Infractiunea de inselaciune

Sentinţă penală 11 din 23.05.2013


infracţiune de înşelăciune, prev. de art. 215 C.pen

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ORADEA

SECŢIA PENALĂ

Dosar nr. ……….

SENTINŢA PENALĂ NR. …….

Şedinţa publică de la ….

Preşedinte: ….

Grefier: …….

Parchetul de pe lângă Judecătoria …. este reprezentat de procuror ……

Înregistrarea dezbaterii cauzei s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile art. 304 C.p.p.

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpata … trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 215 C.pen.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă inculpata din detenţia Penitenciarului ……. asistată de av. ales …… lipsind partea civilă ….

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de grefierul de şedinţă, după care;

În baza art. 85, 327 C.p.p., după verificarea identităţii şi depunerea jurământului cu mâna pe Biblie se audiază separat martorii …., declaraţiile acestora fiind consemnate în procesele verbale separat ataşate la dosar.

Se constată că nu mai sunt alte cereri de formulat sau excepţii de invocat.

În baza art. 339 C.p.p nemaifiind alte cereri de formulat instanţa declară terminată cercetarea judecătorească,  iar în baza  art. 340 C.p.p. acordă cuvântul în dezbateri.

Procurorul susţine rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria .prin care a fost trimisă în judecată inculpata … considerând faptele dovedite cu contractul de credit de consum încheiat de martorul … cu partea vătămată şi anexele acestui contract, cererea de acordare a creditului de consum şi actele care au stat la baza încheierii contractului, adeverinţa de venit nr. …….. falsificată de inculpată, înscrisul intitulat confirmarea numărului de telefon al angajatorului, falsificat de asemenea de inculpată, raportul de constatare tehnico-ştiinţifică grafoscopică din care rezultă că scrisul olograf de completare de pe adeverinţa de venit nr. …. şi pe documentul confinare număr de telefon reproduce scrisul inculpatei, adresele ORC …şi ITM .. din care rezultă că martorul … nu a avut nicio calitate şi nu a fost angajat la SC …, declaraţiile de recunoaştere ale inculpatului şi declaraţiile martorilor care au fost audiaţi în cauză. Apreciază că din toate aceste probe coroborate, rezultă fără dubiu vinovăţia inculpatei, de aceea solicită instanţei a dispune condamnarea acesteia în baza art. 31 alin. 2 C.pen. raportat la art. 215 alin. 1, 2, 3 C.pen. , cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. şi în baza art. 290 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. şi cu art. 37 lit. a C.pen., ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen. la câte o pedeapsă cu închisoarea, just individualizată, stabilită între limitele legale, pentru fiecare din cele două infracţiuni săvârşite de inculpată, cu aplicarea art. 42 C.pen. în privinţa infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În baza art. 83 C.pen. procurorul solicită revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. …. a Judecătoriei ….. Solicită revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani  închisoare aplicată inculpatei prin sentinţa penală nr. …… a Judecătoriei …

Solicită de asemenea descontopirea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. .. a Judecătoriei …. în pedepsele componente, respectiv o pedeapsă de ani închisoare, 2 pedepse de 2 luni închisoare.

Descontopirea pedpesei de trei ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. …. a Judecătoriei ..în pedepsele componente de 3 ani închisoare, 3 luni închisoare aplicate în cauză şi pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. …. a Judecătoriei .. a cărei suspendare condiţionată a executării a fost anulată şi contopită în cauză.

În baza art. 36 alin. 2 şi art. 34 lit. b C.pen. cu referire la decizia nr. …. a Î.C.C.J. solicită contopirea acestor pedepse repuse în individualitatea lor, respectiv 2 ani închisoare, 2 pedepse de 2 luni închisoare, 2 pedepse de 3 ani închisoare şi o pedeapsă de 3 luni închisoare, aplicarea pedepsei celei mai grele, aceea de 3 ani închisoare, această pedeapsă reprezentând primul termen al recidivei postcondamnatorii pentru faptele care fac obiectul prezentului dosar. pe cale de consecinţă solicită executarea acestei pedepse alături de fiecare din cele 2 pedepse stabilite în prezenta cauză, care a fost comisă de inculpată în stare de recidivă postcondamnatorie.

În baza art. 36 alin. 1 C.pen. şi art. 34 lit. b C.pen.  solicită contopirea pedepselor astfel rezultate  cu pedeapsa de 3 ani 2 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. ………. a Judecătoriei …., solicită aplicarea pedepsei celei mai grele la care să se aplice un spor, pedeapsă care să fie executată în regim de detenţie.

