Tâlhărie. Nelegala citare a părţii.c

Decizie 74/A/2009 din 03.08.2010


Citare

Deciziei penală

Tâlhărie. Nelegala citare a părţii.

Când activitatea infracţională s-a desfăşurat în mai multe locuri, citaţia se afişează la sediul Consiliului local în a cărei rază teritorială se află organul care efectuează urmărirea penală.

(Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. penală, dec. nr. 74/A//2009, nepublicată)

Prin sentinţa penală nr. 1270 din 3 octombrie 2008 pronunţată de Judecătoria Bistriţa, în  baza art. 211 alin. 1 şi 2 lit. a şi d Cod penal cu aplic. art. 13 Cod penal şi art. 37 lit. b Cod penal a fost condamnat inculpatul SCR la 8 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, cu aplic.art.71 rap.la art.  64 alin. 1 lit. a şi b Cod penal.

Prin aceeaşi hotărâre, în baza art. 211 alin. 1 şi 2 lit. a şi d Cod penal cu aplic. art. 13 Cod penal a fost condamnat inculpatul RV la 7 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, cu aplic.art.71 rap.la art. 64 alin. 1 lit. a şi b Cod penal.

S-a luat act că partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în cauză,  întrucât prejudiciul cauzat de inculpaţi a fost în mare parte recuperat, iar pentru diferenţa rămasă neacoperită acesta nu mai are pretenţii.

În baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală, fiecare inculpat a fost obligat la plata către stat a câte 400 lei cu titlul cheltuieli judiciare, din care pentru inculpatul RV suma de 100 lei reprezintă onorariul apărătorului din oficiu, BA.

Împotriva acestei sentinţe penale a declarat apel inculpatul SCR.

Apelul declarat în cauză este fondat însă pentru alte motive decât cele invocate.

Analizând hotărârea atacată prin prisma motivelor de apel invocate şi examinând, potrivit disp.art. 371 alin.1 Cod procedură penală întreaga cauză sub toate aspectele de fapt şi de drept, tribunalul constată că prima instanţă a păşit la judecarea pricinii în lipsa unei părţi nelegal citate.

În concret, instanţa de fond a procedat la judecarea cauzei fără ca procedura de citare să fie îndeplinită cu partea vătămată, de cetăţenie sârbă, numitul GM.

Astfel, iniţial, partea vătămată a fost citată de la domiciliul său, din Belgrad, însă, întrucât procedura de citare nu s-a îndeplinit la mai multe termene de judecată, la data de 14.03.2008 instanţa a dispus citarea acesteia prin procedura publicităţii, potrivit disp.art. 177 alin.4, teza ultimă, Cod procedură penală. În consecinţă, partea vătămată a fost citată, până la finalul cercetărilor judecătoreşti, prin afişare la Consiliul local al municipiului Bistriţa.

Procedeul astfel utilizat de prima instanţă în vederea îndeplinirii procedurii de citare cu partea vătămată este incorect, deoarece, în speţa dată, dispoziţiile art.177 alin.4 teza ultimă Cod procedură penală nu sunt incidente.

Potrivit textului de lege invocat, când activitatea infracţională s-a desfăşurat în mai multe locuri, citaţia se afişează la sediul Consiliului local în a cărei rază teritorială se află organul care efectuează urmărirea penală.

Or, în cauza supusă judecăţii, activitatea infracţională s-a consumat printr-un  singur act material de sustragere prin întrebuinţarea de violenţe.

Aşa fiind, în speţă erau aplicabile dispoziţiile art.178 alin.2/1 Cod procedură penală rap.la art. 177 alin.9  Cod procedură penală, potrivit cărora, în cazul în care scrisoarea recomandată nu poate fi înmânată părţii din  orice motiv, citaţia se va afişa la sediul instanţei.

Pe cale de consecinţă, în baza dis.art.379 pct.2 lit.”a” Cod procedură penală, apelul declarat în cauză va fi admis, hotărârea atacată va fi desfiinţată şi se va dispune trimiterea cauzei spre rejudecare instanţei de fond.

Primind cauza spre rejudecare, prima instanţă va proceda la legala citare a părţii vătămate, dispunând citarea acesteia cu scrisoare recomandată, iar în măsura în care procedura de citare nu va fi îndeplinită în această modalitate, se va trece la afişarea citaţiei la uşa instanţei.

Dat fiind motivul care a atras desfiinţarea hotărârii apelate, tribunalul nu a mai procedat la analiza motivelor de apel invocate de inculpatul SCR. Acestea vor fi avute însă în vedere de instanţa de fond cu ocazia rejudecării cauzei.