Talharie

Sentinţă penală 91 din 03.02.2011


Dosar nr. 7860/270/2010

R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI

.

Sentinta penala Nr. 91

Sedinta publica de la 03 Februarie 2011

Completul compus din:

PRESEDINTE ………

Grefier …..

Ministerul public a fost reprezentat de procuror …..

Pe rol judecarea cauzei penale pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului Judecatoriei Onesti, împotriva inculpatului ….. trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de tâlharie prevazuta de dispozitiile art. 211 Cod penal.

La apelul nominal facut în sedinta publica se prezinta inculpatul … asistat de avocat .. în substituire pentru avocat desemnat din oficiu .. lipsa fiind celelalte parti din prezenta cauza.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier care învedereaza:

- cauza are ca obiect infractiunea de tâlharie, prevazuta de dispozitiile art. 211 Cod penal,

- se afla la al doilea termen de judecata,

. procedura legal îndeplinita,

- s-a depus la dosar de catre partea vatamata …… raspunsul la adresa emisa de instanta în care aceasta face cunoscut instantei ca nu doreste sa se constituie parte civila,

- stadiul procesual fond, dupa care.

Nemaifiind alte cereri si probe de administrat instanta considera terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul pe fondul cauzei.

Procurorul face un scurt istoric al rechizitoriului arând ca inculpatul a fost trimis în judecata pentru comiterea infractiunii prevazute de art. 211 alin. 1 si 2 lit b si c din Cod penal cu aplicarea art .41 al. 2  din Cod penal, constând în aceea ca în perioada iunie – august 2010, pe timp de noapte a deposedat prin violenta, partea civila si partile vatamate de gentile în care se aflau bunuri personale, telefoane mobile, sume de bani, acte de identitate, în timp ce acestea se deplasau în locuri publice pe raza municipiului Onesti. Solicita condamnarea inculpatului, ca inculpatul sa fie obligat la suma datorata partii civile ……, precum si  obligarea acestuia la cheltuieli judiciare catre stat.

Avocat …… solicita privitor la latura penala aplicarea dispozitiilor art. 3201 cod procedura penala. De asemenea având în vedere ca inculpatul a recunoscut, regreta savârsirea faptei si nu are antecedente penale solicita circumstante atenuante si aplicarea unei pedepse sub minimum special.

Avocat ….. privitor la latura civila arata ca la fila 12 dosar se afla declaratia partii vatamate ….. în care se arata ca aceasta nu se constituie parte civila,  la fila 22 dosar se afla declaratia partii vatamate ….. în care aceasta arata ca nu doreste sa se constituie parte civila, la fila 37 dosar urmarire penala declaratia partii vatamate …. în care aceasta arata ca nu doreste sa se constituie parte civila, iar partea vatamata …. desi a fost contactata de catre instanta prin adresa nu s-a prezentat în instanta pentru a se constitui parte civila. Solicita onorariu din fondurile Ministerului de Justitie pentru avocatul titular.

Inculpatul având ultimul cuvânt arata ca regreta savârsirea faptei.

Cauza a ramas în pronuntare.

INSTANTA

-deliberând-

Prin rechizitoriul nr. 1566/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti a fost trimis in judecata inculpatul …, fiul lui ….. si ….., nascut la data de ….. in ….., cu domiciliul in ….., CNP …..,studii …., fara ocupatie, fara antecedente penale sub aspectul savarsirii infractiunii de “ talharie” in forma calificata prev. de art 211 alin 1, alin 2 lit. b, c cod pen. cu aplicarea art 41 alin 2 cod pen.

In actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele:

În perioada iunie – august 2010, pe timp de noapte, inculpatul ….. a deposedat, prin violenta, mai multe parti vatamate de gentile personale, în timp ce acestea se aflau în locurile publice pe raza mun. Onesti, dupa cum urmeaza:

În noaptea de 22/23.06.2010, inculpatul a consumat bauturi alcoolice la barul „Spiridon” situat pe B-dul Oituz, din Onesti si în jurul orei 01:00 se deplasa spre partea sudica a orasului, cu intentia de a lua un mijloc de transport cu care sa ajunga la domiciliul în com. Casin.

