Antrenarea răspunderii fostului administrator in baza art. 138 alin l lit. d din Legea nr. 85/2006

Sentinţă civilă 3 din 14.01.2013


Antrenarea răspunderii fostului administrator in baza art. 138 alin l  lit. d din Legea nr. 85/2006

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Olt sub nr. 3176/104/2012  - Anexa 1, lichidatorul judiciar MNG Insolvenţă IPURL a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună antrenarea răspunderii fostului administrator Voiculescu Maria in baza art. 138 alin l  lit. d din Legea nr. 85/2006 modificată, până la acoperirea integrală a pasivului debitoarei falite.

În motivarea cererii s-a arătat că deşi lichidatorul judiciar a procedat la notificarea fostului administrator statutar al debitoarei, pentru a depune toate actele falitei pentru perioada de până la cesionarea acţiunilor, acesta nu a prezentat aceste documente, situaţie care face imposibilă verificarea îndeplinirii condiţiilor cerute de art. 138 lit. a – g. Apreciază că în cauză sunt îndeplinite cerintele prevăzute de art. 138 alin. 1 lit. d din legea nr. 85/2006, întrucât prin neţinerea contabilităţii s-a creat un prejudiciu debitoarei reprezentat de pasivul din tabelul definitiv al creanţelor în valoarea de 150358,34 lei. 

Examinând actele şi lucrările dosarului, tribunalul a constatat că acţiunea formulată de lichidatorul judiciar este întemeiată.

Potrivit dispoziţiilor art. 138 al.1 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, judecătorul sindic poate dispune ca o parte din pasivul debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de către membrii organelor de conducere –în speţă de către fostul administrator - dacă se constată că aceştia au contribuit la ajungerea societăţii în stare de insolvenţă.

Condiţia antrenării răspunderii acestor persoane o constituie culpa pentru ajungerea societăţii în stare de insolvenţă prin una din faptele enumerate de art. 138 din Legea 85/2006 printre care şi ţinerea unei contabilităţi fictive sau neţinerea contabilităţii în conformitate cu legea ori prilejuirea dispariţiei unor documente contabile, prevăzute la art. 138 al.1 lit. d din lege.

În cauza de faţă, lichidatorul judiciar a notificat-o pe pârâtă pentru a-i pune la dispoziţie documentele financiar contabile ale societăţii debitoare pentru perioada anterioară cesionării de către aceasta a acţiunilor societăţii, dar administratorul social al debitoarei nu a dat curs notificării.

Fapta de neţinere a contabilităţii în conformitate cu legea, se apreciază în funcţie de prevederile Legii 82/1991 şi are în vedere în special nerespectarea prevederilor legale privind întocmirea balanţelor de verificare lunare, a registrului jurnal, registrul inventar precum şi respectarea obligaţiilor de întocmire şi depunere a situaţiilor financiare anuale. Această împrejurare, coroborată cu lipsa nejustificată de predare a documentelor contabile, dovedesc faptul că în cazul debitoarei falite contabilitatea nu a fost ţinută în conformitate cu legea.

Conform art. 5 din Legea 82/1991, persoanele … au obligaţia să conducă contabilitatea în partidă dublă şi să întocmească situaţiile financiare anuale iar, conform art. 10 din aceeaşi lege, răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.

În conformitate cu art. 73( e) din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, administratorii sunt solidar răspunzători faţă de societate pentru stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun, dispoziţie legală ce trebuie interpretată prin raportare la art. 201(1) din Legea 31/1990 şi la art. 10 din Legea contabilităţii nr.82/1991.

În ceea ce priveşte raportul de cauzalitate dintre faptele expres prevăzute de art. 138 din Legea 85/2006 şi ajungerea debitorului în stare de insolvenţă, este mai mult decât evident că ,,neţinerea contabilităţii în conformitate cu legea’’, aşa cum este descrisă de art. 138 (d) din Legea 85/2006, a cauzat insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile, faptă ce a generat apariţia stării de insolvenţă a debitoarei.

Raportat la dispoziţiile art. 10 din Legea contabilităţii nr.82/1991 coroborate cu prevederile art. 73 (e) din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, vinovăţia pârâtei a fost dovedită, aceasta fiind direct răspunzătoare de intervenţia stării de faliment, ca o consecinţă a nerespectării obligaţiilor legale privind ţinerea contabilităţii, fiind astfel îndeplinite condiţiile prev. de art. 138 al.1 lit.d. din Legea 85/2006, considerent pentru care instanţa urmează să admită cererea.

Data publicarii pe portal: 16.05.2013