Lovire

Sentinţă penală 458 din 04.10.2011


Judecătoria Moineşti

Judecător: Ramona Rogoz

Sentinţa penală nr.458 din 04 octombrie 2011

Prin rechizitoriul Parchetul de pe lângă Judecătoria ...din dosar nr.../P/... înregistrat pe rolul Judecătoriei Moineşti la data de ... sub nr..../260/..., s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului F.V., pentru săvârşirea infracţiunii de lovire prevăzută de art.180 alin.2 Cod penal.

Prin actul de sesizare a instanţei, s-a reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt:

Pe fondul unor discuţii contradictorii dintre învinuit şi partea vătămată din cursul zilei de 1.12.2010, în seara aceleaşi zile, învinuitul 1-a lovit cu pumnul în faţă pe B.S., parte vătămată, care s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul de tăblia unui pat, suferind leziuni în zona feţei ce au necesitat pentru vindecare 17-18 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr....IEI....

Situaţia de fapt astfel expusă în actul de sesizare al instanţei, a fost reţinută pe baza următoarelor mijloace de probă: certificat medico-legal nr..../E/..., f. 4, acte medicale, f. 5-6, declaraţie parte vătămată B.S., f. 78, declaraţie martor LI., f. 9-10, declaraţie martor B.C., f. 11, declaraţie învinuit, f. 15.

La primul termen de judecată s-a prezentat în instanţă inculpatul care a solicitat instanţei să admită cererea sa privind judecarea cauzei pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, arătând că recunoaşte săvârşirea faptelor pentru care a fost trimis în judecată şi îşi însuşeşte dovezile administrate în cursul urmăririi penale, declaraţia acestuia fiind consemnată la dosarul cauzei.

Constatând ca fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.3201 C.pr.pen, instanţa a admis cererea inculpatului de judecare a cauzei pe baza dovezilor administrate în dosarul de urmărire penală nr..../P/... al Parchetului de pe lângă Judecătoria ...

Analizând materialul probator administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarele:

Din declaraţia inculpatului F.V., dată în cursul urmăririi penale, rezultă că atât inculpatul cât şi partea vătămată erau angajaţi, la data de ... la SC ... SRL, lucrând împreună la exploatarea unui parchet de masă lemnoasă. In acea zi, partea vătămată care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, i-ar fi reproşat inculpatului că nu a măsurat corect lemnul exploatat de el în ultimele 2-3 zile, reproşurile continuând şi în seara aceleaşi zile când partea vătămată a intrat în camera unde era cazat inculpatul şi 1-a provocat la bătaie. Inculpatul a arătat că după ce i-a solicitat părţii vătămate de mai multe ori să părăsească camera, acesta refuzând, 1-a lovit cu pumnul

2

în faţă, partea vătămată dezechilibrându-se şi căzând pe un pat, lovindu-se cu capul de tăblia de lemn a patului.

Depoziţia părţii vătămate coincide cu cea a inculpatului cu privire la motivul declanşator al conflictului dintre cei doi si momentul şi locul producerii incidentului, partea vătămată declarând însă că a fost lovit cu pumnul de două ori de către inculpat.

Existenţa unui conflict verbal în dimineaţa zilei de ... între inculpat şi partea vătămată este confirmată de martorii audiaţi în cursul urmăririi penale, respectiv LI. şi B.C., acesta din urmă fiind şi martor ocular la conflictul din seara aceleaşi zile dintre inculpat şi partea vătămată, relatând că între inculpat şi partea vătămată s-a iscat o ceartă din acelaşi motiv, inculpatul lovindu-1 pe B.S. care a căzut pe un pat.

Coroborând aceste declaraţii, rezultă cu certitudine că între inculpat şi partea vătămată s-a iscat mai întâi un conflict verbal apoi un conflict fizic, provocat de cel verbal.

Dezechilibrarea părţii vătămate în urma loviturii primite de la inculpat a determinat căderea părţii vătămate şi lovirea acesteia cel mai probabil de tăblia patului, aşa cum susţine inculpatul, concluzie care se desprinde din analiza concluziilor certificatului medico-legal eliberat părţii vătămate din care rezultă că leziunile suferite de partea vătămată s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente.