Când a ajuns în zona Liceului Grigore C. Moisil, a observat o femeie deplasându-se pe str. Tineretului, care avea asupra ei o poseta. S-a hotârât sa i-o sustraga, astfel ca a urmarit-o si când a ajuns în dreptul acesteia, a prins poseta si a smuls-o cu putere de pe umarul partii vatamate, parasind în fuga locul faptei, fara ca aceasta sa aiba posibilitatea sa opuna rezistenta.

Când a ajuns în zona fostului sediu al Primariei Onesti a verificat continutul posetei, din care si-a însusit un telefon mobil marca Sony Ericsson K320i si suma de 100 lei.

Poseta, împreuna cu celelalte bunuri personale, a fost aruncata de catre inculpat, într-o zona apropiata celei în care a comis fapta.

Suma de bani a fost utilizata pentru achizitionarea de produse alimentare, iar telefonul mobil a fost pastrat de catre inculpat si predat ulterior  partii vatamate (dovada predare primire fl. 22 dosar 1566/P/2010).

Partea vatamata …… declara ca valoarea bunurilor sustrase este de 450 lei, însa nu se constituie parte civila în cauza.

În dimineata zilei de 04.07.2010, în jurul orei 04:00, în timp ce se deplasa pe str. Postei din Onesti, în drumul blocului nr. 16, a observat-o pe partea vatamata ……. În momentul în care aceasta a intrat în scara blocului inculpatul a urmat-o si ia sustras prin violenta o poseta, prinsa întru-un clips, pe sub haina, în dreptul soldului drept.

S-a îndreptat în fuga spre zona Quartal din Onesti, unde a verificat continutul posetei, din care si-a însusit telefonul mobil marca Momo Designe MD Touch.

Ulterior, inculpatul a vândut telefonul mobil cu suma de 200 lri, nepoatei sale – …….

La data de 23.09.2010, bunul sustras a fost recuperat de catre organele de politie de la concubinul numitei ….. – ……. si predat partii vatamate (fila 40 dosar 1566/P/2010).

Partea vatamata îsi rezerva dreptul de a se constitui parte civila în instanta cu suma reprezentând c/v posetei si a celorlalte bunuri personale, pe care inculpatul le-a aruncat dupa comiterea faptei.

În noaptea de 17.08.2010, în jurul orie 01.05, inculpatul se deplasa de str. Buciumului din Onesti si în dreptul sediul E- On Gaz Onesti a observat-o pe partea vatamata …… care se deplasa împreuna cu o alta persoana.

Dupa ce tinerele s-au despartit inculpatul a urmarit-o pe partea vatamata în timp ce se deplasa pe aleea care duce spre imobilul nr. 12 de pe str. Buciumului din Onesti, a deposedat-o prin violenta de poseta, pe care o tinea pe umar.

Inculpatul s-a deplasat în fuga spre râul Casin si-a însusit din poseta sumele de 30 lei si 20 euro, apoi a aruncat poseta cu celelalte bunuri în incinta strandului din zona.

In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: in cursul urmaririi penale: reclamatiile si declaratiile partii vatamate, fl. 9, 15, 24, 31, 50 -52 dosar 1566/P/2010, procese verbale de cercetare la fata locului si plansele foto, fl. 10-14,25-30, 44-49 dosar 1566/P/2010; procese verbale de reconstituire si planse foto, fl. 17-21, 66-73 dosar 1566/P/2010; dovezi de predare primire fl 22 bis, 23 39, 40, dosar 1566/P/2010; declaratii martori fl. 22,34,35,37,74,75,58, 59, declaratii inculpat fl. 61-65 dosar 1566/P/2010, in cursul judecatii: declaratia inculpatului, declaratie parte vatamata.

Instanta a facut aplicarea dispozitiilor art 3201 cod proc. pen. privind procedura simplificata.

