Furt, violare domiciliu

Sentinţă penală 169 din 09.03.2011


R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

 Dosar nr.2265/270/2010

Înreg. 30.03.2010 furt, violare domiciliu

SENTINTA PENALA NR. 169

Sedinta publica din data de 9.03.2011

Completul de judecata format din:

Presedinte -  ….

Grefier – …

Ministerul Public  reprezentat de procuror – …

Pe rol fiind judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatilor …., trimis in judecata pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 192 al.2, 208-209 al.1 lit.a,g  Cod penal, cu aplicarea art.75 lit.c si 33 lit.a Cod penal; ……, trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii prev. de art.192 al.2 cu aplicarea art.99 si urm. Cod penal si 208-209 al.1 lit.a,g,i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 si 99 si urm.Cod penal si ……. trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii prev. de art.208-209 al.1 lit.a,g,i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 si 99 si urm.Cod penal .

Dezbaterile în fond au avut loc în sedinta publica din data de  3.03.2011 fiind consemnate în încheierea din aceeasi data, parte integranta din prezenta sentinta, când instanta,  având nevoie de timp pentru a delibera, în aceeasi compunere, a amânat pronuntarea la data de 9.03.2011, când  a hotarât urmatoarele:

I N S T A N T A

-deliberând-

Deliberând  asupra cererii de  fata, constata  ca:

Prin rechizitoriul nr. 2834/P/2009 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti au fost trimisi în judecata ,în stare de libertate , inculpatii …., cercetat pentru comiterea infractiunilor de furt calificat  si violare de domiciliu ,prevazute si pedepsite de art. 208-209 alin.1 lit.a ,g Cod Penal si art. 192 alin. 2 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 75 lit. c Cod Penal si art. 33 lit. a c.p.; … , cercetat pentru comiterea infractiunilor de furt calificat  si violare de domiciliu ,prevazute si pedepsite de art. 208-209 alin.1 lit.a ,g , i  Cod Penal ,cu aplicarea art.41 al.2 Cod Penal si art. 192 alin. 2 Cod Penal ,ambele cu aplicarea art. 99 si urm. Cod Penal si art. 33 lit. a c.p. ;  … , cercetat pentru comiterea infractiunii de furt calificat ,prevazuta si pedepsita de art. 208-209 alin.1 lit.a ,g , i  Cod Penal ,cu aplicarea art.41 al.2 Cod Penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod Penal.

În esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca  în noaptea de 17/18.10.2009, inculpatul …., împreuna cu  minorul  .., a patruns  fara drept  în curtea  locuintei partii vatamate  .. din …, de unde a sustras  un porc  în valoare de  1.000 lei.

În perioada octombrie 2009-februarie 2010, inculpatul …., pe timp de  zi si de noapte, împreuna cu  …., …. sau …,  a patruns,  fara drept, prin escaladare sau prin  efractie, în curtea  sau locuintele partilor  vatamate …,  …, …., … si .., situate pe raza ….., de unde a sustras mai multe bunuri.

În lunile septembrie 2009 si februarie 2010,  inculpatul …., în doua rânduri, împreuna cu  minorul ….., pe timp de  zi si de noapte , prin escaladare si efractie, a patruns  în locuintele partilor  vatamate …,  ….. si ….., situate  pe raza  ….., de unde a sustras mai multe bunuri.

În faza de urmarire penala si în faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu : plângeri si declaratii parti vatamate, plângeri si declaratii parti civile, procese verbale de cercetare la fata locului, , procese verbale de reconstituire, planse fotografice, dovezi predare-primire, declaratii învinuiti, declaratii inculpati, declaratii parti civile, declaratii martori.

Situatia de fapt retinuta în rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate în faza de urmarire penala , materializate în: declaratiile invinuitilor, ale martorilor, procesele verbale de constatare, procese verbale de reconstituire, planse fotografice etc.

 Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauza în ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

 Într-una  din zilele  lunii septembrie 2009, respectiv  în perioada  cuprinsa  între 10-15.09.2009, inculpatii minori ……. si …, dupa o întelegere  prealabila,  pe timp de zi, s-au deplasat la locuinta  partii vatamate …., din ……., în a carei  curte au patruns printr-un  spatiu  din gardul  împrejmuitor, apoi într-o magazie, de unde au sustras o drujba marca “Motosega 4500”, în valoare de 500 lei.

