Înlocuirea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical cu măsura de siguranţă a internării medicale. Sesizare respinsă

Sentinţă penală 243 din 27.11.2012


Prin sesizarea judecatorului delegat la Biroul executari penale din cadrul acestei judecatorii, înregistrata  la nr. 3169/11.09.2012 s-a solicitat înlocuirea masurii de siguranta a tratamentului medical aplicata faptuitorului Z. A. M., prin sentinta penala nr. 133 din 22 mai 2012 pronuntata de Judecatoria Rosiorii de Vede, definitiva, cu masura internarii medicale, în temeiul art. 431 Cod procedura penala.

În motivarea sesizarii, s-a aratat ca prin sentinta penala sus mentionata, definitiva prin nerecurare, faptuitorul a fost obligat sa se prezinte în mod regulat la tratament medical pâna la însanatosire. A fost efectuata adresa la Directia de Sanatate Publica a Judetului Teleoirman, însotita de copie de pe sentinta penala si de pe raportul de expertiza medico – legala, institutie care, prin adresa nr. 6877 din 13.08.2012, a comunicat repartizarea faptuitorului pentru efectuarea tratamentului medical la Spitalul de Psihiatrie Poroschia. Au fost efectuate adrese la domiciliul bolnavului si catre Spitalul de Psihiatrie Poroschia, dar pâna în prezent sentinta nu a fost executata, aceasta unitate sanitara comunicând ca faptuitorul nu s-a prezentat la tratamentul medical de specialitate.

Prin sentinta penala 243/2012, instanta a respins, ca neîntemeiata, sesizarea,  apreciind ca nu sunt întrunite cerintele prevazute de art. 430 si 431 Cod procedura penala pentru a se putea dispune înlocuirea masurii tratamentului medical cu aceea a internarii medicale.

În acest sens, instanta a constatat ca, desi au fost facute mai multe adrese faptuitorului, atât la ultimul domiciliu cunoscut din Rosiorii de Vede ( la un centru de plasament minori, unde acesta a fost instutionalizat pâna la majorat), cât si la ultima resedinta cunoscuta (în comuna Stejaru, sat Socetu la numitul V. C. ), nu se poate retine faptul ca acesta a luat la cunostinta de înstiintarea de a se prezenta la Spitalul Poroschia, la scurt timp dupa pronuntarea sentintei parasind resedinta aratata, neputând fi identificat de organele de jandarmerie, care au avut în sarcina sa-l prezinte la audiere cât si pentru a fi examinat în vederea efectuarii expertizei medico – legale, pe raza judetului Teleorman sau într-o alta localitate.

De asemenea, instanta a mai retinut, din adresa nr. 1963/D/2012 a SML Teleorman, ca pentru efectuarea expertizei medico – legale solicitate trebuie ca faptuitorul sa fie prezentat la acest serviciu pentru examinare.