Societate de asigurare. obligarea inculpatului în contradictoriu cu societatea de asigurare la plata despăgubirilor către partea civilă reprezentând daune materiale şi morale, iar nu numai la contravaloarea mopedului distrus.

Sentinţă penală 14 din 26.01.2012


Prin sentinta penala nr. 176/07.10.2011 a Judecatoriei Turnu Magurele, în baza art. 184 alin. 1 si 3 Cp, s-a dispus condamnarea inculpatului V.N. la 1.000 lei amenda penala, cu art. 81-83 Cp. A fost obligat inculpatul sa plateasca partii vatamate 2000 lei daune materiale si 1500 lei daune morale, corespunzator cotei de 50% din culpa comuna. A fost obligat inculpatul sa plateasca asiguratorului SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA, 625 lei reprezentând cota de 1/4 din valoarea mopedului catre partea civila SFM.

În fapt, s-a retinut ca autovehiculul condus de inculpat într-o curba, a lovit frontal partea vatamata care se deplasa cu un moped în apropiere de axul drumului.

În urma expertizelor si a probelor efectuate, s-a stabilit culpa egala a celor doi la producerea accidentului, respectiv deplasarea partii vatamate aproape de axul drumului si patrunderea inculpatului cu autovehiculul pe contrasens.

Recursul declarat de Parchet a fost admis numai pe latura civila a cauzei, tribunalul  retinând ca potrivit Deciziei nr. 1/2005 a ÎCCJ societatea de asigurare nu are calitatea de parte responsabila civilmente ci numai de asigurator de raspundere civila, fiind citata pentru opozabilitate, astfel încât obligarea inculpatului în contradictoriu cu asiguratorul, la plata daunelor morale si materiale acordate victimei trebuia dispusa pentru toate aceste despagubiri, nu numai pentru mopedul distrus partial.