Dupa circa o saptamâna, bunul a fost  vândut de inculpatul ….. unei personae de etnie rroma din ….., cu suma de 400 lei, care i-a  revenit  în totalitate, întrucât celuilalt minor i-a relatat o situatie neadevarata, potrivit  careia a fost tâlharit de personae necunoscute si nu a putut valorifica bunul.

Partea vatamata … se constituie  parte civila în procesul-penal cu suma de 500 lei.

În noaptea de 17/18.10.2009, inculpatul  major ….., împreuna cu  inculpatul minor ….,  dupa o întelegere prealabila, au patruns  fara drept în curtea  locuintei partii vatamate …… si  dintr-un  grajd au  sustras un porc, de 100 de kg, în valoare de  1.000 lei.

Bunul sustras  a fost transportat pâna  în curtea  scolii din localitate, de unde  minorul  …., împreuna cu  învinuitii ….. si …. au  sacrificat porcul, facându-le cunoscut  ca apartine  inculpatului …..,  fara  ca în acel  moment,  acestia  sa aiba reprezentarea  ca provine  din furt. În acest timp, inculpatul  ….. s-a deplasat la domiciliul  lui …. si au convenit ca porcul  sa fie  pârlit si transat în curtea  locuintei  acestuia.

În intervalul  orar 24-03.00,  ….., …..si … au avut  diferite grade de  participatie cu prilejul sacrificarii, transarii si depozitarii procului sustras, având  anumite avantaje materiale, dupa ce au  realizat ca bunul provine din furt.

Partea vatamata nu se constituie parte civila în procesul penal, întrucât prejudiciul  cauzat  prin infractiune a fost achitat.

În ziua de 08.01.2010, inculpatul  minor …. si învinuitul major ….., în urma  unei  întelegeri  prealabile, au patruns  prin escaladarea  gardului,  în curtea locuintei partii vatamate ….. din …, de unde  au sustras o ovina, în valoare de 200 lei.

Bunul a fost  transportat la locuinta lui ……,  din aceeasi localitate, cu intentia de a o vinde, însa  acesta a  sesizat organele  de politie si partea  vatamata a intrat în posesia ovinei sustrase, astfel ca nu se mai  constituie  parte civila în cauza.

  În noaptea de 18/19.02.2010, inculpatii minori ….. si ……., au patruns  în podul  grajdului  partii vatamate  ….., apoi  într-una  din încaperi, prin  desprinderea unor scânduri din tavan, de unde  au sustras  21  litri de tuica si 2 curcani, în valoare  totala  de 600 lei.

Bunurile sustrase au fost transportate la locuinta învinuitului …., unde cu  ajutorul  acestuia au sacrificat cei doi curcani, au pregatit  friptura si au consumat-o  împreuna, ……. având cunostinta ca bunurile  provin din furt.

Partea vatamata …. se constituie  partea civila în cauza cu suma  de 600 lei.

În noaptea de  28.02.2010, aceiasi inculpati minori, dupa o întelegere prealabila, s-au deplasat la locuinta  paratii vatamate …. din ….., cu intentia  de  a sustrage  bunuri.

Au patruns  curtea locuintei partii vatamate prin escaladarea  gardului, iar  inculpatul …., prin spargerea geamului unei  ferestre  de catre  celalalt  inculpate, a patruns în locuinta, de unde  a sustras  o unitate de calculator si un sistem audio,  pe care … le-a  preluat  prin geamul  spart.

S-a constatat  ca bunurile sustrase apartin  lui …, fiul numitei …... Partea vatamata …  precizeaza ca inculpatii  i-au sustras  si un sistem HI-FI Alwin,  un telefon mobil Samsung, o lanterna, un aparat  foto Kodak, cabluri alimentare, 2 telecomenzi TV,  camera video,  consola Play Station si un decoder TV,  însa  nu a facut dovada existentei acestor bunuri si nu s-a  putut  proba  sustragerea acestora. Precizeaza  ca valoarea  totala a bunurilor sustrase  este de 5.363 lei (2743 lei + 639 euro),  însa  în timpul  cercetarilor, partea vatamata recuperate unitatea  de calculator, astfel ca se mai  constituie  parte civila în cauza cu suma de 1.284  lei.

