Rectificare carte funciară

Sentinţă civilă 5067 din 10.04.2013


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ……….

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ  Nr. ………

Şedinţa publică de la ……..

Completul compus din:

PREŞEDINTE ……

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant ……. şi pe pârât …….., pârât …….. având ca obiect

rectificare carte funciară.

La apelul nominal facut in cauza, nu se prezinta nimeni.

Procedura este completa.

S-a facut referatul cauzei, după care :

Dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică  din data de ….., fiind consemnate în acea încheiere, care face parte integrantă din prezenta, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera şi pentru a da posibilitate părţilor să depună concluzii scrise, a amânat pronunţarea pentru data de ……, când în aceeaşi compunere şi pentru aceleaşi motive a hotărât următoarele:

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei  de faţă, constată următoarele :

Prin cererea de chemare in judecata, inregistrata la instanta sub nr de dosar …………., legal timbrata, ulterior precizata, reclamanţii …….. au solicitat in contradictoriu cu paraţii ……… să se dispuna rectificarea intabularii dreptului de proprietate inscris in CF ……. cu nr topo ……/Ia teren de 161 mp la pozitia B I 2 unde s-a inscris un drept de proprietate in favoarea posesorilor de rea credinta …. si sa se stabileasca raspunderea civila delictuala si obligarea registratorului la repararea pagubei produse prin fapta ilicita acordand un drept de proprietate de 161 mp teren intravilan in zona A a orasului Oradea unor posesori de rea credinta producandu-le un prejudiciu moral si material de 10.000 lei, cu cheltuieli de judecata.

In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca in urma cererii introduse de catre paratii …….. la data de …….. ) registratorul ….. in baza sentintei civile nr. ………. a Judecatoriei ….. a deciziei civile nr. ……, fara numar de incheiere prevazuta de anexa nr. 9 a Ordinului nr. ……. a Dispus: admiterea cererii de intabulare a dreptului de proprietate a uni teren de 161 mp cu titlu de sistarea impartirii provizorie ( partaj de folosinta ) fata de vecinul de la apartamentul I ……...

Se arta ca astfel a fost incalcat art. 9 alin 3 a legii nr. 7/1996 care prevede ca functia juridica a cadastrului general se realizeaza prin identificarea proprietarului in baza actului de proprietate, ori in speta acest act nu exista.

Se mai arata ca s-a intabulat un drept de proprietate pe baza unei hotarari judecatoresti de partaj de folosinta care este declarativa de drepturi si retroactiveaza in sensul ca dreptul de folosinta a existat in momentul in care a luat nastere starea de indiviziune, respectiv la data cumpararii apartamentului 2 ( CF nr. ………. in baza decretului nr. 61/1990 respectiv terenul de 70 mp ( CF ……..) apartam 3 cumparat in baza legii nr. 112/1995 prin care Consiliul Local al Municipiului O……….. a acordat un drept de folosinta pe durata existentei constructiilor.

Se mai arata in esenta ca, in mod gresit paratul OCPI Bihor a procedat la intabularea unui drept de proprietate al paratilor …… si …….asupra terenului asupra suprafetei de 161 mp teren din CF …. ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. …….), in conditiile in care acestia au doar un drept de folosinta asupra terenului, dupa cum rezulta din hotararile judecatoresti la care au facut referire.

Prin precizarile ulterioare, reclamantii au mai solicitat: sa se constate nulitatea absolută a dispoziţiei de încheiere cu nr. ….; radierea dreptului de proprietate al pârâţilor …… înscris abuziv în cartea funciară nr. ………. proprietate al reclamantilor în …….. Oradea obţinut în baza legii si obligarea paratei ….. la plata unor despagubiri in suma de 10.000 lei pentru prejudiciul suferit.

Reclamanţii au arătat ca Adeverinţa nr. …….. emis de Cooperativa ……, depus la cererea de chemare în judecată din dosar , adevereşte că imobilul înscris în CF . nr. …… cu nr. TOPO …….. 1 constituie curtea locuinţei sale la data de 21……. în suprafaţă de ……….