În baza art. 71 alin. 2 C.pen. solicită aplicarea pedepsei accesorii şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza II şi lit. b C.pen. până la terminarea pedepsei principale.

În baza art. 36 alin. 3 C.pen. solicită deducerea din pedeapsa aplicată inculpatei a perioadei deja executată din data de 14.11.2012 la zi.

În baza art. 14, art. 346 C.pr.pen.  cu referire la art. 998 C. civ. solicită obligarea inculpatei la  plata despăgubirilor civile în favoarea părţii civile în măsura dovedirii pretenţiilor.

Solicită anularea mandatului de executare emis în baza sentinţei penale nr. ……. a Judecătoriei ….. şi emiterea unui nou mandat de executare.

În baza art. 348 C.pr.pen. solicită anularea înscrisului intitulat adeverinţă de venit nr. ……. şi a documentului intitulat confirmare nr. de telefon angajator, aflat la fila 58 d.u.p..

În baza art. 118 lit. a C.pen., solicită confiscarea acestor înscrisuri în favoarea statului.

În baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen. solicită obligarea inculpatei la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului.

Av. …… pentru inculpata …….. solicită arată că este adevărat că inculpata a recunoscut vinovăţia, dar nu a uzat de prev. art. 320 ind. 1 C.pr.pen. deoarece acesta nu se consideră vinovată de infracţiunea de înşelăciune întrucât nu i-a profitat cu nimic ceea ce a făcut. Inculpata recunoaşte că a comis acel act de fals. Arată că, dacă instanţa se va apleca asupra stării de fapt va putea observa că adevărul este mai mult la inculpată decât la martorii care au declarat în mod neechivoc şi evaziv aspecte legate de desfăşurarea evenimentelor. Cu privire la declaraţia martorului …. arată că nu tinde să îi dea crezare la ceea ce spune, deoarece crede că a ştiut tot şi a urmărit obţinerea unui folos, fie pentru a stinge datorii, fie pentru trai.

În principal solicită achitarea inculpatei pentru infracţiunea de înşelăciune şi condamnarea doar pentru infracţiunea de fals, la o pedeapsă just individualizată, reţinând chiar ca şi o circumstanţa atenuantă faptul recunoaşterii acestei infracţiuni pentru că, dincolo de trecutul infracţional al inculpatei, acesta a avut o atitudine sinceră şi cooperantă în vederea aflării acelui adevăr pe care îl percepe în această cauză.

Cu privire la antecedenţa penală a inculpatei arată că achiesează la concluziile reprezentantei Ministerului Public, solicitând revocarea suspendărilor, contopirea şi deducerea perioadei executate.

Inculpata având cuvântul arată că susţin concluziile apărătorului său.

JUDECĂTORIA

DELIBERÂND:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria .. nr. ………….. s-a dispus punerea în mişcare şi trimiterea în judecată a inculpatei ……pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune, prev. de art. 31 al. 2 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pen., cu aplic. art. 37 al.1 lit. a C.pen. şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, prev. de art. 290 alin. 1 Cp., cu apl. art. 41 alin. 2 Cp. şi art. 37 alin. I lit. a) Cp., constând în aceea că în cursul anului 2008, a falsificat două înscrisuri sub semnătură privată, respectiv adeverinţa de venit nr…… pe numele lui ………. şi confirmarea numărului de telefon al angajatorului - .., după care a înmânat aceste înscrisuri martorului ……...

Audiată fiind, atât în faza de urmărire penală cât şi în timpul cercetării judecătoreşti, inculpata a recunoscut doar parţial faptele comise.

Din fişa de cazier judiciar a inculpatei a rezultat faptul că acesta a săvârşit faptele în stare de recidivă postcondamnatorie.

Din conţinutul dosarului, instanţa reţine următoarele:

În data de 21.05……, SC .. a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria …o plângere prin care solicita efectuarea de cercetări faţă de … pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Parchetul de pe lângă Judecătoria ..a dispus scoaterea de sub urmărire penală a numitului … sub aspectul săvârşirii infr. de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată reţinându-se în esenţă, că … suferă de alcoolism cronic, stare de care a profitat …., care l-a direcţionat pe … în acţiunile sale de obţinere a unui credit de consum în valoare de 9080,16 lei de la ….. fiind aproape în permanenţă sub influenţa băuturilor alcoolice, săvârşind faptele fără vinovăţie.