Inculpatii  recunosc doar  sustragerea unitatii  de calculator si a unui sistem audio, acest din urma  bun fiind  aruncat în albia  râului Trotus de catre  ….., când a  aflat ca este  cautat de catre  organele  de politie.

 Cu ocazia  cercetarii  la fata locului, au fost  identificate mai multe  urme  papilare în camera  din care s-a sustras  sistemul  audio  si unitatea  de calcutor  si în urma  compararilor  dactiloscopice efectuate, s-a stabilit ca  acestea apartin inculpatului  ….. (fl. 259).

Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele administrate nemijlocit în fata instantei, respectiv  declaratiile partilor  civile, declaratiile martorilor, înscrisurile depuse etc.

Fiind legitimati si interogati în fata instantei inculpatii  .. , …..  si …. s-au prevalat de dreptul la tacere si nu au dat declaratii în fata instantei , dar au aratat ca îsi mentin declaratiile date în faza de urmarire penala.  Instanta a dispus citirea în sedinta publica a declaratiilor date de inculpati în faza de de urmarire penala, în baza dispozitiilor art. 325 alin. 2 Cod  proced. Penala. Astfel, din aceste declaratii rezulta ca inculpatii au avut o pozitie sincera si au recunoscut comiterea faptelor. Actele materiale recunoscute de catre inculpati au fost dovedite si prin probele administrate în cauza.

Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele administrate nemijlocit în fata instantei, respectiv declaratiile inculpatilor ( citite în sedinta publica), declaratiile partilor civile ,declaratiile partilor responsabile civilmente, declaratiile martorilor,  înscrisurile prezentate etc. În fata instantei au fost audiati martorii ...., ...., ...., ..., ..., ...., ...., ...., ....,  care au confirmat implicarea celor 3 inculpati în comiterea faptelor retinute în sarcina lor.

 Astfel, fata de starea de fapt expusa ,instanta retine ca inculpatul …. , a patruns fara drept , în timpul noptii, în curtea locuintei partii vatamate ...... împreuna cu un inculpat minor si a sustras un porc, actiunea acestuia întrunind, ÎN DREPT, elementele constitutive ale infractiunilor de de furt calificat  si violare de domiciliu ,prevazute si pedepsite de art. 208-209 alin.1 lit.a ,g Cod Penal si art. 192 alin. 2 Cod Penal.

 Faptele inculpatului …. care în perioada octombrie 2009-februarie 2010 , pe timp de zi si noapte , împreuna cu mai multi inculpati majori si minori  , a patruns fara drept, prin escaladare sau prin efractie, în curtea sau locuintele mai multor parti vatamate , situate în aceeasi comuna, de unde au sustras mai multe bunuri, întrunesc ÎN DREPT, elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat  si violare de domiciliu ,prevazute si pedepsite de art. 208-209 alin.1 lit.a ,g , i  Cod Penal ,cu aplicarea art.41 al.2 Cod Penal si art. 192 alin. 2 Cod Penal.

 De asemenea, fapta inculpatului … care în lunile septembrie 2009 si februarie  2009, pe timp de zi si noapte , împreuna cu  inculpatul minor .. a patruns fara drept, prin escaladare sau prin efractie, în curtea sau locuintele mai multor parti vatamate, situate în aceeasi comuna, de unde au sustras mai multe bunuri, întruneste ÎN DREPT, elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prevazuta si pedepsita de art. 208-209 alin.1 lit.a ,g , i  Cod Penal ,cu aplicarea art.41 al.2 Cod Penal .

Furtul calificat, ca orice forma calificata a unei infractiuni presupune realizarea continutului legal al infractiunii tip-furt în prezenta unor împrejurari care ridica gradul de pericol social al faptei si care, din aceasta cauza sunt prevazute ca circumstante agravante.

 Sub aspectul laturii obiective infractiunea de furt se poate realiza potrivit art.208 al.1 C.P., printr-o actiune de sustragere a unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia.

Având în vedere modalitatea de comitere a faptelor de sustragere bunuri de catre inculpatii minori …..  si …. (prin efractie si escaladare), caracterul similar al bunurilor sustrase (pasari, animale, etc.), raza teritoriala de activitate (aceeasi comuna, Urechesti, jud. Bacau), durata de timp dintre faptele savârsite, instanta apreciaza ca actele materiale au fost comise în baza aceleasi rezolutii infractionale, urmând a se face aplicarea prevederilor art.41 alin.2 Cod Penal .

