Plângere încheiere carte funciară

Hotărâre 4971 din 02.07.2010


Dosar nr. 6091/302/2010

JUDECATORIA SECTORULUI 5 BUCURESTI – SECTIA a II-a CIVILA

Sentinta civila nr. 4974

Sedinta publica de la 02.07.2010

Instanta constituita din:

PRESEDINTE – IN

GREFIER – FG

Pe rol solutionarea plangerii formulate de petentii SE si PC, in contradictroiu cu intimatii NMsi NL, impotriva Incheierii nr. 503438/12.12.2008 a OCPI Bucuresti Sector 5

La apelul nominal facut in sedinta publica, au raspuns petenţii, prin apărător, intimatul NM, personal şi asistat de apărător, ce depune împuternicire la dosar si intimata NL, reprezentată de acelaşi  apărător.

Procedura legal indeplinita.

S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, nefiind formulate alte cereri si de administrat alte probe, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Reclamanţii, prin apărător, solicită admiterea plângerii, desfiinţarea încheierii nr.503438/12.12.2008, rectificarea cărţii funciare, fără cheltuieli de judecată.

Intimaţii, prin apărător, solicită respingerea plângerii, arătând că nu a existat un capăt de cerere separat de actiunea în revendicare, avand ca obiect rectificarea cărţii funciare si o asemenea cerere nu poate fi solutionata in cadrul unei proceduri necontencioase.

INSTANTA

Prin adresa OCPIB a fost inaintata spre competenta solutionare si inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti sub nr. 1154/302/2009 plangerea formulata de petentii SE si P C, impotriva Incheierii 503438/12.12.2008 a OCPI Bucuresti Sector 5.

In motivarea plangerii, se arata ca, din moment ce sunt întrunite condiţiile cerute de Legea nr.7/1996, respectiv existenţa unei hotărâri judecătoreşti irevocabile prin care s-a constatat că nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris, nu mai sunt piedici la întabulare.

Mai arata petentii ca, din moment ce instanţa a hotărât că şi-au recîştigat dreptul de proprietate asupra imobilului, probarea constatarii nulităţii contractului de vânzare-cumpărare în baza căruia a fost întabulat dreptul de proprietate al pârâţilor este o condiţie suplimentară solicitată de Oficiul de cadastru, fiind principalul motiv pentru respingerea întabulării dreptului lor.

Odata cu plangerea, a fost inaintata si o copie a dosarului nr. 503438/2008, solutionat prin Incheierea din 12.12.2008.

Prin sentinta civila nr. 3606/23.04.2009, a fost admisa plangerea, desfiintata incheierea atacata si dispusa  intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului situat in Bucuresti, str. AD,  nr..., sector 5 in favoarea  petentilor.

Prin Decizia civila  nr. 1095/A/11.11.2009 a Tribunalului Bucuresti Sectia a IV-a Civila, a fost admisa apelul declarat de intimatii N M si N L, desfiintata sentinta apelata si trimisa cauza spre rejudecare aceleiasi instante, pe rolul Judecatoriei Sectorului  5  Bucuresti fiind reinregistrata la 04.03.201  sub nr. 6091/302/2010.

In considerentele acestei decizii s-a retinut ca, in conditiile in care se solicita admiterea unei cereri de  inscriere in favoarea unie alte  persoane decat cea inscrisa  in cartea funciara,  plangerea  impotriva incheierii emise de OCPI isi pierde caracterul  necontencios,  impunandu-se citarea persoanei in favoarea careia a fost notat respectivul drept.

Analizand actele dosarului, instanta constata ca prin Incheierea nr. 503438/12.12.2008 a fost respinsa cererea petentilor SE si PC  de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului situat in Bucuresti, str. AD,  nr. ..., sector 5, retinandu-se ca inscrierea in cartea funciara va putea fi facuta dupa constatarea de catre  instanta de judecata a nulitatii contractului de vanzare  - cumparare in baza caruia a fost intabulat dreptul de proprietate al  paratilor.

Conform art.  33 alin. 1, 2 si  4 din Legea nr. 7/1996, invocate de altfel si in motivarea Incheierii OCPI, in cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.

Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.

Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

In speta, urmare a admiterii actiunii in revendicare formulata de petenti, se pune problema rectificarii cartii funciare pentru  imobilul situat in Bucuresti, str. AD,  ..., sector 5, cat timp in aceasta a fost inscris anterior dreptul de  proprietate al paratilor intimati.

Pe de alta parte, prin Decizia nr. 723/2010, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a art.  33 alin. 3  din Legea nr. 7/1996, prin care se prevedea ca procedura de rectificare a înscrierilor în cartea funciară, a modificărilor şi cea de îndreptare a erorilor materiale se va stabili prin regulament aprobat de directorul general al Agenţiei Naţionale.

Curtea a concluzionat ca “Potrivit principiului simetriei juridice, întrucât rectificarea poate fi majoră, reprezentând un act constitutiv de drepturi sau putând avea chiar titlu executoriu, procedura de rectificare a înscrierilor în cartea funciară trebuie instituită printr-o normă legală egală ca forţă juridică cu cea prin care s-a reglementat procedura de înscriere în cartea funciară, respectiv prin lege organică”.

Se observa asadar, ca, prin decizia amintita, Curtea Constitutionala a realizat o distinctie clara intre procedura  inscrierii si cea a rectificarii cartii funciare.

In aceste conditii, instanta trebuie sa analizeze daca rectificarea cartii funciare poate fi  dispusa  in  procedura plangerii promovate impotriva incheierii OCPI.

Conform art. 49 din Legea nr. 7/1996, “Dacă se constată că cererea de înscriere în cartea funciară nu întruneşte condiţiile legale, se va respinge printr-o încheiere motivată”.

Conform art. 50 alin. 1 “Încheierea se comunică celui care a cerut înscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum şi celorlalte persoane interesate potrivit menţiunilor din cartea funciară…”, iar conform alineatului al doilea, “Încheierea de înscriere sau de respingere poate fi atacată cu plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la biroul teritorial…”.

Prin Decizia nr. 72/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntata in solutionarea unui recurs in intersul legii, s-a retinut, in motivarea lipsei calitatii  procesuale pasive a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în plângerile de carte funciară întemeiate pe dispoziţiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, caracterul neconcencios al procedurii.

Or, avand in vedere, pe de o parte, ca art. 50 se refera numai la cererile de inscriere si, pe de alta parte, cele statuate prin Decizia civila nr. 1095/A/11.11.2009 a Tribunalului Bucuresti Sectia a IV-a Civila, cu  privire la caracterul contencios al inscrierii dreptului de proprietate  in favoarea  paratilor intimati, este evident ca prin prezenta plangere nu se poate dispune rectificarea cartii funciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Respinge ca neintemaiata plangerea formulata de petentii SE si PC, în contradictoriu  cu intimatii NM si NL,  , impotriva Incheierii nr. 503438/12.12.2008 a OCPI B S 5.

Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, azi 02.07.2010.

PRESEDINTE,GREFIER,