Competenţa de soluţionare a cauzei a fost declinată în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria … în vederea efectuării de cercetări faţă de …. sub aspectul săvârşirii infr. de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi tentativă de înşelăciune.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că numitul .….. în cursul anului 2008, a cunoscut-o pe inculpata .. prin intermediul numitului …, care a stabilit o întâlnire între aceştia  în faţa magazinului …… ocazie cu care inculpata i-a solicitat numitului .. să o ajute să facă cumpărături, fără a preciza ce anume, invocând totodată faptul că are datorii la bănci, astfel că nu poate solicita credit.

Propunerea inculpatei prin care îi solicita martorului ….. să ridice un credit pe numele său, banii ridicaţi să-i înmâneze ei, urmând ca ratele lunare să le achite ea, a fost acceptată de martor având în vedere că numitului …., care era de faţă la momentul la care s-a făcut această propunere, a declarat că inculpata este o persoană „ de cuvânt”, care va plăti ratele lunare.

La solicitarea inculpatei, …….. i-a înmânat cartea de identitate în original, oferindu-i totodată acestuia băuturi alcoolice, martorul fiind de altfel o persoană ce avea probleme cu alcoolul.

În momentul în care martorului ….. i-a fost restituită cartea de identitate, i s-au înaintat mai multe formulare, ştampilate în faţa sa de inculpată, pe care martorul le-a semnat în alb.

După câteva zile, martorul a fost sunat de inculpată, solicitându-i să vină la …, pentru a cumpăra produse, astfel că s-a prezentat cu aceasta la un magazin de produse electronice din ……. Nu au cumpărat nimic deoarece li s-a comunicat să vină a doua zi, însă martorul a declarat că după ce a primit bani de la …. ., s-a întors acasă şi nu s-a mai întâlnit cu aceasta.

Fiind audiată, inculpata a recunoscut doar parţial faptele reţinute în sarcina sa, declarând că este adevărat că a completat în fals un număr de trei adeverinţe de venit în care a inserat datele lui … şi pe care a aplicat apoi o ştampilă falsă a SC …… SA;

De asemenea, aceasta a precizat că este adevărat că ea a completat inclusiv rubrica destinată numelui administratorului cu numele real al acestuia, pe care 1-a aflat de pe internet, iar la rubrica destinată numelui contabilului a scris un nume fictiv, precizând totodată că  a completat în fals confirmarea numărului de telefon al angajatorului şi o factură fiscală pe numele lui …….

Deşi iniţial inculpata a declarat că nu cunoaşte detalii cu privire la încheierea efectivă a contractului de credit de consum şi cu privire la ridicarea bunurilor pentru care acest credit a fost acordat, cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală aceasta a recunoscut, declarând că ea a fost cea care i-a spus lui …… ce activităţi trebuie să întreprindă pentru a obţine creditul.

În faza de judecată, inculpata a revenit asupra acestui aspect, menţionând că este adevărat că a emis acele adeverinţe de venit, în care a inserat date nereale cu privire la faptul că numitul …….. ar fi angajatul SC ……SA, menţionând un anumit salariu, o dată de angajare, însă menţionează că a întocmit în fals aceste adeverinţe întrucât dorea să-l ajute pe ….. să achiziţioneze un credit pentru a-şi cumpăra un TV şi pentru a-şi ridica de la amanet o chitară, în nici un caz nu a fost vorba de obţinerea creditului pentru ea, declarând totodată că la momentul la care a completat în fals acele adeverinţe, avea cunoştinţă că acestea urmau a fi folosite  pentru obţinerea unui credit.

Din declaraţia martorului ….. instanţa reţine că în cursul anului 2008, a iniţiat procedurile de obţinere a creditului de consum la solicitarea inculpatei …., care a luat legătura cu el prin intermediul martorului …….şi  care 1-a rugat să o ajute să cumpere nişte bunuri cu ajutorul cărţii de identitate a martorului întrucât nu poate contracta împrumuturi în nume propriu deoarece are alte datorii la bancă.

… a mai precizat că a fost de acord cu cele propuse de inculpată, care i-a oferit apoi băuturi alcoolice, i-a solicitat să semneze o adeverinţă de venit în alb, rugându-1 totodată să îi lase şi cartea de identitate, ceea ce martorul a făcut; ulterior s-au mai întâlnit, …… semnând la solicitarea lui …. mai multe formulare tipizate în alb, după care nu s-a mai întâlnit cu aceasta, însă în momentul în care a văzut că la dresa de domiciliu primeşte mai multe înscrisuri legate de un contract de credit, a încercat să ia legătura cu inculpata şi cu ….., însă nu a reuşit să îi găsească.

