Infractiuni

Sentinţă penală 190 din 11.04.2012


Dosar nr. 1210/260/2011

Constată că, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti înregistrat pe rolul acestei instanţe sub nr. 1210/260/2011, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului S.N.,, cetăţean român, căsătorit, studii şcoala profesională, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă prevăzute de art. 178 alin. 2 şi 5 C.pen. şi art. 184 alin. 2 şi 4 C.pen., cu aplicarea art. 33 lit. a. C. pen..

S-a reţinut în actul de sesizare al instanţei ca la data de 11.02.2010, prin producerea unui accident de circulaţie a cauzat uciderea din culpă a patru persoane şi vătămarea corporală din culpă a unei alte persoane, urmare a nerespectării dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei activităţi.

La termenul din 9 iunie 2011 inculpatul a recunoscut faptele, astfel cum au fost descrise în actul de sesizare şi a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, conform art. 320 ind. 1 C.p.p..(f.64 dos. inst.)

La termenul din 8 decembrie 2011 s-a depus la dosar tranzacţie încheiată între asigurător şi părţile civile V C D, V C, V M, P R M, V C.(f. 103 dos. inst.)

La termenul din 5 aprilie 2012 instanţa, repunând cauza pe rol, a pus în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice din infracţiunile prevăzute de art. 178 alin. 2, 5, şi art. 184 al. 2, 4 C.pen, cu aplicarea art. 33 lit. a. C. pen., în infracţiunile prev. de art. 178 alin. 2, 5, şi art. 184 al. 2, 4 C.pen cu aplicarea art. 33 lit. b. C. pen..

Au fost depuse înscrisuri şi a fost audiată partea civilă S A.(f.l31 dos. inst.)

Din ansamblul probelor administrate în cauză, instanţa retine următoarea situaţie de fapt:

La data de 11.02.2010, înjurai orelor 13.45, în calitate de conducător auto la SC Euroline SRL Bacău, inculpatul se deplasa cu autotrenul Volvo cu număr de înmatriculare BC.04.DFF şi semiremorca Schmitz cu număr de înmatriculare B.80.FFS, ambele aparţinând societăţii angajatoare, pe direcţia Comăneşti - Bacău, pe DN 2G.

în afara localităţii Scorţeni, jud. Bacău a întâlnit indicatorul de avertizare care semnaliza intrarea într-o succesiune de curbe, precum şi indicatorul care semnaliza „drum alunecos".

După parcurgerea a aproximativ 40 m de la ultimul indicator, intrând în curba semnalizată, inculpatul a acţionat sistemul de frânare pentru a intra în siguranţă în această curbă, având în vedere şi faptul că, din sens contrar se apropia autoturismul marca Dacia cu număr de înmatriculare BC.28.ZES.

Ca urmare a acţionării sistemului de frânare, întreg ansamblul auto a intrat în tangaj.

Inculpatul a încercat redresarea autovehiculului, însă nu a reuşit, autocamionul fiind împins de remorcă pe contra sens unde a intrat în coliziune cu autoturismul condus regulamentar de Vîrtea Costică.

Singurul supravieţuitor din autoturismul marca Dacia, V Ctin D(14 ani) a suferit leziuni care au necesitat un număr de 75-80 zile de îngrijiri medicale, conform CML Moineşti.(f. 67 d.u.p.)

Din raportul de constatare medico-legală autopsie nr. 52/12.02.2010 a rezultat că moartea numitului V Că a fost violentă şi s-a datorat dilacerării cerebrale, consecinţă unui politraumatism cu fractură craniană complexă, leziunile putând fi produse în accident rutier, fiind sigur şi direct letale. în momentul decesului sângele nu conţinea alcool (f.55-56 u.p.).

Potrivit raportului de constatare medico-legală autopsie nr. 51/12.02.2010, moartea numitei V E S a fost violentă şi s-a datorat unui politraumatism cu multiple fracturi costale, stern, rupturi de coaste, plăgi pulmonare, rupturi de ficat şi splină, fracturi multiple de membre şi bazin, leziuni ce s-au produs într-un accident rutier. Alcoolemia în momentul decesului a fost zero (filele 58,59 u.p.).