Această adeverinţă a fost emisă în spiritul Art. 9 alin (3) din Constituţia României din anul 1965 prin care s-a restituit membrilor cooperatori locuinţa şi terenul aferent casei care a fost preluat prin cooperativizarea efectuată în anii 1960. Acest act reprezintă un transfer al dreptului de proprietate a CA. P. către antecesorul nostru ……... Dreptul lor de proprietate câştigat în baza Art. 9 alin (3) din Constituţia anului 1965 înscris în CF. nr. …….. cu nr. TOPO ……….. a fost preluat de stat în 3 / 8 părţi în mod abuziv în baza decretului 223/ 1974 , deoarece nepoata antecesorului lor nu s-a mai întors din călătoria făcută în ……. Antecesorul lor membru C.A.P. a fost exceptat de aplicarea acestui decret fiind membru cooperator şi care nu a părăsit ţara.

Din lor nostru de proprietate de 464 mp câştigat în baza legii 200 mp aferent apartamentului nr. 1 înscris în CF nr. …… au cedat pârâtei …….. prin schimb de imobile. Suprafaţa de 70 mp aferent ap. 3 înscris în CF nr. ….. Oradea urmează să primeasca despăgubiri sau compensări în bunuri deoarece ap. 3 a fost demolat de către pârâţii ……… în cursul procesului aşa cum a hotărât Curtea de Apel ….în decizia civilă nr. 8……… dosar nr. ….. în acest caz terenul de 70 mp revine Administraţiei Imobiliare ……..

Pentru imobilul înscris în CF. ……….. cu nr. TOPO ……….n suprafaţă de 104 mp care reprezintă terenul aferent ap. 2, aceasta reprezintă proprietatea lor câştigat în baza Art. 23 alin (1) a Legii 18/ 1991 (ope Legis). Iar drepturile dobândite prin efectul legii sunt opozabile faţă de terţi tară înscrierea în Cartea funciară (Art. 26 alin (2) din legea 7 / 1996). Aceasta reprezintă o normă de Ordine publică, care depăşeşte sfera interesului individual, deţinută pentru ocrotirea unui interes general, obştesc a cărui încălcare face ca actul juridic respectiv să fie lovit de nulitate absolută.

Această excepţie prevăzută de Art. 26 este de strică interpretare şi aplicare, nefiind succeptibil de extindere prin analogii. Aceasta operează în favoarea lor, dobânditori primari, nemijlociţi, moştenitori al membrului cooperator, antecesorul lor ……...

In acest sens solicita înscrierea dreptului lor de proprietate asupra imobilului înscris în cartea funciară cu nr. …………. provenită din CF. …. sistată în baza dosarului nr. …. transcriindu-se în CF …… şi apoi în baza dosarului nr. …….. cu nr. cadastral … înscris în CF …. din care provine Cartea Funciară, nr. ……..

In ceea ce priveste pozitia in cauza a paratei Administratia Imobiliara Oradea, reclamantii au invederat urmatoarele.

Astfel, reclamantii au mai invederat ca acţiunea în rectificarea cărţii funciare este o acţiune în realizare a drepturilor reale sau personale. Prin notele de şedinţă Administraţia Imobiliară …..... a solicitat instanţei de judecată admiterea acţiunii formulată de noi în sensul rectificării, radierii a dreptului de proprietate a pârâţilor …….. asupra terenului de 161 mp din CP nr. …. 8 O……. Cu privire la înscrierea dreptului de proprietate în favoarea statului român asupra terenului menţionat reclamantii au aratat ca au  rezerve. Reclamantii au introdus acţiunea în rectificare CF deoarece acţiunea în rectificarea cărţii funciare este o acţiune în realizarea de drepturi reale şi personale pentru care au solicitat instanţei:

- Constatarea nulităţii absolute a dispoziţiei de încheiere cu nr. ……… a registratorului de carte funciară.

- Radierea dreptului de proprietate a pârâţilor …. înscris abuziv în cartea funciară nr. ……. provenit din CF 2…. cu nr. TOPO …../ 1. prin mai multe sistări şi conversii.

- înscrierea dreptului lor de proprietate în CF nr. …. obţinut în baza legii.

-Plata despăgubirii în valoare de 10. 000 lei pentru prejudicierea noastră. In acest sens, reclamantii arata ca au un drept de proprietate prin efectul legii respectiv Art. 26 alin (2) din Legea nr. 7 / 1996 republicată care reglementează o excepţie de la regula instituită prin dispoziţiile Art. 25 alin (1) al aceleaşi legi, că dreptul real se dobândeşte în temeiul legii, act normativ care se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la data publicării şi deci produce efecte juridice erga omnes, la 3 zile de la publicare sau la data ulterioară prevăzută în textul lui.

