Neglijenţă în serviciu. Lipsa prejudiciului . Lipsă culpei

Decizie 610 din 11.10.2006


Neglijenţă în serviciu. Lipsa prejudiciului . Lipsă culpei.

1.Conform art. 249(1)Cod penal , încălcarea din culpă de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte  unităţi  din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acestuia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la 2 ani sau amendă.

2. Fapta de a nu înştiinţa conducerea F.P.S. despre vânzarea unui spaţiu comercial, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu , atâta timp cât înstrăinarea s-a realizat în mod legal , inculpatul neavând la îndemână posibilitatea unei opoziţii raportat la pachetul minoritar de acţiuni pe care îl deţinea F.P.S.-ul  iar în cauza nu s-a cauzat un prejudiciu.

Secţia penală – Decizia penală nr. 610/11 octombrie 2006

Prin sentinţa penală nr. 1226/2003 a Judecătoriei Oradea a fost condamnat inculpatul B.L., printre alţii, la pedeapsa  de 5.000.000 lei ROL amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 249 al.1 Cod penal cu aplicarea art. 63 şi 13 Cod penal.

S-a constatat incidenţa dispoziţiilor art. 1 şi următoarele din Legea nr.543/2002.

Sub aspectul laturii civile, inculpatul S.L.  a fost obligat la plata sumei de 84.462.000 lei ROL cu titlu de despăgubiri către A.P.A.P.S. Bucureşti.

Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa a reţinut , în esenţă că inculpatul B.L., în calitate de reprezentant al F.P.S. Bihor, nu a înştiinţat conducerea F.P.S. despre vânzarea unui spaţiu comercial şi astfel ar fi prejudiciat F.P.S. cu suma de 84.262.000lei, sumă reprezentând corespunzător, aportului F.P.S., cota parte din contravaloarea imobilului înstrăinat.

Împotriva hotărârii a declarat apel inculpatul B.L., solicitând achitarea sa în temeiul art. 10 lit. d Cod procedură penală.

Prin decizia penală nr. 477/a/10.11.2004 pronunţată de Tribunalul Bihor în dosar penal nr. 6886/2004 a fost respins ca nefondat apelul declarat de inculpatul B.L. împotriva sentinţei penale nr. 1226/30.06.2003 a Judecătoriei Oradea.

Împotriva deciziei a declarat recurs inculpatul B.L. şi care reiterând aceleaşi aspecte critice ca şi în apel , a solicitat achitarea sa în baza art. 10 lit. d Cod procedură penală.

Recursul este fondat.

Analiza ansamblului probator al acuzei relevă că activitatea acestui inculpat, constând în neînştiinţarea conducerii F.P.S. despre vânzarea spaţiului comercial al S.C. „ A. 526  ” SA , nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu sub aspectul laturii obiective şi subiective.

Atâta timp cât vânzarea spaţiului comercial s-a desfăşurat în mod legal şi chiar prezent fiind, inculpatul nu avea o posibilitate reală de opoziţie la înstrăinare , F.P.S. deţinând un pachet minoritar de acţiuni la S.C. „ A 526” SA nu se poate reţine că inculpatul ar fi încălcat vreo îndatorire de serviciu.

De altfel, în cauza nu s-a produs nici un prejudiciu F.P.S. prin înstrăinarea imobilului, acesta fiind îndreptăţit, pe cale civilă să solicite partea din preţul imobilului care i se cuvine, corespunzător acţiunilor deţinute de F.P.S. la S.C. „A 5262 SA.

Ca atare , recursul a fost admis cu consecinţa casării hotărârii atacate şi a achitării inculpatului B.L. de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 249 al. 1 Cod penal cu art. 23 Cod penal, achitare dispusă în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art.10 lit. d Cod procedură penală.