Conform raportului de constatare medico-legală autopsie nr. 53/12.02.2010, moartea numitei V T A a fost violentă şi s-a datorat dilacerării cerebrale, consecinţă unui politraumatism cu fractură craniană complexă, fracturi de membre, leziunile producându-se în accident rutier, existând legătură directă de cauzalitate între leziuni şi deces.(f.61-62 u.p.).

Din raportul de constatare medico-legală autopsie nr. 9/11.03.2010 a rezultat că moartea numitei V L s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute produsă din cauza unui politraumatism toracic soldat cu fracturi costale şi de stern şi fractură de cot stâng, ce au survenit la un organism cu neoplasm uterin operat, recidivat. Leziunile toracice au contribuit la producerea decesului în sensul agravării unei stări patologice severe, preexistente, având legătură în raportul de cauzalitate, prin accentuarea sindromului de insuficienţă respiratorie. Traumatismele s-au putut produce în cadrul accidentului rutier.

S-a precizat că alcoolemia inculpatului a fost negativă.(f.50 d.u.p.)

La stabilirea situaţiei de fapt, instanţa a avut în vedere actele şi lucrările efectuate în cursul urmăririi penale, înscrisurile depuse în cursul judecăţii, precum şi declaraţia inculpatului de la termenul din 9 iunie 2011, când a recunoscut faptele şi a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, conform art. 320 ind. 1 C.p.p..

Instanţa retine că accidentul de circulaţie din data de 11.02.2010, soldat cu decesul a patru victime şi vătămarea corporală gravă a alteia, s-a produs numai din culpa inculpatului, care se deplasa la momentul premergător impactului cu o viteză mult superioară condiţiilor de trafic şi meteo, tară a respecta indicatoarele care semnalizau succesiunea de curbe şi drumul alunecos(art. 29, 35, 48 şi urm. din OUG nr. 195/2002).

In drept, având în vedere că, aceeaşi acţiune întruneşte elementele constitutive ale mai multor infracţiuni(concurs ideal) şi că aceste infracţiuni au fost săvârşite mai înainte ca inculpatul să fie condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, instanţa va schimba încadrarea juridică din infracţiunile prevăzute de art. 178 alin. 2, 5, şi art. 184 al. 2, 4 C.pen, cu aplicarea art. 33 lit. a. C. pen., în infracţiunile prev. de art. 178 alin. 2, 5 şi art. 184 al. 2, 4 C.pen cu aplicarea art. 33 lit. b. C. pen..

constitutive al infracţiunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 alin. 2 şi 4 C.pen, pentru care se va stabili pedeapsa de 1 an închisoare.

La individualizarea pedepselor, instanţa a ţinut seama de dispoziţiile art. 52 şi art. 72 Cp., de dispoziţiile părţii generale a codului penal, de limitele de pedeapsa fixate în legea specială, astfel cum rezultă prin aplicarea art. 320 ind. 1 C.p.pen., de gradul de pericol social al faptei săvârşite, de împrejurările concrete în care au fost săvârşite faptele, precum şi de circumstanţele personale ale inculpatului, care nu este cunoscut cu antecedente penale, dar şi de atitudinea acestuia în fata organelor judiciare.

Astfel, instanţa a avut în vedere că, prin faptele sale, inculpatul a cauzat decesul a patru persoane, printre care un copil în vârstă de 11 luni, şi vătămarea corporală gravă a unui tânăr în vârstă de 14 ani, rămas, practic, fără familie.

De asemenea, instanţa a ţinut seama că inculpatul nu se află la prima abatere de la regulile privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, din cazierul auto rezultă că inculpatul a fost sancţionat contravenţional de mai multe ori pentru depăşirea limitei legale de viteză şi a fost cercetat penal pentru provocarea unui accident de circulaţie cu victime.