Legea fondului funciar nr 18/ 1991 publicat în Monitorul oficial nr, 37 din 20 . 02. 1991 prevede la Art. 23 alin (1) că: sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau după caz a moştenitorilor acestora, indiferent e ocupaţie sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti precum şi ciulea şi grădina din jurul acestora, de terminat potrivit Art. 8 din decretul legii nr. 42 / 1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţăranilor, prin decizia Curţii Constituţionale nr. 691 din II. 09. 2007 publicat în M.Of. nr. 68 din 01. 10. 2007 a reţinut că , atât legea cât şi hotărârile judecătoreşti ca modalităţi de dobândire a dreptului de proprietate sau altor drepturi reale, reprezintă acte juridice care sunt opozabile faţă de terţi prin ele înşele, fară a fi nevoie de formalitatea suplimentară a înscrierii drepturilor dobândite pe această cale în cartea funciară. Prin Decizia nr. 81 din 07. 02. 2006 a Curţii Constituţionale publicat în M. Of. Nr. 200 din 03. 03. 2006 prevede că : având în vedere importanţa drepturilor reale ce face dreptul unor acte juridice civile posibilitatea rectificării intabulării efectuate în baza unor acte care nu au fost valabile reprezintă o măsură de protecţie a dreptului de proprietate şi asigurarea securităţii circuitului civil, nicidecum o încălcare a principiului ocrotirii proprietăţii.

Adeverinţa nr. ……. emis de Cooperativa Agricolă de ……….., depus la cererea de chemare în judecată din dosar , adevereşte că imobilul înscris în CF . nr. ……….. cu nr. TOPO …….. 1 constituie curtea locuinţei sale la data de ……. în suprafaţă de 464 mp.

Această adeverinţă a fost emisă în spiritul Art. 9 alin (3) din Constituţia României din anul 1965 prin care s-a restituit membrilor cooperatori locuinţa şi terenul aferent casei care a fost preluat prin cooperativizarea efectuată în anii 1960. Acest act reprezintă un transfer al dreptului de proprietate a CA. P. către antecesorul nostru ……….. Dreptul nostru de proprietate câştigat în baza Art. 9 alin (3) din Constituţia anului 1965 înscris în CF. nr. ……… cu nr. TOPO ……. a fost preluat de stat în 3 / 8 părţi în mod abuziv în baza decretului 223/ 1974 , tară plată, deoarece nepoata antecesorului nostru nu s-a mai întors din călătoria tăcută în Germania. Antecesorul nostru membru C.A.P. a fost exceptat de aplicarea acestui decret fiind membru cooperator şi care nu a părăsit ţara.

Din dreptul lor de proprietate de 464 mp câştigat în baza legii 200 mp aferent apartamentului nr. 1 înscris în CF nr. ……. au cedat pârâtei ……. prin schimb de imobile.

Suprafaţa de 70 mp aferent ap. 3 înscris în CF nr. …….. urmează să primeasca despăgubiri sau compensări în bunuri deoarece ap. 3 a fost demolat de către pârâţii .. în cursul procesului aşa cum a hotărât Curtea de Apel Oradea în decizia civilă nr. 8…….. în acest caz terenul de 70 mp revine Administraţiei Imobiliare …….

Pentru imobilul înscris în CF. ………. cu nr. ………… în suprafaţă de 104 mp care reprezintă terenul aferent ap. 2, aceasta reprezintă proprietatea noastră câştigat în baza Art. 23 alin (1) a Legii 18/ 1991 (OP Legis). Iar drepturile dobândite prin efectul legii sunt opozabile faţă de terţi tară înscrierea în Cartea funciară (Art. 26 alin (2) din legea 7 / 1996). Aceasta reprezintă o normă de Ordine publică, care depăşeşte sfera interesului individual, deţinută pentru ocrotirea unui interes general , obştesc a cărui încălcare face ca actul juridic respectiv să fie lovit de nulitate absolută.

Această excepţie prevăzută de Art. 26 sunt de strică interpretare şi aplicare, nefiind succeptibil de extindere prin analogii. Aceasta operează în favoarea noastră dobânditori primari, nemijlociţi, moştenitori al membrului cooperator, antecesorul lor ……….

Pentru aceste motive se solicita înscrierea dreptului lor de proprietate asupra imobilului înscris în cartea funciară cu nr. ……….. provenită din CF. …….. sistată în baza dosarului nr. …….. transcriindu-se în CF …… şi apoi în baza dosarului nr. …… cu nr. cadastral 2……. înscris în CF ……. din care provine Cartea Funciară, nr. ………….