De asemenea, martorul a precizat că nu are nicio calitate la ….. şi nu a semnat nici un contract cu …….

Aspectele relevate de …. se coroborează cu cele relatate de martorul ….., care a confirmat faptul că el a fost cel care le-a făcut cunoştinţă celor doi şi a asistat la o parte din discuţiile purtate de ei, confirmând faptul că era vorba de un contract de credit ce urma să fie încheiat în numele lui …….;

De asemenea, martorul …. a mai relatat că s-a întâlnit ulterior cu … care era revoltat de faptul că ar fi primit facturi, menţionând că numita ……. ar fi achiziţionat ceva marfă fără ştirea lui şi fără să primească nimic, astfel că urmează să se adreseze cu plângere în acest sens.

Martorul ……… a declarat că procedura premergătoare încheierii contractelor de credit de consum, încheierea propriu-zisă a acestora aceasta presupunea în toate cazurile prezentarea de către clienţi a unei facturi proforma pentru bunurile pe care intenţionau să le cumpere, completarea unei cereri de acordare a creditului, depunerea unei adeverinţe de venit şi a unei copii a cărţii de identitate, trimiterea acestor înscrisuri la sediul din Bucureşti al creditoarei, aprobarea creditului şi semnarea contractului de împrumut.

Starea de fapt descrisă anterior, rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă şi acte premergătoare: adeverinţa de venit nr. ……, angajament de plată ……, cerere de acordare a creditului de consum nr. ……….,  acord de transmitere, prelucrare şi consultare a informaţiilor, anexa 1 la cererea de credit, protocol de recepţie, copie a confirmării numărului de telefon al angajatorului S.C …… S.A.), factura seria ….. emisă de S.C. …..S.R.L., grafic de rambursare client ……, contract de credit de consum cu anexe, adresă de la ORC .., adresă de la Inspectoratul teritorial de Muncă al Judeţului …….., proces-verbal de consemnare a efectuării actelor premergătoare, declaraţiile martorilor ……., proces-verbal de consemnare a efectuării actelor premergătoare, raport de constatare tehnico-ştiinţifică nr. ……… întocmit de IPJ …….- Serviciul Criminalstic, fişa fiscală pe anul 2007 a numitului ….., declaraţiile inculpatei …….

Din concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr. …… întocmit de IPJ …. Serviciul Criminalstic, rezltă că scrisul olograf de completare de pe adeverinţa de venit cu nr. de ieşire …… a fost executat de ….. Iar scrisul olograf de completare de pe copia documentului „ Confimiare număr de telefon angajator", cu excepţia menţiunii olografe „conform cu originalul …", reproduce scrisul executat de …….

Din cuprinsul cererii de acordare a creditului de consum nr. ….., coroborat cu contractul de credit de consum din aceeaşi dată, rezultă că între ….., pe de o parte şi S.C. ….. S.A. pe de altă parte, s-a încheiat contractul mai sus menţionat având ca obiect acordarea de S.C. …… S.A, în calitate de creditoare, a unui împrumut în valoare de 5508,82 lei în vederea achiziţionării unui dulap „ Mary", a mobilierului pentru hol „Nasnir"; prin clauza de la pct. 3 din contract s-a mai stabilit că valoarea totală a contractului este de 9 080, 16 lei, cuprinzând avans, capital, dobândă, asigurare, cheltuieli de dosar.

Din adresele emise de Oficiul Registrului Comerţului ….. şi Inspectoratul teritorial de muncă al judeţului ……… rezultă că …nu a avut nicio calitate şi nici nu a fost angajat la SC ….SA.

Întrucât starea de fapt prezentată mai sus se coroborează cu faptele şi împrejurările ce rezultă din ansamblul probatoriului administrat în cauză, instanţa apreciază că, în privinţa faptelor inculpatei există probe certe de vinovăţie, prezumţia de nevinovăţie instituită de art. 23 alin. 11 Constituţie, art. 6 Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art.52, art. 66 C.p.p. fiind răsturnată.

