Stabilire program vizitare minor

Sentinţă civilă 3511 din 16.11.2011


R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

Dosar nr. 4884/270/2011 stabilire program

Înreg. 03.08.2011 vizite minor 

SENTINTA CIVILA NR. 3511

Sedinta publica din data de 16 noiembrie 2011

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN :

Presedinte  …….

Grefier -  ………

Astazi a fost pe rol judecarea actiunii civile formulata de reclamantul …. împotriva pârâtei ……, având ca obiect „stabilire program vizite minor”.

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns: reclamantul asistat de avocat ….., pârâta asistata de avocat ….. si martorii …., ….., ……

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:

În Camera de Consiliu instanta procedeaza la audierea minorei ….., încheind în acest sens procesul – verbal atasat la dosarul cauzei.

Avocat ….. pentru pârâta, depune la dosar interogatoriu si solicita a fi luat.

Instanta administreaza proba cu interogatoriu luat de pârâta reclamantului, raspunsurile acestuia fiind consemnate de Presedintele completului de judecata.

Avocat ….. pentru reclamant, referitor la martorul …., se opune la audierea acestuia având în vedere ca este cumnat cu pârâta.

Avocat ….. pentru pârâta, lasa la apreciere.

Instanta, data fiind natura litigiului, apreciaza ca martorul …… poate fi audiat.

În baza art. 196 Cod procedura civila, instanta  pune în vedere martorilor  ….. si …… sa paraseasca sala si sa nu se îndeparteze fara încuviintarea instantei, dupa care, în baza art. 186 Cod procedura civila audiaza martorii …, …., ….., pe rând si sub prestare de juramânt, declaratiile acestora fiind consemnate si depuse la dosarul cauzei.

Aparatorii partilor arata ca nu mai au alte cereri de formulat.

Nemaifiind cereri noi de formulat, exceptii de invocat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul partilor pe fondul cauzei.

Avocat …….. pentru reclamant, solicita ca instanta sa stabileasca ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minorul, sa stabileasca un program de vizite. Arata ca partile sunt fosti soti si din casatorie a rezultat minora. Asa cum a aratat în actiune, reclamantul nu a întrerupt niciodata legatura cu minora, asa cum au declarat si martorii, reclamantul a mers la scoala la fetita, în fapt minora este atasata de tata si tatal de ea. Solicita a se lua sub beneficiul de inventar ceea ce a declarat minora la audiere. Aceasta fetita în momentul când a venit la audiere era deja tracasata. Reclamantul tine foarte mult la minora, o ajuta foarte mult, inclusiv cu produse alimentare, macar o zi sa stea fetita cu tatal ei. S-a aratat în întâmpinare ca fata a ramas în memorie momentul când ea împreuna cu mama ei au fost evacuate, dupa pronuntarea divortului pârâta se purta foarte urât cu soacra, soacra a promovat un proces de evacuare si pârâta a fost evacuata. Reclamantul dispune de o situatie materiala foarte buna. A mai solicitat reclamantul ca în vacanta de vara si de iarna macar în concediu sa-i permita pârâta sa lase minora sa fie luata de tata în concediu. Solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata. Depune chitanta de achitare a onorarului de avocat.

Avocat … pentru pârâta, în prezenta cauza nu se opune nimeni ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minora, nu se poate impune minorei sa mearga sau sa nu mearga la reclamant, mama a sesizat aceasta atitudine a minorei. Domiciliul reclamantului este întâmplator domiciliul din care minora a fost alungata. Pârâta nu se opune la un program de vizita, reclamantul trebuie sa se gândeasca si la starea de spirit a minorei. Instanta are un avantaj stiind pozitia minorei, nu s-a facut absolut nici o presiune asupra ei. A specificat în întâmpinare programul, daca minora va dori sa mearga nu o va opri nimeni. Solicita compensarea cheltuielilor de judecata.

Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas în pronuntare.

I N S T A N T A

Deliberând,

Asupra cauzei civile de fata;

Constata ca prin actiunea formulata reclamantul …. a chemat în judecata pe pârâta ….. solicitând a se încuviinta sa aiba legaturi personale cu minora …, nascuta la data de …...