In drept se invoca art. 29 din legea nr. 7/1996 cu completările si modificările ulterioare.

In probaţiune,  reclamanţii au depus la dosarul cauzei in copie înscrisuri.

Parataul OCPI Bihor a depus la dosarul cauzei Intampinare ( f. 24, 93 ) in care a aratat ca nu se opune admiterii actiunii in ceea ce priveste capatul de cerere privind rectificarea inscrierilor de carte funicara, fara a fi insa obligati la plata cheltuielilor de judecata.

Parata ADMINISTRATIA IMOBILIARA ….a depus la dosarul cauzei Note de sedinta ( f. ………) prin care a aratat ca nu se opune admiterii in parte a actiunii in ceea ce priveste capatul de cerere prin care se solicita rectificarea inscrierilor de carte funciara, respectiv in sensul radierii dreptului de proprietate al paratilor ……. asupra terenului in suprafata de 161 mp din CF nr. …….. si al inscrierii dreptului de proprietate al Statului Roman asupra trenului mentionat.

In cauza instanta a incuviintat proba cu inscrisurile de la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa  reţine următoarele:

In fapt, prin sentinta civila nr. ….. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ………..), definitiva si irevocabila prin respingerea apelului si recursului formulate impotriva acesteia, prin decizia Tribunalului Bihor nr. ……..), respectiv decizia nr. …….), s-a admis acţiunea formulată de reclamanţii ……… împotriva pârâtei … şi în contradictoriu cu intervenienţii ……..şi, în consecinţă s-a dispus „sistarea stării de indiviziune asupra imobilului situat în Oradea, str…… conform varianţei a III-a din raportul de expertiză efectuat de expert ……., care face parte integrantă din prezenta hotărâre.S-a dispus dezmembrarea nr. top. vechi ….., în suprafaţă de 338 mp, în nr. top. noi …..a, în suprafaţă de 126 mp, …. în suprafaţă de 109 mp, 3006/1/c, în suprafaţă de 76 mp şi …… în suprafaţă de 27 mp. S-a dispus dezmembrarea nr. top. vechi ……, în suprafaţă de 126 mp, în nr. top. noi ….. în suprafaţă de 52 mp, ……., în suprafaţă de 58 mp şi …………., în suprafaţă de 16 mp.S-a dispus atribuirea nr. top. noi ……, ……. …… şi …….., în proprietatea exclusivă a pârâtei ………...S-a dispus atribuirea nr. top noi …….a, în folosinţa exclusivă a reclamanţilor. Nr. top. nou format …… a rămas în folosinţa comună a coproprietarilor celor trei apartamente, cota de 14/27 mp revenind pârâtei, iar cota de 13/27 mp reclamanţilor. S-a dispus intabularea în CF a celor de mai sus. A fost respinsă cererea de intervenţie în interesul pârâtei, formulată de intervenientul ………..ca nefondată.A fost respinsă cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenienţii ………… ca nefondată.”

In baza sentintei mai sus mentionate, paratii …… şi soţia .. au formulat o cerere de intabulare a dreptului dobondit prin aceasta hotarare judecatoreasca.

Prin Incheierea de carte funciara FN pronuntata in dosar ..) s-a dispus, printre altele, intabularea dreptului de proprietate al paratilor …….. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF ….. ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. ……….).

Imobilul teren in discutie in suprafata de 161 mp a fost initial inscris in CF nr. ……, iar in urma sistarii acestei carti funciare imobilul a fost transcris in CF ……., care de asemenea a fost sistata, imobilul fiind in cele din urma transcris in CF nr. ….. si constituindu-se in nr. cad. ……….

In prezent, in urma conversiei de pe hartie a CF ……., imobilul teren in suprafata de 161 mp, cu nr. cad nou 1………este inscris in CF …..Oradea ……

Instanta va retine ca paratii C………… au fost in mod eronat intabulati ca proprietari ai imobilului teren in suprafata de 161 mp inscris in CF ………….a ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. ……), in conditiile in care prin sentinta civila nr. ….. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ……….. li s-a recunoscut doar un drept de folosinta asupra acestui teren.