Totodata, activitatea  infractionala desfasurindu-se pe timp de noapte , de cel putin doi inculpati, acestia profitând de conditiile deosebit de favorabile pe care întunericul le ofera sustragerii de bunuri ,instanta constata ca în cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art. 209 al.1 lit a si g C.P. , pentru inculpatii …. , ….  si . .

 Având în vedere ca bunurile au fost sustrase de catre inculpatii … si … prin escaladare sau efractionarea sistemelor de închidere a portilor partilor vatamate, instanta constata ca în cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art. 209 al.1 lit. i C.P.

Sub aspectul laturii obiective infractiunea de violare de domiciliu se poate realiza potrivit art. 192 al.1 C.P., printr-o actiune de patrundere fara drept , în orice mod , într-o locuinta, dependinta sau loc împrejmuit tinând de acestea, fara consimtamântul persoanei care le foloseste...

Totodata, activitatea  infractionala desfasurindu-se pe timp de noapte , de cel putin doi inculpati, acestia profitând de conditiile deosebit de favorabile pe care întunericul le ofera, instanta constata ca în cauza s-a realizat  continutul legal al infractiunii prev. de dipoz. Art. 192 al. 2 Cod Penal.

De asemenea, având în vedere faptul ca inculpatul major …a comis faptele retinute în sarcina sa  împreuna cu inculpatul minor  … instanta va retine pentru acest inculpat si circumstanta agravanta prev. de art. 75 lit. c Cod Penal .

Totodata,  faptele fiind comise de catre inculpatii …  si …. în stare de minoritate, instanta va face aplicarea pentru acesti inculpati si a dispozitiilor prev. de art. 99 si urm. Cod Penal.

Sub aspectul laturii subiective toti inculpatii au actionat cu vinovatie, sub forma intentiei directe deduse din aceea ca au avut reprezentarea clara a faptelor savârsite si a rezultatului, urmarind producerea acestuia.

Astfel, fiind administrate probe concludente si pertinente în cauza (declaratii inculpati, declaratii parti vatamate si declaratii martori, înscrisuri) din care rezulta vinovatia celor 3 inculpati în savârsirea infractiunilor deduse judecatii, instanta va dispune condamnarea acestora.

La individualizarea judiciara a pedepselor ce vor fi aplicate inculpatilor  minori …  si ….. , instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art.72 c.p., de starea de minoritate a acestora, dându-se eficienta disp. art. 99 C.p., art.100 C.p., art. 109 C.p. ,respectiv gradul de pericol social al faptelor  savârsite, persoana inculpatilor minori, respectiv faptul ca acestia  se afla la prima încalcare a legii penale . Astfel, inculpatul minor …… nu a mai fost cercetat pentru comiterea de infractiuni si nici amendat contraventional, pâna în momentul implicarii în faptele ce constituie obiectul prezentului dosar iar inculpatul minor … este cercetat în alte dosare penale, pentru fapte concurente, fara a se pronunta o hotarâre definitiva, inculpatul fiind arestat în alta cauza.

 De asemenea, din întreg  materialul probator administrat în cauza rezulta faptul ca motivatia savârsirii faptelor  de catre inculpatii minori  a fost dorinta de a obtine bani pentru acoperirea unor nevoi personale. Factorii favorizanti ai comiterii faptelor au fost în strânsa legatura cu oportunitatea ivita, cu teribilismul specific vârstei si cu slaba constientizare a gravitatii faptelor , pe fondul unei supravegheri diminuate din partea familiei.

Instanta va tine seama si de pozitia sincera a inculpatilor  minori pe parcursul procesului penal, acestia recunoscând faptele comise înca de la primele cercetari  si manifestându-si regretul fata de comportamentul lor antisocial si de faptul ca prejudiciul a fost acoperit  partial ,prin restituirea bunurilor sustrase .

 De asemenea, din întreg  materialul probator administrat în cauza rezulta faptul ca motivatia savârsirii faptelor  de catre inculpatii minori  a fost dorinta de a obtine bani pentru acoperirea unor nevoi personale. Factorii favorizanti ai comiterii faptelor au fost în strânsa legatura cu oportunitatea ivita, cu teribilismul specific vârstei si cu slaba constientizare a gravitatii faptelor , pe fondul unei supravegheri diminuate din partea familiei.