Cererea a fost timbrata cu 8 lei taxa de timbru si 0,50 lei timbru judiciar.

În motivare reclamantul arata ca între parti exista disensiuni cu privire la dreptul sau de a pastra legaturi personale cu fiica sa.

În drept sunt invocate prevederile art. 43 din Codul familiei.

Pârâta a formulat întâmpinare, solicitând respingerea actiunii ca neîntemeiata.

În cauza s-au administrat probe cu înscrisuri si au fost audiati martori, probatorii din analiza carora instanta  retine urmatoarea situatie de fapt:

Reclamantul  … a fost casatorit cu pârâta ……..

Din casatorie a rezultat minora …., nascuta la data de 23.08.2000.

Prin cererea de fata, reclamantul solicita sa ia minora la 2 saptamâni, vinerea de la orele 18,00 pâna duminica la orele 18,00 la domiciliul lui, precum si 2 saptamâni în vacanta de iarna si o luna în vacanta de vara.

Conform art. 401 al. 1 din Codul civil, parintele caruia nu i-a fost încredintat copilul au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.

Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede ca, în cazul neîntelegerilor dintre parinti, instanta de tutela decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept.

Partile nu au ajuns la un consens cu privire la programul de vizitare al minorei.

Pârâta arata în întâmpinare ca reclamantului nu i-a fost interzis niciodata sa îsi vada minora si sa aiba legaturi personale cu aceasta.

Din declaratiile martorilor …… si ….., propusi de reclamant, rezulta ca reclamantul s-a plâns tot timpul ca fosta sotie nu o lasa pe minora sa se întâlneasca cu el, acesta a luat legatura de mai multe ori cu minora la scoala, îi ducea flori, cornuri, sucuri.

Martorul ….., propus de pârâta, a declarat ca în vreo 2 rânduri a fost reclamantul la domiciliul pârâtei pentru a-si vizita minora si a vorbit cu aceasta la poarta, nu stie de ce nu a intrat în ograda. Mai arata reclamantul ca, din câte stie, minora nu a fost sa-si viziteze tatal pentru ca atunci când partile s-au despartit pârâta si minora au fost alungate din casa în care locuiau. Din auzite stie ca reclamantul a vizitat minora la scoala, i-a cumparat câte ceva. Martorul crede ca fetitei i-a ramas în memorie felul cum s-a purtat tatal cu ele atunci când s-au despartit.

În conformitate cu dispozitiile art. 264 Cod civil raportat la art. 1441 din Codul de procedura civila, instanta a procedat la ascultarea în Camera de Consiliu minorei …..

Instanta apreciaza ca este în interesul minorei sa aiba legaturi personale cu tatal sau astfel ca, pe temeiurile de drept de mai sus, urmeaza sa admita actiunea reclamantului. Va fi stabilit în favoarea acestuia un program de vizitare a minorei …., nascuta la 23.08.2000, în modul urmator:

- sa viziteze minora la locuinta pârâtei în prima si a treia sâmbata din fiecare luna, între orele 10,00 – 12,00;

- sa ia minora la domiciliul sau doua saptamâni în vacanta de vara si o saptamâna în vacanta de iarna, cu obligatia de a o readuce la locuinta pârâtei.

În conformitate cu art. 274 Cod procedura civila, va fi obligata pârâta sa achite reclamantului suma de 508 lei cheltuieli de judecata, reprezentând taxa de timbru si onorariu avocat.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T A R A S T E .

Admite actiunea formulata de reclamantul ….., domiciliat în  ….. împotriva pârâtei …., domiciliata în ….

Stabileste ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minora …., nascuta la ….. în modul urmator:

- sa viziteze minora la locuinta pârâtei în prima si a treia sâmbata din fiecare luna, între orele 10,00 – 12,00;

- sa ia minora la domiciliul sau doua saptamâni în vacanta de vara si o saptamâna în vacanta de iarna, cu obligatia de a o readuce la locuinta pârâtei.

Obliga pârâta sa achite reclamantului suma de 508 lei cheltuieli de judecata, reprezentând taxa de timbru si onorariu avocat.

Cu apel în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi 16 noiembrie 2011.

PRESEDINTE, GREFIER,

1