorat hemoragiei meningee, consecinta unui traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural, compresiv de emisfer stâng. Se mai arata ca leziunile  traumatice s-au putut produce prin: lovire cu corp dur,iar pentru leziunile faciale lovire  de corp/plan dur, pentru leziunile cranio - cerebrale ( posibil lovire cu corp dur, urmata de cadere si lovire de corp/plan dur asa cum rezulta din datele de ancheta).Leziunile traumatice pot data din noaptea de  08/09 octombrie 2011. Intre leziunile traumatice cranio - cerebrale si deces exista legatura de cauzalitate directa. Sângele recoltat  la autopsie, nu contine alcool, apartine grupei sanguine A II.

Inculpata CI  a recunoscut si regretat comiterea faptei, motivând ca totul s-a intâmplat datorita  consumului de alcool. Inculpata a precizat ca nu a anuntat pe nimeni (vecini, salvare, etc.), despre starea victimei, intrucât a sperat ca aceasta o sa-si revina. 

In ceea ce priveste istoricul cauzei se constata ca prin rezolutia procurorului din data de 13.10.2011 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de inculpata CI pentru savârsirea infractiunii de loviri cauzatoare de moarte prev de art 183 Cod penal, in aceeasi zi s-a intocmit procesul-verbal de constatare  a actelor premergatoare respectiv proces-verbal de cercetare la fata locului din 09.10.2011 cu plansa fotografica, raport de constatare medico - legala (autopsie) nr. 361/Aut/11.10.2011 CD autopsie si plansa fotografica autopsie concluzii preliminarii medico – legale preliminare din data de 11.10.2011, procese verbale de audiere si declaratia martorului SL din datele de 09.10.2011 respectiv 12.10.2011, declaratiile martorilor BT si MC din data de 12.10.2011. Ulterior au fost audiati martorii MOC, BT, BJ, declaratii martori asistenti  CA, TT, s-a intocmit proces – verbal de reconstituire si plansa fotografica aferenta, au fost luate declaratii invinuitei CI careia la data de 21.10.2011 i s-a prezentat materialul de urmarire penala.

Mai inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, prezenta personal in instanta inculpata CI a invederat instantei ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare, solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala de care are cunostinta si au solicitat administrarea doar a probei cu inscrisul intocmit in circumstantiere respectiv referatul de evaluare emis de Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Brasov.

Din probele legal administrate in cauza rezulta ca fapta inculpatei identificata fara dubiu a fi cea cercetata, consta in aceea ca in  noaptea de  08/09 octombrie 2011, in jurul orelor 02:30, in urma unui conflict spontan, a lovit victima SM, cu o coada de topor in zona capului, iar acesta dezechilibrându-se a cazut jos, lovindu-se in cadere, puternic, cu capul de o lada din lemn pentru lenjerie de pat, fapt care i-a provocat decesul,

Fapta inculpatei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de „lovituri cauzatoare de moarte” prev. si ped. de art. 183 Cod  penal.

Vazând dispozitiile art 3201 Cod procedura penala, limitele de pedeapsa prevazute de textul de lege care incrimineaza fapta, dar si dispozitiile art 72 Cod penal, la individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata inculpatei, instanta va tine seama de circumstantele reale ale savârsirii faptei si persoana inculpatei asa cum este conturata aceasta de actele dosarului.

Instanta constata ca, aplicarea pentru inculpata a unei pedepse cu inchisoarea orientata spre minimul prevazut lege aplicabil ca urmare a reducerii minimului special prevazut de textul incriminator al art. 183 Cod penal cu o treime ca urmare a aplicarii circumstantei legale prev de art. 3201 Cod procedura penala, a carei executare o va suspenda sub supraveghere potrivit dispozitiilor art. 861 Cod penal pe durata unui termen de incercare stabilit potrivit art. 862 Cod penal, raspunde scopului si functiilor pedepsei astfel cum este acesta definit in art. 52 Cod penal, retinând ca scopul imediat al pedepsei, consecintele acesteia fata de inculpata, vor fi pe deplin realizate, pe de o parte fata de faptul ca aceasta a realizat consecintele faptelor savârsite, le-au regretat si le-au asumat, iar pe de alta parte scopul mediat al pedepsei pentru acest gen de fapte necesita nu numai o interventie prompta a organelor statului, dar si aplicarea unor sanctiuni care sa asigure o preventie in materie.

In baza art. 71 alin 1 Cod penal va aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor prev de art. 64 alin 1 lit. a teza a II a si lit. b Cod procedura penala pe durata executarii pedepsei, pedeapsa pe care de asemenea o va suspenda potrivit art. 71 alin 5 Cod penal.

In ceea ce priveste latura civila a cauzei instanta va constata ca partile vatamate SZ, SL, SA si SM, nu s-au constituit parti civile in cauza.

In temeiul art. 118 lit.”b” Cod penal, instanta va a dispune confiscarea cozii de topor folosita de invinuita la savârsirea infractiunii (coletul nr. 1) si va dispune ca restul mijloacelor materiale de proba ridicate cu ocazia cercetarilor respectiv cearceaf simplu alb(coletul 2), fata de perna (coletul 3), capot albastru cu model floral fara mâneci (coletul 4), prosop de culoare alb-roz (coletul 5), fragmente unghii si depozit subunghial recoltate inculpatei CI de la mâna dreapta si mâna stânga (coletul 6) si probele de referinta ADN SM (colet 7) sa ramâna atasate dosarului cauzei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE  LEGII

H O T A R A S T E

In baza art 183 Cod penal cu aplicarea art 3201 Cod penal condamna pe inculpata CI pentru savârsirea infractiunii de loviri cauzatoare de moarte la pedeapsa de 4 ani inchisoare.

In baza art In baza art  71 Cod penal interzice inculpatei drepturile prev de art 64 lit a teza a II a, lit b Cod penal

In baza art 861 Cod penal si art 71 alin 5 Cod Penal dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii si a pedepsei accesorii, pe durata unui termen de incercare de 6 ani.

In baza art 863 Cod procedura penala impune inculpatei ca pe durata termenului de incercare sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere.

a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe lânga Tribunalul Brasov la datele fixate de acest organ desemnat cu supravegherea

b) sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare ce depaseste 8 zile precum si intoarcerea

c) sa comunice si sa justifice orice schimbare a locului de munca

d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta

Atrage atentia inculpatei asupra prevederilor 86 4 Cod penal, art 83 si 84 Cod penal.

Ia act de faptul ca partile vatamate SZ, SL, SA si SM, nu s-au constituit parti civile in cauza.

In temeiul art. 118 lit.”b” Cod penal, dispune confiscarea cozii de topor a folosita de invinuita la savârsirea infractiunii (coletul nr. 1) si depunerea la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Brasov.

Dispune ca restul mijloacelor materiale de proba ridicate cu ocazia cercetarilor respectiv cearceaf simplu alb(coletul 2), fata de perna (coletul 3), capot albastru cu model floral fara mâneci (coletul 4), prosop de culoare alb-roz (coletul 5), fragmente unghii si depozit subunghial recoltate inculpatei CI de la mâna dreapta si mâna stânga (coletul 6) si probele de referinta ADN SM (colet 7), aflate la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Brasov  sa ramâna atasate dosarului cauzei.

In baza art.191 alin 1 Cod penal obliga inculpata sa plateasca statului suma de 1100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare si de la comunicare cu partile vatamate SZ, SL, SA si SM.

Pronuntata in sedinta publica azi 09.02.2012

Red. T.A./10.02.2012

Dact.A.C./13.02.2012 - 2 ex