Stabilire program vizitare minor

Sentinţă civilă 23 din 27.05.2013


stabilire program vizitare minor

Dosar nr. ……

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ORADEA

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ  Nr. ……

Şedinţa publică de la ………

Completul compus din:

PREŞEDINTE …

Grefier ..

Pe rol judecarea cauzei minori şi familie privind pe reclamanta … şi pe pârâtul ………, având ca obiect stabilire program vizitare minor.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu se prezintă nimeni.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează cele de mai sus, după care,

Se constată că,  dezbaterile pe fond au avut loc în şedinţa publică din data de ….  fiind consemnate în aceea încheiere, care face parte integrantă din prezenta, când instanţa, pentru a da posibilitatea părţilor să depună la dosar concluzii scrise, a amânat pronunţarea pentru data de ……, respectiv …când în aceeaşi compunere şi pentru aceleaşi motive a hotărât următoarele:

INSTANŢA

Deliberând,

Constată că prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Oradea la data de ……., reclamanta .. l-a chemat în judecată  pe pârâtul ..

S-a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună reducerea programului de vizitare a minorelor  …. născuta la data de … şi … născută la data de …, ambele în loc. ……, stabilit în favoarea pârâtului prin Sentinţa Civilă nr……. pronunţată de Judecătoria Oradea în Dosarul nr……, în ce priveşte vizitarea zilnică între orele 16:00-21:00 şi vacanţele şcolare.

Se apreciază de reclamantă că, programul stabilit prin hotărârea indicată este de natură să prejudicieze interesele minorelor, care au de învăţat zilnic după ce vin de la şcoală şi care în vacanţe sunt scoase din mediul lor familial mai mult de o lună.

Cererea este întemeiată în drept, făcându-se referire la art.403-404 Cod Civil.

Pârâtul se opune admiterii cererii, relevând faptul că doreşte să se implice în viaţa fiicelor  sale, să le îndrume şi să le supravegheze pregătirea şcolară.

Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului instanţa reţine următoarele:

Prin Sentinţa Civilă nr… pronunţată de Judecătoria ….s-a stabilit un program de vizitare a celor două minore de către tatăl pârât astfel: săptămânal, de luni până vineri, între orele 16,00 – 21,00, la domiciliul tatălui; de două ori pe lună, de vineri ora 16,00, până duminica ora 21,00, cu ridicarea minorelor de la domiciliul mamei lor şi aducerea lor înapoi; trei duminici pe lună, între orele 10-12, pentru a merge la biserică; prima jumătate a vacanţelor şcolare, cu ridicarea minorelor de la domiciliul mamei lor şi aducerea lor înapoi.

Martora … arată că minorele nu doresc să se ducă la pârât deoarece „le pune să înveţe tot timpul”,  acesta pretinzându-le în mod exagerat să studieze.

Şi în Raportul de audiere a minorelor întocmit de psihologul de pe lângă Curtea de Apel ……….. se face referire despre preocuparea pârâtului faţă de pregătirea şcolară a fiicelor sale.

Prin disp. art.401 Cod Civil se instituie dreptul părintelui separat de copilul său de a avea legături personale cu acesta.

Interpretând materialul probator administrat în cauză, instanţa consideră că se impune schimbarea în parte a programului de vizită stabilit în favoarea pârâtului, dar nu în maniera solicitată de reclamantă pentru motivele ce vor fi expuse.

Nu s-a dovedit că pârâtul ar acţiona contrar intereselor minorelor prin stăruinţa acestuia ca fiicele sale să obţină performanţe şcolare. Metodele şi procedeele folosite sunt, însă, neadecvate, în sensul că pârâtul este prea autoritar şi are aşteptări exagerate în ce priveşte rezultatele la învăţătură. Din situaţia şcolară a minorelor rezultă, însă că activitatea zilnică desfăşurată de tată cu fiicele sale este eficientă.

Aşa fiind, în baza disp. art.403 Cod Civil, instanţa va reduce programul de vizită a minorelor  ….. născută la data de ….. şi …… născută la data de ….., stabilit  prin Sentinţa Civilă nr……. pronunţată de Judecătoria …. în Dosarul nr….., după cum urmează:săptămânal, în zilele de marţi şi joio între orele 16:00 – 21:00; va respinge capătul de cerere privitor la reducerea programului în vacanţele şcolare şi va menţine restul dispoziţiilor din hotărârea judecătorească menţionată anterior.

Programul privitor la vacanţele şcolare nu va fi modificat deoarece instanţa consideră necesar ca pârâtul să se implice în creşterea şi educarea minorelor în mod continuu, oferindu-i astfel posibilitatea să desfăşoare şi activităţi recreative, relaxante cu fiicele sale, în aşa fel încât relaţia afectiv emoţională să se îmbunătăţească.

Pe de o parte, pârâtul trebuie să înţeleagă că legătura cu minorele este necesar să fie armonioasă, în sensul ca, în funcţie de etapele de evoluţie a acestora să le ofere alternative comportamentale opţionale de autonomizare şi individualizare şi finalizând cu cele de responsabilitate socială şi încredere în sine.

De asemenea,  tatăl îşi va dezvolta abilităţile de a stabili reguli clare, standarde de disciplină în care să fie respectate drepturile minorelor de a-şi confirma voinţa.

Exercitarea unei inflexibilităţi exagerate, impunerea cerinţelor părintelui,  sunt de natură să afecteze echilibrul emoţional al minorelor dezvoltând faţă de părintele respectiv o reacţie de respingere, de repulsie.

Este cert că şi minorele doresc să-şi petreacă timpul cu tatăl lor, aspect ce rezultă din raportul de audierea a acestora, dar este necesar ca pârâtul să evite comportamentul intruziv menit să amplifice trăirile negative ale lor.

Este important ca relaţia părinte-copil să răspundă nevoilor specifice de vârstă a copiilor, să nu aducă atingere identităţii acestora.

Instanţa are convingerea, dat fiind şi nivelul de pregătire al pârâtului, profesia sa, că va acţiona în sensul consolidării relaţiei sale cu minorele reuşind să abordeze un stil parental flexibil, orientat spre empatie, înţelegere, oferirea unei relative independenţe în raport cu vârsta şi posibilităţile reale ale minorelor, acordarea unei relative libertăţi ca acestea să ia decizii cu privire la organizarea programului şi activităţilor pe care să le desfăşoare în timpul liber.

Nu trebuie ca pârâtul să uite că pe parcursul evoluţiei vârstei cronologice priorităţile referitoare la activitatea de învăţare  şi jocul, care este o preocupare de seamă a minorului, se schimbă, dar treptat.

Se va lua act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite, în parte,  cererea  formulată de reclamanta …… în contradictoriu cu  pârâtul ……..

Reduce programul de vizitare a minorelor  ….. născuta la data de …… şi …. născută la data de 08.10…., stabilit  prin Sentinţa Civilă nr… pronunţată de Judecătoria Oradea în Dosarul nr……., după cum urmează:

-săptămânal, în zilele de marţi şi joi între orele 16:00 – 21:00.

Respinge capătul de cerere privitor la reducerea programului în vacanţele şcolare.

Menţine restul dispoziţiilor din hotărârea menţionată anterior.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din …………..

PREŞEDINTE GREFIER

………….