Lovire

Sentinţă penală 358 din 03.06.2010


ROMÂNIA

Judecatoria Onesti

Dosar nr. 6768/270/2009

Înreg. 16.10.2009  Lovire

SENTINTA PENALA Nr. 358

Sedinta publica din data de  03.06.2010

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

Presedinte –LILIANA MIRELA PUSCASU

Grefier – ENACHE GABRIEL

Ministerul Public reprezentat de procuror – VICENTIU CRACIUNEL ANTOHI

 

Pe rol judecarea actiunii penale  pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatului …….  trimis in judecata pentru savârsirea infractiunii de lovire si alte violente

La apelul nominal facut in sedinta publica a  raspuns avocat … pentru inculpat si partea civila personal.

Procedura  legal îndeplinita.

 S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta,  dupa care;

 Avocat .. solicita îndreptarea erorii materiale in sensul ca a fost audiat martorul ….. la  termenul din 29.04.2010 si nu martorul …… cum a fost mentionat.

 Instanta verificând caietul grefierului, constata ca cererea este întemeiata motiv pentru care dispune cuvenita îndreptare.

 Partea civila si aparatorul inculpatului nu au alte cereri.

 Reprezentantul Parchetului nu are cereri noi.

 Nemaifiind cereri de formulat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul pentru dezbateri pe fond.

 Procurorul, prezentând situatia de fapt retinuta prin actul de sesizare, apreciaza ca au fost dovedite fapta si vinovatia inculpatului, ca nu poate fi retinuta savârsirea faptei ca urmare a provocarii inculpatului de catre partea vatamata, motive pentru care solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa amenzii penale, cu executarea acesteia. Pe latura civila va fi obligat inculpatul la despagubiri civile in masura in care acestea au fost dovedite si la cheltuieli judiciare catre stat.

 Partea civila a solicitat obligarea inculpatului  la plata despagubirilor solicitate.

 Avocat  …….., a solicitat instantei ca la deliberare sa aiba in vedere circumstantele reale in care a fost savârsita fapta, fratii ..au venit in bar si au cautat scandalul, au aruncat cu o sticla spre masina inculpatului, cioburi ale acesteia au lovit masina iar inculpatul le-a cerut socoteala celor doi  si asa s-a ajuns la lovire astfel ca poate fi retinuta scuza provocarii. Pe de alta parte inculpatul a recunoscut fapta, nu are antecedente penale astfel încât instanta poate face aplicare dispozitiilor art. 181 C.pen. si sa aplice o sanctiune cu caracter administrativ. Pe latura civila a solicitat respingerea daunelor morale solicitate de partea civila.

 

INSTANTA

Deliberând  asupra cererii de  fata, constata  ca:

Prin rechizitoriul nr. 2078/P/2009 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti a fost trimis în judecata ,în stare de libertate, inculpatul …. , fiul lui  …..,  nascut la data de  ….. în ……,  cu domiciliul .., studii scoala profesionala, somer, casatorit, 2 copii minori, CNP- ….,, cercetat pentru comiterea infractiunii de  „ lovire sau alte violente”, prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 2 Cod Penal.

În esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca  in seara de 04.07.2009, in jurul orei 21,00 in timp ce se afla pe terasa unui local din Târgu Trotus a lovit pe partea vatamata ….., cauzându-i leziuni corporale vindecabile in 4-5 zile de îngrijiri medicale.

În faza de urmarire penala si în faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu: plângeri si declaratii parte vatamata ,certificat medico-legal , acte medicale,cazier, declaratii învinuit, declaratie inculpat,declaratii martori.

Situatia de fapt retinuta în rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate în faza de urmarire penala , materializate în: declaratiile invinuitului, ale martorilor, acte medicale, ,etc.

În cursul cercetarii judecatoresti  , partea vatamata si-a însusit martorii din lucrari iar inculpatul a solicitat instantei proba testimoniala cu martorii …. si …. .

Instanta, în baza art.67 Cod procedura penala a admis aceste probe ca fiind utile si concludente solutionarii cauzei , iar martorii a fost audiati pe parcursul cercetarii judecatoresti , sub prestare de juramânt, relatând situatia de fapt pe care au perceput-o personal. La dosarul cauzei s-a depus si certificatul medico-legal nr. 310/09.07.2009 din care rezulta ca partea vatamata a suferit leziuni pentru a caror vindecare a necesitat 4- 5 zile îngrijiri medicale.

 Din oficiu, instanta a luat declaratii inculpatului si partii vatamate.

 Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauza în ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt: la data de 16.07.2009, partea vatamata ……, din comuna Târgu Trotus, jud. Bacau a sesizat organele de politie despre faptul ca, in seara de 04.07.2009, in jurul orelor 2,00, in timp ce se afla la o masa pe terasa localului …… din … a fost lovit cu pumnii de catre ……, solicitând efectuarea de cercetari cu privire la fapta comisa de acesta.

Conform certificatului medico-legal nr. 310/A1 din 09.07.2009, ….. a prezentat diagnosticul  „ echimoza periorbitara dreapta, plagi excoriate obraz stâng si frontal dreapta, traumatism cranio-cerebral” , leziuni ce au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale fara a fi internat in spital.

În urma verificarilor s-a stabilit ca, in seara de 04.07.2009, in jurul orelor 21,00, partea vatamata se afla in localul respectiv,pe terasa la o masa cu fratele sau, … si cu ……, iar la o masa alaturata se afla si inculpatul.

La un moment dat fratele inculpatului a aruncat cu o sticla spre autoturismul inculpatului, iar acesta, enervat, s-a ridicat si s-a deplasat la masa unde se afla partea vatamata cerându-i explicatii.