Avand in vedere ca nu a fost respectata hotarare judecatoreasca ( sentinta civila nr. …. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ……….), in temeiul careia s-au efectuat inscrierile in carte funciara, instanta va admite in parte capatul principal al cererii de chemare in judecata precizata, in sensul ca va constata nulitatea absoluta partiala a Incheierii de carte funciara FN pronuntata in dosar ……., in ceea ce priveste intabularea dreptului de proprietate al paratilor …… asupra suprafetei de 161 mp teren din CF ………….

In conformitate cu prevederile art. 908 alin 1 pct. 1 si 2 din noul cod civil „orice persoana interesata poate cere rectificarea unei intabulari sau in scrieri provizorii, daca: 1) inscrierea sau incheierea nu este valabil ori actul in temeiul caruia a fost efectuata inscrierea a fost desfiintat, in conditiile legii ( …) 2) dreptul inscris a fost gresit calificat.”

Avand in vedere ca prin prezenta hotarare a fost desfiintata in parte Incheierea de carte funciara pronuntata in dosar ……, in temeiul art. 908 alin 1 pct. 1 si 2 din noul cod civil, instanta va admite si capatul de cerere privind radierea dreptului de proprietate al paratilor ……. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF …… (provenita din converisa de pe hartie a CF nr. …….) si notarea in favoarea acestora a unui drept de folosinta asupra acestui imobil, conform celor dispuse prin sentinta civila nr. ….. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ………………

In ceea ce priveste celelalte capete ale cererii de chemare in judecata, astfel cum aceasta a fost completata, instanta le va respinge ca neintemeiate.

Astfel, instanta va respinge capatul de cerere privind intabularea dreptului de proprietate al reclamantilor asupra unei suprafete de 104 mp din totalul de 161 mp din terenul cu nr cad. ….. inscris in CF ……… ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. …… avand in vedere ca acest teren nu a fost vandut proprietarilor apartamentelor nr. 2 si 3, odata cu acestea, ci a ramas in proprietatea statului, aspect retinut si in considerentele sentintei civile nr. ……….. pronuntata de Judecatoria ..

Va fi respins ca neintemeiat si capatul de cerere prin care se solicita obligarea paratei ……., in calitatea sa de registrator in cadrul OCPI Bihor, la plata unor daune materiale si morale de 10.000 lei, avand in vedere ca reclamantii nu au facut in nici un fel dovada vreunui prejudiciu de natura materiala sau morala, in speta nefiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998 -999 din vechiul cod civil, aplicabil in speta in raport de data savarsirii pretinsei fapte ilicite.

Pentru motivele de fapt si de drept mai sus aratate, instanta va admite doar in parte cererea de chemare in judecata precizata, in sensul ca va constata nulitatea absoluta partiala a Incheierii de carte funciara pronuntata in dosar ………, in ceea ce priveste intabularea dreptului de proprietate al paratilor ………. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF ……. ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. …..) si va dispune radierea dreptului de proprietate al paratilor …….. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF …….Oradea (provenita din converisa de pe hartie a CF nr. ….) si notarea in favoarea acestora a unui drept de folosinta asupra acestui imobil, conform celor dispuse prin sentinta civila nr. ……….. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ….., respingand ca neintemeiate celelalte pretentii.

In temeiul art. 274 cod proced. civ., fata de solutia pronuntata cu privire la capatul de cerere privind obligarea paratei …….. la plata unor daune interese de 10.000 lei, va fi respinsa cererea de obligare a acesteia la plata cheltuielilor de judecata in suma de 711 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru. De asemenea, avand in vedere solutia de admitere pronuntata in cauza cu privire la capetele principale ale cererii, instanta va respinge si cererea paratilor ……….. de obligare a reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata in suma de 800 lei, reprezentând onorariu avocatial.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

Admite in parte cererea de chemare in judecata precizata, formulata de reclamantii …………, in contradictoriu cu paratii …………. ……..si in consecinta:

Constata nulitatea absoluta partiala a Incheierii de carte funciara FN pronuntata in dosar …….., in ceea ce priveste intabularea dreptului de proprietate al paratilor ………. ………… asupra suprafetei de 161 mp teren inscris in CF ………..

Dispune radierea dreptului de proprietate al paratilor ….. si …… asupra suprafetei de 161 mp teren din CF …….. (provenita din converisa de pe hartie a CF nr. ………) si notarea in favoarea acestora a unui drept de folosinta asupra acestui imobil, conform celor dispuse prin sentinta civila nr. ……. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ……...

Respinge ca neintemeiate celelalte pretentii.

Fara cheltuieli de judecata.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din ………….

PREŞEDINTE GREFIER  ………………