Inculpatul aflat in stare de libertate a fost prezent in fata instantei.

A fost desemnat aparator din oficiu conform art 171 cod proc. pen.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

La termenul de judecata din 20.01.2011, inculpatul a declarat faptul ca recunoaste si regreta fapta dedusa judecatii solicitand sa fie judecat pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale in conformitate cu prevederile art 3201 cod proc. pen.

Inculpatul a declarat ca intentiona sa faca rost de bani pentru a pleca in Spania cu prietena sa motiv pentru care s-a hotarat sa sustraga prin violenta gentile personale ale partilor vatamate.

Astfel, inculpatul in noaptea de 22/23.06.2010 in timp ce se afla in zona Liceului Grigore Moisil a observat pe partea vatamata ……,avand asupra ei o poseta. Inculpatul, in momentul cand a ajuns in dreptul eia prins poseta si i-a smuls-o de pe umar, dupa care si-a insusit telefonul marca Sony Ericsson K320i si suma de 100 lei.

Telefonul mobil a fost restituit partii vatamate potrivit dovezii de predare primire de la fl 22.

Partea vatamata a declarat in cursul judecatii ca nu se constituie parte civila, telefonul fiind recuperat.

In dimineata zilei de 4.07.2010 inculpatul a observat-o pe partea vatamata …, pe str. Postei si in momentul in care aceasta intra in scara blocului inculpatul a urmat-o si i-a smuls geanta de pe umar.

Inculpatul si-a insusit telefonul mobil marca Memo Designe MD Touch, telefon pe care l-a vandut numitei ….. pentru suma de 200 lei.

Numita ….. a declarat ca nu se constituie parte civila in cauza, telefonul mobil a fost restituit partii vatamate potrivit dovezii de la fl. 40.

Folosind aceeasi metoda de operare, inculpatul pe timp de noapte , pe str. Buciumului din Onesti a urmarit-o pe partea vatamata …… si i-a smuls  acesteia geanta pe care o tinea pe umar.Inculpatul si-a insusit din geanta suma de 30 de lei si 20 de euro.

Partea vatamata a declarat in cursul judecatii ca nu se constituie parte civila.

Situatia de fapt a fost dovedita in cauza avand in vedere declaratia inculpatului care a mentionat ca isi insuseste probele administrate in cursul urmaririi penale (procese verbale de cercetare la fata locului, declaratii testimoniale, procese verbale de reconstituire).

In drept fapta inculpatului care pe timp de noapte, intr-un loc public, prin mijloace violente a sustras bunuri din posesia altuia, in scopul insusirii pe nedrept intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ talharie” prev. de art 211 alin 1,alin 2 lit. b,c cod pen.

La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prevazute de art 72 cod pen, respectiv: dispozitiile partii generale ale codului penal,limitele speciale de pedeapsa, respectiv cele reduse in conditiile art 3201 alin 7 cod proc. pen, gradul de pericol social al faptei, persoana infractorului, urmand a aplica o pedeapsa cu inchisoarea orientata spre minimul special prevazut de lege.

Avand in vedere ca inculpatul a savarsit mai multe acte materiale la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, instanta va retine forma continuata a acestei infractiuni, in conditiile art 41 alin 2 cod pen.

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei inchisorii ce va fi aplicata prin prezenta, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prev. de art 52 cod pen. poate fi atins si fara executare in regim de detentie.

In cauza sunt intrunite conditiile art 861 cod pen. privind suspendarea executarii sub supraveghere.

In baza art. 71 Cod pen. va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si  litera b Cod penal.

 În baza art.861 cod penal va dispune suspendarea  executarii pedepsei  sub supraveghere pe o perioada compusa din 3 ani plus pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta, termen de incercare stabilit in conditiile art 862 cod pen.

In baza art 863 alin 1 cod pen. va dispune ca inculpatul  sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere pe durata suspendarii executarii pedepsei  :

-sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune  de pe lânga Tribunalul Bacau

-sa  anunte în prealabil orice schimbare de domiciliu , resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile , precum si întoarcerea

- sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca

-sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta

În baza art. 359 cod proc. va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.864 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.