Pe fondul unui conflict spontan, inculpatul, i-a aplicat cu pumnii mai multe lovituri partii vatamate, fapta ce a fost confirmata de martorii … si …

Situatia de fapt aratata mai sus a fost retinuta din coroborarea declaratiei partii vatamate cu depozitiile martorilor ….  , …. , ….. si ..  si cu certificatul medico-legal .

Având în vedere situatia de fapt retinuta, IN DREPT, fapta  inculpatului ………  de a fi exercitat împotriva partii vatamate …. care i-au provocat vatamari corporale constând în leziuni vindecabile în 4-5 zile îngrijiri medicale având reprezentarea faptului ca actiunea sa va produce un asemenea rezultat pe care, de altfel, l-a urmarit prin comiterea faptei întruneste elementele constitutive ale infractiunii de „ lovire sau alte violente „ prevazuta si pedepsita de art.180 alin.2 Cod Penal .

Astfel, sub aspectul laturii obiective a existat o actiune de lovire (partea vatamata fiind lovita de catre inculpat cu pumnii  în zona fetei), o urmare periculoasa ( o vatamare care a necesitat mai multe zile pentru vindecare), între lovire si urmare existând legatura de cauzalitate.

Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca fapta a fost savârsita de inculpat cu vinovatie în forma intentiei indirecte , prevazând rezultatul faptei ( o posibila vatamare ) si acceptând posibilitatea producerii lui, desi nu l-a urmarit.

Retinând vinovatia inculpatului în ceea ce priveste savârsirea infractiunii deduse judecatii, instanta urmeaza a-i aplica o pedeapsa.

La stabilirea si individualizarea judiciara a pedepsei se va tine seama de prevederile art. 72 Cod Penal si anume: dispozitiile partii generale, de limitele de pedeapsa fixate în partea speciala a Codului Penal , de gradul de pericol social concret al faptei savârsite determinat atât de modul de producere, cât si de importanta valorilor sociale încalcate. Vor fi de asemenea, avute în vedere datele personale ale inculpatului, respectiv faptul ca se afla la primul conflict cu legea penala (din fisa de cazier judiciar rezulta ca inculpatul nu a mai fost sanctionat pentru infractiuni de violenta sau pentru alte infractiuni) si pozitia relativ sincera a acestuia.

Fata de aceste criterii , instanta considera ca aplicarea unei pedepse cu amenda penala, în cuantum de 1000 (una mie) lei RON este de natura sa asigure realizarea scopurilor prev. de art.52 Cod Penal, respectiv îndreptarea si reeducarea inculpatului.

În ceea ce priveste individualizarea executarii pedepsei, instanta retine ca, în cauza, sunt îndeplinite conditiile pentru incidenta institutiei suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute la art. 81 C.pen. Astfel, pedeapsa aplicata de instanta este mai mica de 3 ani închisoare, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, asa cum rezulta din cazierul judiciar depus la dosar si, tinând cont de circumstantele savârsirii faptei, precum si de circumstantele personale ale inculpatului, analizate mai sus, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia. 

 În consecinta, în temeiul art. 81 raportat la art. 82 alin.2 C.pen., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe perioada unui termen de încercare de 1an .

În baza art. 359 C.proc.pen., raportat la art. 83 C.pen., va atrage atentia celui condamnat asupra dispozitiilor a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

 Sub aspectul laturii civile , partea vatamata ….. s-a constituit parte civila,în termenul legal prevazut de art.15 alin.2 Cod procedura penala, solicitând obligarea inculpatului la plata sumei de 2000  lei (RON ) cu titlu de daune morale  .

Instanta apreciaza, având în vedere natura faptei savârsite generatoare de suferinte fizice dar si diagnosticul stabilit de medicul legist, ca acordarea unei sume de 500 lei (RON) daune morale este suficienta pentru acoperirea prejudiciului moral suferit. In consecinta, constatând ca sunt îndeplinite cele patru conditii ale raspunderii civile delictuale, dar apreciind ca prejudiciul moral suferit de partea civila este  inferior evaluarii realizate de catre aceasta, instanta va admite în parte actiunea civila. Astfel, in baza art. 14, art.346 Cod Proc. Penala raportat la art 998 si urm. Cod civil instanta va obliga inculpatul la plata  sumei de  500  lei (RON )catre partea civila cu titlu de daune morale.

 Se va lua act ca partea civila nu a solicitat cheltuieli judiciare.

 Ca o consecinta a condamnarii, inculpatul va fi obligat si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

 Pentru aceste motive,

 În numele legii,

 HOTARASTE

 

În baza art. 180 alin.2 Cod Penal condamna  pe  inculpatul …. , fiul lui  ……..,  nascut la data de  ….. în …….,  cu domiciliul în ……., studii scoala profesionala, somer, casatorit, 2 copii minori, CNP- ………, fara antecedente penale , , la o pedeapsa de:

 -1000 (una mie) lei amenda penala, pentru comiterea infractiunii de “ lovire sau alte violente”.

În baza art. 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 1(un) an reprezentând termen de încercare, potrivit art. 82 Cod Penal.

 Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83,84 Cod Penal în conditiile art. 359 Cod procedura penala.

 În temeiul art. 14 alin.3 litera b si art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art.998 Cod Civil admite în parte actiunea civila formulata de partea civila ……….. si obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de daune morale catre aceasta parte civila.

În temeiul art. 191 alin.1 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 150 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Ia act ca partea civila nu a solicitat cheltuieli judiciare.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare pentru partea civila si de la comunicare pentru inculpat. 

 Pronuntata  în sedinta publica, azi 03.06.2010.

PRESEDINTE GREFIER