 Instanta va avea în vedere la individualizarea pedepselor aplicate si concluziile referatelor de evaluare întocmite de catre Serviciul de Probatiune  de pe lânga Tribunalul Bacau. Astfel, în ceea ce îl priveste pe inculpatul minor …,  Serviciul de Probatiune  de pe lânga Tribunalul Bacau a concluzionat ca  acest prezinta un comportament infractional în curs de structurare pe fondul influentei stradale în care petrece mult timp . S-a subliniat ,de asemenea, ca parintii inculpatului minor nu detin autoritatea si resursele necesare corectarii conduitei acestuia .

În ceea ce îl priveste pe inculpatul minor …..,  Serviciul de Probatiune  de pe lânga Tribunalul Bacau a concluzionat ca nu prezinta un comportament infractional structurat, incidentele  în care a fost implicat fiind unele izolate ce nu caracterizeaza conduita lui. Supravegherea mai atenta a minorului , în special al modului în care acesta îsi petrece timpul liber, controlul asupra anturajului sau si motivarea acestuia din partea membrilor familiei sale în vederea finalizarii cursurilor scolare si ulterior a obtinerii  unei calificari profesionale, ar putea contribui la stoparea dezvoltarii comportamentului deviant si reducerea riscului de implicare în noi fapte penale. S-a subliniat ,de asemenea, ca parintii inculpatului si-au luat angajamentul sa-l supravegheze mai atent pe copilul lor în vederea finalizarii cursurilor scolare si ulterior a obtinerii unor calificari profesionale. În prezent, inculpatul este elev , frecventeaza cursurile unei scoli profesionale.

 Astfel, având în vedere cele aratate mai sus ,pentru comiterea infractiunii de furt calificat în forma continuata prevazuta de  art. 208-209 alin.1 lit.a ,g , i  Cod Penal , cu aplicarea art.41 al.2 Cod Penal raportat la art. 74 alin. 1 litera a  Cod Penal ( 74 alin. 1 lit. a si c. Cod Penal , pentru inculpatul …. ) ,cu aplicarea art. 76 alin.1 litera d Cod Penal si art.99, 100 si 109  Cod Penal urmeaza a condamna pe fiecare  inculpat minor  , la câte o pedeapsa cu închisoarea  ,pornind de la minimul special prevazut de legiuitor ,de 3 ani închisoare, redus la 1 an si 6 luni conform art. 109 Cod Penal si coborând  pedeapsa  datorita circumstantelor atenuante retinute. De asemenea, pentru comiterea infractiunii de violare de domiciliu ,prev. De art. 192 alin. 2 Cod Penal, raportat la art. 74 alin. 1 litera a  Cod Penal,  cu aplicarea art. 76 alin.1 litera d Cod Penal si art.99, 100 si 109  Cod Penal  urmeaza a condamna  pe inculpatul …..  la o pedeapsa cu închisoarea ,pornind de la minimul special prevazut de legiuitor, de 3 închisoare, redus la  1 an si 6 luni conform art. 109 Cod Penal si coborând  pedeapsa  datorita circumstantelor atenuante retinute. 

Având în vedere faptul ca inculpatul minor  ….  a savârsit cele doua infractiuni în concurs real, în baza art. 33. lit.a, 34 lit. b Cod Penal va contopi pedepsele aplicate  ,urmând ca  acesta sa execute pedeapsa cea mai grea .

La individualizarea judiciara a pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului  major ….  instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art.72 c.p., respectiv gradul de pericol social al faptelor savârsite, persoana acestuia, împrejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

Fapta inculpatului prezinta pericol social deoarece acesta  , prin actele lui a adus atingere relatiilor sociale referitoare la posesia si detentia bunurilor mobile si, implicit, celor care ocrotesc dreptul de proprietate, dar si la libertatea si inviolabilitatea vietii private a persoanelor.

La stabilirea pedepselor instanta va lua în considerare si persoana inculpatului. Astfel, instanta constata ca acesta  a  avut o atitudine sincera , fiind prezent la toate chemarile organelor judiciare , ca  a mai comis fapte penale,fiind condamnati  în trecut pentru fapte de acelasi gen, dând dovada de perseverenta infractionala,în prezent fiind reabilitat.

De asemenea, instanta va retine si circumstanta agravanta prev. de art. 75 lit. c Cod Penal având în vedere faptul ca inculpatul major ….. a comis faptele retinute în sarcina sa  împreuna cu inculpatul minor  ….