In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, suspenda si executarea pedepselor accesorii.

In baza art 88 cod pen. va deduce din pedeapsa aplicata prin prezenta durata retinerii de 24 de ore aplicata inculpatului prin ordonanta nr.1566/P/2010, incepand cu data de 4.11.2010 ora 15.30 pana la data de 5.11.2010 ora 15.30.

Sub aspectul laturii civile.

Partea vatamata …… s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1200 lei reprezentand contravaloare telefon mobil sustras, marca Memo Designe MD Touch.

Avand in vedere ca in cauza sunt intrunite codnitiile raspunderii civile delictuale, intre fapta ilicita si prejudicial infractional existand legatura de cauzalitate, instanta in baza art 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art 998,999 cod civ. obliga inculpatul la plata sumei de 1200 lei despagubiri materiale catre partea civila …….

Intrucat partile vatamate …, …… si numita …… nu s-au constituit parti civile in cauza, inculpatul beneficiind de sume de bani sustrase de la acesteau sau primite cu titlu de prêt al unui telefond mobil, instanta va face aplicarea prevederilor art 118 lit. e cod pen.

Va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 363 lei reprezentand bunuri dobandite prin savarsirea faptei penale si nerestituite partilor vatamate.

Fata de culpa procesuala a inculpatului, in baza art 191 alin 1 cod proc pen. va obliga inculpatul la plata sumei de 550 lei, din care 400 lei onorariu aparator din oficiu.

In baza art 189 cod proc. pen.va dispune avansarea onorariului aparator din oficiu, av…… in suma de 200 lei din fondurile MJ catre BA Onesti.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

In baza art 211 alin 1, alin 2 lit. b, c cod pen. cu aplicarea art 41 alin 2 cod pen. cu referire la art 3201 alin 7 cod proc. pen. condamna pe inculpatul …, fiul lui …. si …., nascut la data de ……,jud. .. cu domiciliul in …. CNP 1…,studii ., fara ocupatie, fara antecedente penale la pedeapsa inchisorii de 2 ani.

In baza art. 71 Cod pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si  litera b Cod penal.

 În baza art.861 cod penal dispune suspendarea  executarii pedepsei  sub supraveghere pe o perioada de 5 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art 862 cod pen.

In baza art 863 alin 1 cod pen. dispune ca inculpatul  sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere pe durata suspendarii executarii pedepsei  :

-sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune  de pe lânga Tribunalul Bacau

 -sa  anunte în prealabil orice schimbare de domiciliu , resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile , precum si întoarcerea

- sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca

 -sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta

În baza art. 359 cod proc. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.864 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.

In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, suspenda si executarea pedepselor accesorii.

In baza art 88 cod pen. deduce din pedeapsa aplicata prin prezenta durata retinerii de 24 de ore aplicata inculpatului prin ordonanta nr.1566/P/2010, incepand cu data de 4.11.2010 ora 15.30 pana la data de 5.11.2010 ora 15.30.

Ia act ca partile vatamate …., ……, nu se constituie parti civile in cauza.

In  baza art 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art 998,999 cod civ. obliga inculpatul la plata sumei de 1200 lei despagubiri materiale catre partea civila …….

Ia act ca numita  ….. nu se constituie parte civila in cauza.

In baza art 118 lit. e cod pen. dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 363 lei reprezentand bunuri dobandite prin savarsirea faptei penale si nerestituite partilor vatamate.

In baza art 191 alin 1 cod proc pen. obliga inculpatul la plata sumei de 550 lei, din care 400 lei onorariu aparator din oficiu.

In baza art 189 cod proc. pen. dispune avansarea onorariului aparator din oficiu, av…… in suma de 200 lei din fondurile MJ catre BA Onesti.

Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si de la comunicare pentru celelalte parti.

Pronuntata in sedinta publica, azi 3.02.2011.

Presedinte,

Grefier,