Vatamare corporala

Sentinţă penală 317 din 08.06.2010


R O M A N I A

INSTANTA

Asupra cauzei de fata .

La data de 02.03.2010 cu nr. 4 s-a inregistrat pe rolul instantei, rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. 2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria B prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului Hpentru a fi cercetat cu privire la  savarsirea infractiunii de vatamare corporala prev.de art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 99 alin. 2 Cod penal impotriva partii vatamate G.

In actul de sesizare al instantei se retine ca inculpatul l-a lovit pe vatamat, cu pumnul in zona fetei, pe data de 06.04.2009, provocandu-i leziuni de tipul fracturii de mandibula partamediana dreapta 41/42 , tumefierii si echimozelor, care au necesitat pentru vindecare 40-45 zile ingrijiri medicale.

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine ca pe data de 06.04.2009, in jurul orelor 19.30 , partea  vatamata se deplasa spre domiciliul sau impreuna cu prietenii sai , P si P.

Cand au ajuns in dreptul casei inculpatului H, acesta s-a apropiat de P si i-a aplicat doua palme pe considerentul ca anterior intalnirii il injurase de mama.

Partea vatamata a intervenit , in sensul ca l-a apucat pe inculpat de haina si a vrut sa-l loveasca cu pumnul, dar inculaptul s-a ferit si i-a aplicat un pumn in maxilar apoi l-a mai lovit de doua ori in cap.

Potrivit certificatului medico-legal nr. 152/22.04.2009 emis de Cabinetul Medico – legal B, vatamatul a suferit o fractura de mandibula partamediana dreapta 41/42 , tumefieri si echimoze care au necesitat pentru vindecare un nr. de 40-45 zile ingrijiri medicale .

Vatamatul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgente „S” I  in perioada 07-17.04.2009 si 06.05.2009 , cheltuielile de spitalizare fiind in suma de 2516,11 lei.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor mijloace de proba: plangerea reprezentantului partii vatamate, certificatul  medico-legal , declaratiile martorilor audiati in cauza, raprtul de xepertiza medico-legala psihiatrica a inculpatului, referatul Serviciului de Probatiune , coroborate cu declaratiile inculpatului, care a recunoscut savarsirea faptei .

Fapta inculpatului H, de a-l lovi cu pumnul , in data de 06.04.2009 , pe partea vatamata  G , provocandu-i fractura mandibulei dreapta , tumefieri si echimoze , care au necesitat pentru vindecare 40-45 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala prev. de art.181 Cod penal.

Inculpatul este minor fiind elev  in clasa a VII-a , nefiind cunoscut cu antecedente penale.

A recunoscut savarsirea faptei , el fiind cel care a declansat starea conflictuala prin comportamentul sau agresiv asupra numitului P.

In momentul in care vatamatul a intervenit , tot agresiv , in conflictul dintre inculpat si P, acesta avea posibilitatea sa –si opreasca pornirile agresive ,dar a preferat sa actioneze astfel , rezultaul fiind vatamarea corporala a lui G.

Avand in vedere varstele celor doua parti , motivatia savarsirii faptei , imprejurarile concrete in care a avut loc, instanta urmeaza sa aplice inculpatului , pentru fapta savarsita o masura educativa si anume cea a libertatii supravegheate prev. de art. 103 Cod penal.

Inculpatul va fi incredintat parintilor sai spre supraveghere deosebita timp de un an.

Se va atrage atentia atat inculpatului cat si parintilor sai asupra obligatiilor pe care le vor avea pe timpul supravegherii respecti al executarii acestei masuri educative , potrivit art. 103 alin.2 ,4,5,6 Cod penal.

 Urmare a faptului ca vatamatul nu a achitat cheltuielile de spitalizare , instanta urmeaza ca , in baza art.14, 346 Cod proc.pen. cu ref. la art. 998 si urm. Cod civil si art. 313 din Legea nr. 95/2006 , sa oblige pe inculpat , in solidar cu partile responsabile civilmente sa plateasca partii civile Spitalul  Clinic de Urgenta „Sf. Spiridon” Iasi suma solicitata cu acest titlu.

In baza art. 191 Cod proc. penala , inculpatul, in solidar cu partile responsabile civilmente , va fi obligat la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate in cauza,  in care se vor include si onorariile pentru asistenta juridica din oficiu la  urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca, sume ce vor fi virate din fondul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti catre Baroul de Avocati Vaslui.

2