Partea vătămată a suferit leziuni corporale, la nivel cranio-facial, necesitând pentru vindecare un număr de 17-18 zile de îngrijiri medicale, astfel cum rezultă din certificatul medico-legal nr.... din ... eliberat de Cabinetul de Medicină Legală ..., certificat aflat la fila 4 dosar urm. pen.

In drept, fapta inculpatului F.V. care a lovit cu pumnul partea vătămată B.S., lovitură în urma căreia partea vătămată a suferit leziuni corporale care a necesitat pentru vindecare 17-18 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de loviri şi alte violenţe prevăzută şi sancţionată de art. 180 alin.2 Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii constă în acţiunea inculpatului de a lovi partea vătămată. Urmarea imediată a faptei constă în cauzarea de leziuni corporale părţii vătămate (leziunile produse care au necesitat pentru vindecare 17-18 zile de îngrijiri medicale), iar legătura de cauzalitate dintre faptă şi urmarea produsă este dovedită prin certificatul medico-legal (care a constatat realitatea traumatismului, mecanismul de producere, natura agentului traumatic, data probabilă a traumatismului şi gravitatea traumatismului exprimată prin criteriul numărului de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare) şi declaraţiile părţilor.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit infracţiunea din cu intenţie directă.

Reţinând vinovăţia inculpatului instanţa urmează a dispune condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de lovire, prevăzută şi sancţionată de art. 180 alin 2 Cod penal.

î

3

La individualizarea sancţiunii şi proporţionalizarea acesteia, instanţa va avea în vedere dispoziţiile art.72 alin. 1 Cod penal şi art. 52 Cod penal, limitele de pedeapsă stabilite de lege (3 luni la 2 ani închisoare sau amendă), gradul de pericol social al faptei săvârşite (de gravitate nu foarte mare având în vedere modalitatea de săvârşire a faptei-prin lovirea o singură dată a părţii vătămate), persoana inculpatului-nu este cunoscut cu antecedente penale şi împrejurările în care a avut loc fapta-pe fondul unui conflict verbal anterior.

Potrivit dispoziţiilor art.71 alin 2 C.pen, instanţa va avea în vedere aceste criterii şi la alegerea uneia din pedepsele alternative prevăzute pentru infracţiunea săvârşită.

Având în vedere criteriile expuse anterior, instanţa consideră că aplicarea pedepsei amenzii penale pentru fapta săvârşită de către inculpat este de natură să asigure realizarea scopului de reeducare a pedepsei penale. Având în vedere dispoziţiile art.63 alin 3 C.pen. precum şi dispoziţiile art.320 ind.l alin 7 C.pr.pen privind reducerea cu o pătrime a limitelor pedepsei amenzii penale, instanţa va aplica inculpatului amenzii penale în cuantum de 500 lei, considerând că aplicarea unei amenzi în cuantum mai mic nu ar realiza pe deplin scopul pedepsei ca mijloc de constrângere dar şi un mijloc de reeducare eficient, urmând ca, sub aspectul modalităţii de executare să dispună executarea efectivă a acesteia, în considerarea aceloraşi aspecte.

Instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.63 ' C.pen în sensul ca neachitarea cu rea-credinţa a amenzii penale aplicate atrage înlocuirea acestei pedepse cu pedeapsa închisorii.

Sub aspectul laturii civile, instanţa constată că partea vătămată B.S. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5300 lei, daune morale şi materiale.

Având în vedere însă că pentru soluţionarea laturii civile a cauzei este necesară administrarea de probe cu privire la valoarea prejudiciului, făcând aplicarea art.3201 alin 5 C.pr.pen, va disjunge acţiunea civilă exercitată de partea vătămată B.S.

Cheltuieli judiciare şi de judecată

In baza art. 191 alin 1 C.pr. pen instanţa va obliga inculpatul la plata către stat a sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

In baza art. 193 alin 1 C.pr.pen, va obliga inculpatul la plata către partea vătămată B.S., a sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu apărător ales, conform chitanţă seria MLM nr.... din ...

Instanţa va lua act că inculpatul a avut apărător ales şi nu a solicitat cheltuieli de judecată.