Drepturi salariale suspendate. Acte normative succesive. Dreptul la acţiune.
Legea nr. 188/1999, art. 34 alin. 2
Nu este prescris dreptul la acţiune pentru prima de concediu prevăzută de art. 34 alin. 2 din Legea nr. 188/1999 modificată în cazul unor suspendări succesive ale acesteia, dispuse prin acte normative.
Curtea de Apel Timişoara, Secţia contencios administrativ şi fiscal,
decizia civilă nr. 718 din 20 septembrie 2007
Prin sentinţa civilă nr. 525 din 16 martie 2007, pronunţată în dosarul nr. 281/115/2007, Tribunalul Caraş-Severin a admis acţiunea reclamanţilor, funcţionari publici şi a obligat pârâta Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin să plătească, cu titlu de primă de concediu pe anul 2001 reclamanţilor, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.
Împotriva sentinţei a declarat recurs pârâta şi prin decizia civilă nr. 718 din 20 septembrie 2007, pronunţată în dosarul nr. 281/115/2007, Curtea de Apel Timişoara l-a respins ca nefondat cu motivarea că excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocată prin recursuri este neîntemeiată şi s-a respins reţinându-se că dreptul la prima pentru concediu de odihnă al funcţionarilor publici a fost introdus prin art. 34 alin. 2 din Legea nr. 188/1999.
Faptul că exerciţiul dreptului în discuţie, a fost suspendat printr-o serie de acte normative ulterioare, nu echivalează cu o înlăturare a existenţei lui, cât timp prin nicio dispoziţie legală nu s-a prevăzut acest lucru, iar prin nerecunoaşterea sa s-ar contraveni atât art. 53 din Constituţie cât şi reglementărilor date prin art. 1 din Protocolul nr. 1 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Drept urmare, dreptul la acţiune al reclamanţilor s-a născut la data la care a încetat orice cauză de suspendare, care a întrerupt cursul prescripţiei dreptului la acţiune beneficiarilor prevederilor legale susmenţionate şi a cărei aplicare a fost suspendată sau amânată, prin acte normative temporare, până la data de 1 ianuarie 2007.
Că aşa este, rezultă fără echivoc şi din prevederile art. 64 alin. 3 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, conform cărora la expirarea duratei de suspendare, actul normativ sau dispoziţia afectată de suspendare reintră de drept în vigoare.
Tribunalul Bihor
Drepturi salariale funcţionari publici -spor de studii superioare
Curtea de Apel Iași
Procentul sporului de vechime în muncă de care beneficiază salariatul
Curtea de Apel Iași
Evaluarea profesională periodică a salariaţilor; determinarea normelor procedurale aplicabile, în raport de activitatea efectiv prestată pe durata supusă evaluării; prerogativele angajatorului; încălcarea normelor edictate la nivelul angajatorului; sancţi
Curtea de Apel Suceava
ADMISIBILITATEA ACŢIUNII RECLAMANŢILOR (JUDECĂTORI) ÎN CONTRADICTORIU CU PÂRÂŢII MINISTERUL JUSTIŢIEI , TRIBUNALUL SUCEAVA ŞI CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII , PENTRU OBLIGAREA PRIMILOR 2 PÂRÂŢI LA PLATA DIFERENŢELOR SALARIALE ...
Curtea de Apel Oradea
Dreptul salariaţilor la acordarea unui procent din profit. Abuz de drept ce nu poate constitui temei juridic pentru a obţine câştig de cauză.