Astfel, având în vedere cele aratate mai sus ,pentru comiterea infractiunilor de furt calificat  si violare de domiciliu, prevazute si pedepsite de art. 208-209 alin.1 lit.a ,g Cod Penal si art. 192 alin. 2 Cod Penal, raportat la art. 74 alin. 1 litera c  Cod Penal,  cu aplicarea art. 76 alin.1 litera c Cod Penal ,ambele cu aplicarea art. 75 lit. c Cod Penal si art. 80 c.p. ,urmeaza a condamna pe inculpatul  .., la câte o pedeapsa cu închisoarea, pornind de la minimul special prevazut de legiuitor, de 3 ani închisoare ( pentru fiecare infractiune retinuta) si coborând  pedeapsa  datorita circumstantelor atenuante retinute sub minimul prev. de lege.

Având în vedere faptul ca inculpatul major …..  a savârsit cele doua infractiuni în concurs real, în baza art. 33  lit.a, 34 lit. b Cod Penal va contopi pedepsele aplicate  ,urmând ca  acesta sa execute pedeapsa cea mai grea .

În ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea în vedere atât art. 71 si 64 Cod penal cât si prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a Protocoalelor aditionale si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului care în conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. 2 si art. 20 din Constitutia României fac parte din dreptul intern.

Având în vedere natura faptelor savârsite, instanta va interzice în baza art. 71 Cod penal exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a, teza a II-a si b Cod penal, respectiv inculpatului  major îi  va fi interzis dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat.

Prin urmare, instanta apreciaza ca, fata de natura faptei savârsite de catre inculpat nu se impune interzicerea dreptului de a alege, motiv pentru care nu  îi va interzice acestora exercitarea acestui drept.

În ceea ce îi priveste pe inculpatii minori ,  instanta va avea în vedere atât art. 71 si 64 Cod penal cât si prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a Protocoalelor aditionale si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului care în conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. 2 si art. 20 din Constitutia României fac parte din dreptul intern.

Având în vedere natura faptei savârsite, instanta va interzice în baza art. 71 Cod penal exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a, teza a II-a si b Cod penal, respectiv inculpatilor minori le  va fi interzis dreptul de a fi alesi în autoritatile publice sau în functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, dupa împlinirea vârstei de 18 ani.

Referitor la modalitatea de executare a pedepselor aplicate ,în ceea ce îi priveste pe inculpatii  …  si …., apreciind în contextul celor deja mentionate, ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate , urmeaza a  dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei si va stabili pentru fiecare câte un termen de încercare  , conform art.  81 CP combinat cu art. 82Cod Penal , respectiv art. 81 C.p. combinat cu art. 110 C.P. ,apreciindu-se, în raport cu persoana acestora, ca o astfel de modalitate de executare constituie un avertisment pentru inculpati, si, chiar fara executarea pedepsei, nu vor mai savârsi alte infractiuni.

Totodata, pe durata suspendarii conditionate a  executarii pedepsei va suspenda celor doi inculpati si executarea pedepselor accesorii.

Instanta va atrage atentia celor doi inculpati asupra dispozitilor art. 83 C.P. , în conditiile art. 359 C.P.P, privind revocarea suspendarii.

În ceea ce îl priveste pe inculpatul minor …., apreciind în contextul celor deja mentionate, ca scopul pedepsei poate fi atins doar cu privare de libertate, instanta urmeaza a  dispune executarea pedepsei rezultante în stare de detinere, constatând ca inculpatul este arestat în alta cauza.

Sub aspectul laturii civile se va lua act ca partile vatamate … si … nu s-au constituit parti civile în cauza, prejudiciul fiind recuperat în totalitate. 

De asemenea,  sub aspectul laturii civile , se va constata ca partile vatamate  …., … si ..  s-au constituit parti civile în procesul penal, solicitând obligarea inculpatilor la plata contravalorii bunurilor sustrase  si nerestituite.

Potrivit art.998 c.civ. orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu obliga pe cel din vina caruia s-a ocazionat a-l repara.