În drept, fapta inculpatei ……, care  a completat rubricile adeverinţei de venit nr. …… în locul reprezentanţilor SC ….. SA, atestând în mod nereal că …….. era angajatul acestei societăţi comerciale, reproducând astfel conţinutul pe care îl are în mod obişnuit un astfel de înscris, după care a executat şi semnăturile administratorului şi contabilului şi a aplicat o ştampilă falsă pe înscris, precum şi fapta aceleiaşi inculpate care a completat documentul intitulat „ Confirmare  număr de telefon angajator", a semnat în locul directorului general şi a aplicat pe înscris ştampila falsă, după care a încredinţat cele două înscrisuri lui ….. pentru folosire, în vederea încheierii unui contract de credit de consum, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, prev. de art. 290 alin. 1 Cp., cu apl. art. 41 alin. 2 Cp. şi art. 37 alin. I lit. a) Cp.

Fapta aceleiaşi inculpate ……. care, cu intenţie, a înlesnit săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, de către ……., care a acţionat fără vinovăţie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 31 alin. 2 Cp., rap. la art. 215 alin.l, 2, 3 Cp., cu apl. art. 37 alin. 1 lit. a) Cp.

Mijloacele frauduloase folosite pentru inducerea în eroare a angajaţilor S.C. …….. S.A. constau tocmai în cele două înscrisuri falsificate mai sus menţionate.

Cele două infracţiuni reţinute în sarcina inculpatei au fost săvârşite în stare de recidivă postcondamnatorie, primul termen al recidivei reprezentându-l pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată inculpatei prin sent. pen. …… a Judecătoriei ………

La individualizarea judiciară a pedepselor, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare, gradul de pericol social concret al infracţiunilor săvârşite, circumstanţele reale ale comiterii faptelor şi circumstanţele personale ale inculpatei ( condamnată anterior tot pentru fapte de înşelăciune, cercetată în numeroase dosare, pentru fapte similare, dovedind fără putinţă de tăgadă premeditarea de către inculpată a faptelor sale,  atitudinea parţial sinceră adoptată de aceasta pe parcursul procesului penal).

Astfel, în baza art. 31 al. 2 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pen., cu aplic. art. 37 al.1 lit. a C.pen., instanţa va condamna pe inculpata ….. la o pedeapsa de 3 ani şi 2 luni  închisoare.

În baza art. 290 al.1 C.pen., cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. şi art. 37 al.1 lit. a C.pen.,  va condamna aceeaşi inculpată la o pedeapsă de 4  luni închisoare.

Având în vedere că faptele au fost săvârşite în cursul termenului de încercare de 4 ani, instanţa, în baza art. 83 C.pen. va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. … a Judecătoriei … definitivă la …. prin neapelare, urmând  a revoca şi suspendarea sub supraveghere de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. ….. a Judecătoriei …., definitivă prin decizia penală nr. ……..

Va descontopi pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin s.p. …. a Judecătoriei …. în pedepsele componente de 2 ani închisoare, 2 luni închisoare, 2 luni închisoare şi va descontopi pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin s.p. …. a Judecătoriei  …… în pedepsele componente de 3 ani închisoare, 3 luni închisoare (aplicaţi în cauză), 3 ani închisoare (aplicaţi prin s.p. …… pe care în baza art. 36 al.2-art. 34 lit. b C.pen. le va contopi în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare (acesta reprezentând primul termen al recidivei mari postcondamnatorii ) pedeapsă ce urmează a se executa alături de fiecare din cele două pedepse aplicate în cauză (3 ani şi 2 luni închisoare, 4 luni închisoare), rezultând pedepsele de 6 ani şi 2 luni închisoare şi de 3 ani şi 4 luni închisoare.

În baza art. 36 al.1 C.pen şi art. 34 lit. b C.pen. va contopi aceste pedepse (6 ani şi 2 luni închisoare şi de 3 ani şi 4 luni închisoare) cu pedeapsa de 3 ani şi 2 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. ……. a Judecătoriei …..definitivă prin decizia penală nr. …. a Tribunalului …….. la care va aplica un spor de o lună, inculpata urmând a executa pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 3 luni închisoare în regim de detenţie.

În baza art. 71 C.p., va interzice inculpatei drepturile prevăzute la art.64 C.pen., cu titlu de pedeapsă accesorie.

În baza art. 36 al.3 C.pen se va deduce din pedeapsa aplicată perioada deja executată de la …… la zi.

Se va anula mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. …….. emis în baza sentinţei penale nr. …… a Judecătoriei …… urmând a se dispune emiterea unui nou mandat la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

În baza art. 348 C.pr.pen., instanţa va dispune anularea înscrisul falsificat de inculpată, intitulat adeverinţă de venit nr. ….., aflat la fila 47 d.u.p şi documentul intitulat confirmare nr. de telefon angajator, aflat la fila 58 d.u.p., documente pe care în baza art. 118 lit. a C.pen., le va confisca în favoarea statului.