Aceste încălcări repetate ale regulilor privind circulaţia pe drumurile publice dovedesc o anumită perseverenţă într-un comportament inadecvat, comportament care, a dus, în cele din urmă, la producerea acestui accident cu urmări atât de grave.

La stabilirea sancţiunilor instanţa a avut în vedere şi calitatea de şofer profesionist a inculpatului. In această calitate, inculpatul ar fi trebuit să dea dovadă pregătire şi îndemânare care să fi constituit un model pentru ceilalţi participanţi la trafic.

In contextul în care numărul accidentelor de circulaţie care au ca urmare vătămarea ori chiar moartea victimelor, a crescut, instanţa apreciază că pedepsele stabilite în prezenta cauză au, nu numai un rol de reeducare, dar şi unul de exemplaritate.

Văzând dispoziţiile art. 33 lit. b. şi 34 lit. b. C.pen., va aplica inculpatului pedeapsa rezultantă, de 4 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute 4 ani şi 6 luni închisoare.

Sporul aplicat este justificat de considerente privind rezultatul infracţiunilor săvârşite şi perseverenţa în nerespectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice, astfel cum au fost detaliate mai sus.

Instanţa apreciază că aceleaşi considerente justifică aplicarea dispoziţiilor art. 111 rap. la art. 115 C.pen., în sensul interzicerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Astfel, nerespectarea repetată a regulilor privind circulaţia pe drumurile publice de către o persoană care, în calitate de şofer profesionist, este chemată să le cunoască şi să le respecte cu întâietate, probează un comportament impropriu, care a dus la producerea acestui grav accident.

Acest comportament reprezintă un pericol pentru viaţa cetăţenilor şi justifică înlăturarea stării de pericol prin interzicerea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Având în vedere faptul că săvârşirea unor infracţiuni contra persoanei îl fac nedemn pe inculpat să fie ales într-o autoritate publică sau într-o funcţie C D, V C, V M, P R M, V C(f. 103 dos. inst), învoială cuprinsă în înscrisul intitulat "Tranzacţie" şi înfăţişat în şedinţă publică.

De asemenea, în temeiul art.14 şi 346 C.pr.pen., art. 998 C.civil rap. la art. 55 alin.l, art. 50 din Lg. nr. 136/1995, dispoziţii din interpretarea cărora rezultă că asigurătorul suportă despăgubirile în cazul accidentelor de circulaţie soldate cu victime omeneşti, în limita unui plafon stabilit anual, va admite acţiunea civilă şi va obliga asigurătorul S.C. ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ - ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A la plata către partea civilă S A a echivalentului în lei la data plăţii a sumei de 2500 euro, reprezentând daune morale, întrucât în urma decesului fiicei sale -V E S şi a celorlalte victime este inerent că partea civilă a suferit din punct de vedere moral, iar acordarea acestor sume ar acoperi prejudiciul moral, fără ca instanţa să aprecieze că aceasta ar constitui o îmbogăţire fără justă cauză.

Potrivit art. 14 şi 346 C.pr.pen., art. 998 C.civil rap. la art. 55 alin.l, art. 50 din Lg. nr. 136/1995 va obliga S.C. ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ -ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A la plata sumei de 786,40 lei către partea civilă SERVICIUL DE AMBULANŢĂ JUDEŢEAN BACĂU, reprezentând contravaloare transport părţi vătămate, astfel cum au fost dovedite în cauză.

Pentru aceleaşi considerente de fapt şi de drept va obliga S.C. ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ - ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A la plata sumei de 3336,04 lei către partea civilă SPITALUL MUNICIPAL DE URGENŢĂ MOINEŞTI, reprezentând contravaloare asistenţă medicală acordată părţilor vătămate, astfel cum au fost dovedite în cauză.

Văzând dispoziţiile art. 191 alin. 1 Cod pr.pen. va obliga inculpatul să plătească statului cu titlu de cheltuieli judiciare suma de 1600 lei.

Pentru aceste motive,