Analizând materialul probator administrat in prezenta cauza, prin raportare si la solutia ce va fi data în latura penala a cauzei instanta constata ca fapta ilicita a inculpatilor de a sustrage bunuri de la partile vatamate constituite parti civile, fara a plati contravaloarea acestora, a cauzat prejudicii in patrimoniile partilor civile care se impune a fi reparate. Pentru acest motiv, in baza art.14  al. 3 rap.la art.346 c.p.p cu aplic.art.998, c.civ. si art. 1003 Cod Civil instanta urmeaza a  obliga inculpatii , în solidar,  iar pe cei minori în solidar si cu partile responsabile civilmente la plata contravalorii bunurilor sustrase  si nerestituite .

Se va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a onorariilor pentru avocatii desemnati din oficiu pentru inculpati, în ambele faze ale procesului penal.

Se va dispune confiscarea speciala de la inculpatul ….. a  unui cutit ( plicul nr. 1), folosit la comiterea infractiunii, aflat la Camera de corpuri delicte a Judecatoriei Onesti si confiscarea speciala de la inculpatii … si .. a urmatoarelor bunuri : un cutit ( plicul nr. 4) , o sacosa din rafie (plicul nr. 5) si mai multe pene de curcan ( plicurile nr. 2 si nr. 3), folosite la comiterea infractiunii, respectiv dobândite prin savârsirea infractiunii, aflate la Camera de corpuri delicte a Judecatoriei Onesti.

Ca o consecinta a condamnarii si admiterii actiunilor civile , inculpatii vor fi obligati si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în faza de urmarire penala si în faza de judecata , inculpatii minori fiind obligati la cheltuieli judiciare si în solidar cu partile responsabile civilmente .

 Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A S T E:

În baza art. 208 -209 alin. 1, litera  a si g Cod Penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod Penal, raportat la art. 74 alin. 1 lit. c Cod Penal si cu aplicarea art. 76 alin. 1 lit. c Cod Penal si art. 80 Cod Penal condamna pe inculpatul …, fiul lui  .. si .., nascut la data de .. în .., domiciliat  în …., studii generale, cu antecedente penale, în prezent reabilitat, fara ocupatie, necasatorit, stagiu militar neîndeplinit, CNP-….. la o pedeapsa de :

--  1 ( un)  an  si 6( sase) luni închisoare, pentru savârsirea infractiunii de „furt calificat  ”.

 În baza art. 192 alin. 2 Cod Penal , cu aplicarea art. 75 lit. c Cod Penal raportat la art. 74 alin. 1 litera  c  Cod Penal cu aplicarea art. 76 alin.1 litera c Cod Penal condamna pe acelasi inculpat ,la o pedeapsa de :

-- 1 ( un )  an si 8 ( opt) luni  închisoare, pentru comiterea infractiunii de „violare de domiciliu”.

În baza art. 33 lit. a Cod Penal, art. 34 lit. b Cod Penal contopeste pedepsele aplicate si inculpatul … executa pedeapsa cea mai grea de 1 ( un )  an si  8 ( opt) luni  închisoare.

În temeiul art. 71 Cod Penal interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II a si lit. b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale.

 În baza art. 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3( trei  ) ani si 8 ( opt) luni  reprezentând termen de încercare, potrivit art. 82 Cod Penal.

În baza art. 71 alin.5 Cod Penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei suspenda inculpatului si executarea pedepselor accesorii.

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod Penal în conditiile art. 359 Cod procedura penala privind revocarea suspendarii.

II. În baza art. 208 -209 alin. 1, litera  a , g si i Cod Penal cu aplicarea art. 41 alin. 2  Cod Penal, raportat la art. 74 alin. 1 lit. a  Cod Penal si cu aplicarea art. 76 alin. 1 lit. d Cod Penal  si art. 99 si urm. Cod Penal,  condamna pe inculpatul  minor ….., arestat în alta cauza, fiul lui ..si .., nascut la data de …, în …., domiciliat în .., fara ocupatie, necasatorit, fara antecedente penale, stagiu militar neîndeplinit, CNP-….. la o pedeapsa de :

--  1 ( un)  an închisoare, pentru savârsirea infractiunii de „furt calificat în forma continuata ”.

 În baza art. 192 alin. 2 Cod Penal raportat la art. 74 alin. 1 lit. a  Cod Penal si cu aplicarea art. 76 alin. 1 lit. d Cod Penal , cu aplicarea art. 99 si urm. Cod Penal condamna pe acelasi inculpat, la o pedeapsa de :

--  8  ( opt) luni  închisoare, pentru comiterea infractiunii de „violare de domiciliu”.