Cu privire la latura civilă a cauzei, instanţa constatând că partea vătămată SC ……… SA, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9080,16 LEI reprezentând total debit datorat pentru creditul acordat şi  având în vedere că în cauză sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale şi ale exercitării acţiunii civile alăturat celei penale, suma solicitată fiind confirmată cu contractul de credit consum nr. ….. din ….., instanţa, în baza art. 14 şi art. 346 C.pr.pen.  referitor la art. 998 C.civ.  va obliga inculpata la 9080,16 lei despăgubiri civile către partea civilă SC …….. SA.

Onorariul în sumă de 200 lei se va plăti avocatului din oficiu ………, conform delegaţiei nr. ……, din fondurile Ministerului Justiţiei.

 În baza art. 191 alin. 1 va fi obligată inculpata la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului (din care suma de 200 lei reprezintă onorariul apărătorului din oficiu).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 31 al. 2 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2,3 C.pen., cu aplic. art. 37 al.1 lit. a C.pen. condamnă pe inculpata ……, .,  la o pedeapsa de:

-3 ani şi 2 luni  închisoare

În baza art. 290 al.1 C.pen., cu aplic. art. 41 al.2 C.pen. şi art. 37 al.1 lit. a C.pen., condamnă aceeaşi inculpată la o pedeapsă de:

- 4  luni închisoare

În baza art. 83 C.pen. revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. …., definitivă prin decizia penală nr. ……… şi de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. …… a Judecătoriei ……. definitivă la ……. prin neapelare.

Descontopeşte pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin s.p. ….. a Judecătoriei ……… în pedepsele componente de 2 ani închisoare, 2 luni închisoare, 2 luni închisoare.

Descontopeşte pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin s.p. …… a Judecătoriei  ……. în pedepsele componente de 3 ani închisoare, 3 luni închisoare (aplicaţi în cauză), 3 ani închisoare (aplicaţi prin s.p. ….. Judecătoriei …..).

În baza art. 36 al.2-art. 34 lit. b C.pen. contopeşte aceste pedepse repuse în individualitatea lor ( 2 ani, 2 luni, 2 luni, 3 ani, 3 luni, 3 ani) în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare (acesta reprezentând primul termen al recidivei mari postcondamnatorii ) pedeapsă ce urmează a se executa alături de fiecare din cele două pedepse aplicate în cauză (3 ani şi 2 luni închisoare, 4 luni închisoare), rezultând pedepsele de 6 ani şi 2 luni închisoare şi de 3 ani şi 4 luni închisoare.

În baza art. 36 al.1 C.pen şi art. 34 lit. b C.pen. contopeşte aceste pedepse (6 ani şi 2 luni închisoare şi de 3 ani şi 4 luni închisoare) cu pedeapsa de 3 ani şi 2 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. ….. a Judecătoriei ……. definitivă prin decizia penală nr. …… a Tribunalului ……, la care aplică un spor de o lună, inculpata urmând a executa pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 3 luni închisoare în regim de detenţie.

În baza art. 71 alin. 2 C. penal aplică inculpatei pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II, b C. penal pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 36 al.3 C.pen deduce din pedeapsa aplicată perioada de la 14.11.2012 la zi.

Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. …….., emis în baza sentinţei penale nr. 108/24.01.2012 a Judecătoriei ……..şi dispune emiterea unui nou mandat la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

În baza art. 14 şi art. 346 C.pr.pen.  referitor la art. 998 C.civ. obligă inculpata la 9080,16 lei despăgubiri civile către partea civilă SC …….. SA.

În baza art. 348 C.pr.pen. anulează înscrisul falsificat de inculpată, intitulat adeverinţă de venit nr. 211/12.11.2008, aflat la fila 47 d.u.p şi documentul intitulat confirmare nr. de telefon angajator, aflat la fila 58 d.u.p., documente pe care în baza art. 118 lit. a C.pen., le confiscă în favoarea statului.

Onorariul în sumă de 200 lei se va plăti avocatului din oficiu ……., conform delegaţiei nr. …….., din fondurile Ministerului Justiţiei.

 În baza art. 191 alin. 1 obligă inculpata la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului (din care suma de 200 lei reprezintă onorariul apărătorului din oficiu).

Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu procurorul şi de la comunicare cu inculpata şi partea vătămată.

Pronunţată în şedinţa publică din ……..

Preşedinte, Grefier,