Recurs în care motivul de nelegalitate invocat este netimbrarea sau insuficienta timbrare a acţiunii la instanţa de fond

Decizie 833 din 30.11.2006


Recurs în care motivul de nelegalitate invocat este netimbrarea sau insuficienta timbrare a acţiunii la instanţa de fond. Soluţionare.

Soluţionarea cererilor şi acţiunilor civile pe fond fără observarea netimbrării sau a timbrării insuficiente nu constituie motiv de nelegalitate întemeiat pe prevederile art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă faţă de prevederile art. 20(5) din Legea nr. 146/1997.

Secţia civilă – Decizia civilă nr. 883/30 noiembrie 2006

Acţiunea chiriaşilor prin care solicită sporul de valoare adus imobilelor cu destinaţia de locuinţă prin îmbunătăţirile necesare  şi utile întemeiată pe prevederile art. 48 din Legea nr.10/2001, sunt acţiuni patrimoniale şi supuse taxelor de timbru.

Nu sunt aplicabile prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 pentru ca aceste acţiuni să fie scutite de plata taxelor de timbru deoarece acest text se referă exclusiv la acţiunile în justiţie, transcriere, întabularea titlurilor de proprietate, legate de aplicarea acestei legi şi de bunurile care fac obiectul acesteia.

Legiuitorul în al. 2 al. Art.50 din Legea nr.10/2001 scuteşte de plata taxei de timbru  doar acţiunile sau cererile în justiţie exercitate de chiriaşi având ca obiect restituirea preţului actualizat plătit cu prilejul încheierii contractelor de vânzare – cumpărare cu eludarea prevederilor  legale şi au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti  definitive şi irevocabile.

Rezultă că prin prevederile acestei legi speciale acţiunile privind sporul de valoare adus imobilelor de destinatarii de locuinţă, de chiriaşă nu sunt scutite de plata taxei de timbru, iar în Legea nr.146/1997 care reprezintă reglementarea comună în domeniul taxelor de timbru nu se regăsesc prevederi de scutire în acest caz.

Admiterea acţiunii prin sentinţa civilă nr. 7613/2005 a Judecătoriei Alba Iulia, modificarea ei prin decizia civilă nr. 164/A/2006 a Tribunalului Alba, fără a se observa necesitatea obligaţiei de timbrare nu duce la nelegalitatea lor, din acest motiv nu poate justifica admiterea căii de atac exercitate. Legiuitorul prin art. 20(5) din Legea nr.146/1997 instituie obligaţia instanţelor investite cu soluţionarea căilor de atac ordinare sau extraordinare, ca atunci când constată că în fazele procesuale anterioare , taxa judiciară nu a fost plătită în cuantumul legal, să dispună  obligarea părţii la plata taxelor judiciare aferente, dispozitivul hotărârii constituind titlu executoriu.

În interpretarea celor de mai sus prin decizia civilă nr. 883/2006 Curtea de Apel A.I. a dispus prin  dispozitiv darea în debit a reclamantului reconvenţional S.R. cu suma de 32 326 017 lei reprezentând taxa de timbru în fond şi apel, iar pe reclamantul recurent S.T.  cu suma de 39 867 117 lei cu acelaşi titlu.