În baza art. 33 lit. a Cod Penal , art. 34 lit. b Cod Penal contopeste pedepsele aplicate si inculpatul  …… executa pedeapsa cea mai grea de 1 ( un )  an închisoare.

În temeiul art. 71 Cod Penal interzice inculpatului minor drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a si lit. b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale, dupa împlinirea vârstei de 18 ani.

  Constata ca inculpatul ….. este arestat în alta cauza.

V. În baza art. 208 alin. 1  -209 alin. 1 litera  a,  g ,i  Cod Penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal  , raportat la art. 74 alin. 1 lit. a si c Cod Penal si cu aplicarea art. 76 alin. 1 lit. d Cod Penal  si cu aplicarea art. 99 si urm. Cod Penal  condamna pe inculpatul minor .. fiul lui ….si …, nascut la …, în …., domiciliat în …., fara ocupatie, necasatorit, elev, fara antecedente penale, CNP-…, stagiu militar neîndeplinit,  la o pedeapsa de :

-- 2 (doua) luni  închisoare, pentru savârsirea infractiunii de „furt calificat în forma continuata”.

În temeiul art. 71 Cod Penal interzice inculpatului minor drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a si lit. b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale, dupa împlinirea vârstei de 18 ani.

În baza art. 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 8 (opt) luni reprezentând termen de încercare, potrivit art. 110 Cod Penal.

În baza art. 71 alin. 5 Cod Penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei suspenda inculpatului si executarea pedepselor accesorii.

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod Penal în conditiile art. 359 Cod procedura penala privind revocarea suspendarii.

Ia act ca partile vatamate …  si ….  nu s-au constituit parti civile în cauza, prejudiciul fiind recuperat în totalitate. 

În temeiul art. 14 alin. 3 litera b si art. 346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 998 si urm. Cod Civil admite actiunile civile formulate si obliga  în solidar pe inculpatul minor … , acesta în solidar si cu partile responsabile civilmente … si .. si pe inculpatul minor …. , acesta si în solidar cu partile responsabile civilmente  …  si …. sa achite despagubiri civile partilor civile, dupa cum urmeaza:

- 500 lei catre partea civila … ;

- 600 lei catre partea civila …;

- 1284 lei catre partea civila .. .

Dispune plata din fondul Ministerul Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 900 lei reprezentând onorariu pentru avocatii desemnati din oficiu în instanta (av. …- suma de 300 lei, av. … –suma de 300 lei si av. …. –suma de 300 lei) si a sumei de 800 lei reprezentând onorariu pentru avocatii desemnati din oficiu în faza de u.p. (av…….- suma de 400 lei si av. …. –suma de 400 lei ).

 În baza art. 118 alin. 1 lit. b Cod Penal dispune confiscarea speciala de la inculpatul ….. a  unui cutit ( plicul nr. 1), folosit la comiterea infractiunii, aflat la Camera de corpuri delicte a Judecatoriei Onesti .

În baza art. 118 alin. 1 lit. b si art. 118 alin. 1 lit. e Cod Penal dispune confiscarea speciala de la inculpatii … si … a urmatoarelor bunuri : un cutit ( plicul nr. 4) , o sacosa din rafie (plicul nr. 5) si mai multe pene de curcan ( plicurile nr. 2 si nr. 3) , folosite la comiterea infractiunii , respectiv dobândite prin savârsirea infractiunii, aflate la Camera de corpuri delicte a Judecatoriei Onesti .

În baza art. 191 alin. 1 , 2 si 3  Cod Procedura Penala  obliga inculpatii la cheltuieli judiciare catre stat dupa cum urmeaza: pe inculpatul  ….  la plata sumei de 550 lei reprezentând cheltuieli judiciare în faza de urmarire penala si în faza de judecata ( care includ si onorariul din oficiu ) ; pe inculpatii minori …. , acesta în solidar si cu partile responsabile civilmente … si …. si pe inculpatul minor …, acesta si în solidar cu partile responsabile civilmente  ..  si .. la plata a câte  950 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare în faza de urmarire penala ( 450 lei) si în faza de judecata (500 lei), care includ si onorariile de avocat.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare  pentru partile lipsa si pentru inculpatul  arestat …...

Pronuntata în sedinta publica, azi 09.03.2011.

PRESEDINTE GREFIER

1

Domenii speta