Omor calificat. Tentativa. Ultraj cu violenta. Unitate infractionala. Aplicare circumstante atenuante.

Sentinţă penală 9 din 22.01.2008


Omor calificat. Tentativa. Ultraj cu violenta. Unitate infractionala. Aplicare circumstante atenuante.

Prin sentinta penala nr.9/22.01.2008 pronuntata de Tribunalul Olt in dosarul nr. 2675/104/2007, a admis cererea Parchetului de pe langa Tribunalul Olt in sensul reincadrarii faptei din art.20 C.p. rap. la art. 176 alin.1 lit. f C.p.in art.20 C.p. rap. la art. 174C.p.-175 lit.i C.p. rap. la art. 176 alin1 lit.f C.p.

Respinge cererea formulata de inculpatul N.M. in baza art. 334 C.p.p. de schimbare incadrare juridica din art. 20 C.p. rap. la art. 174 C.p.- 175 lit.i C.p. rap. la art.176 alin. 1 lit.f C.p. in art. 239 alin.2 C.p. ca neintemeiata.

In baza art. 20 C.p. rap. la art. 174 C. p.- 175 lit. i C.p. rap. la art. 176 alin.1 lit.f C.p. cu aplicare art.74 lit.a,b si c C.p. si art.76 lit.b C.p., condamna pe inculpatul N.M. la 2 ani si 6 luni inchisoare. In baza art. 65 C.p. aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit.a si b C.p. pe o durata de 2 ani.

In baza art.71 C.p. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b si c C.p. In baza art. 350 C.p.p. mentine starea de arest a inculpatului si in baza art 88 C.p. deduce din pedeapsa perioada retinerii si a arestului preventiv incepand cu data de 31.05.2007 la zi.

In baza art.118 lit. b C.p. dispune confiscarea de la inculpat a unui cutit.

Se ia act ca partea vatamata S.D. nu se constituie parte civila. Obliga pe inculpat la 812,116 lei despagubiri civile, plus dobanzile legale de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la achitarea debitului catre partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Slatina.

S-a retinut ca , in ziua de 31.05.2007, partea vatamata agent de politie in exercitarea atributiunilor de serviciu a incercat sa imobilizeze pe inculpat ce avea in mana un cutit si fiind in stare de ebrietate ameninta pe cei din jur cu moartea. In momentul in care agentul de politie la prins de brate pe inculpat acesta s-a rasucit si a lovit partea vatamata in spate cu cutitul in zona hemitorace stang provocandu-i leziunii pentru care au necesitat 12 -13 zile ingrijiri medicale dar care nu au pus in primejdie viata victimei.

 S-a pus in discutie de aparatorul inculpatului, ca in cauza nu ar subzista infractiunea de tentativa la omor pentru faptul ca inculpatul nu a avut intentia sa suprime viata victimei, si ca leziunile suferite nu au  pus in pericol viata acesteia conform raportului de constatare medico-legala. Se solicita schimbarea incadrarii juridice din art.20 C.p. rap. la art.174C.p.- art.175 lit.i si art.176 alin.1 lit.f C.p. in infractiunea de ultraj prev.de art 239 al.2 C.p.

 Instanta de fond a apreciat ca cererea de schimbare a incadrarii juridice este neintemeiata pentru urmatoarele considerente:

 Tentativa la infractiunea de omor exista chiar daca leziunile suferite nu au pus in primejdie viata persoanei vatamate, atata vreme cat, in raport de regiunea anatomica in care a aplicat lovitura, de obiectul folosit si intensitatea loviturii s-a constatat ca inculpatul a prevazut ca , in urma actiunii sale, victima ar putea sa moara si a acceptat survenirea acestui rezultat care, datorita altor imprejurarii sau situatii nu s-a produs. In cauza de fata, inculpatul cu un cutit a lovit partea vatamata in regiunea spatelui, respectiv ,, hemitorace stg. paravertebral de 2,3 cm cu traseu oblic catre hemitorace drept” evidentiaza pregnant ca inculpatul a prevazut rezultatul actiunii sale si desi nu l-a urmarit a acceptat posibilitatea producerii lui.

Fapta inculpatului de a pune in pericol, prin aplicarea loviturii de cutit in spate, viata agentului de politie, care se afla in exercitiul atributiunilor de serviciu, constituie tentativa la infractiunea de omor calificat, actiunea sa de ultragiere fiind absorbita in modalitatea aratata in art.176 lit.f C.p.

 La individualizarea judiciara a pedepsei ce sa aplicat inculpatului sau avut in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 C.p., gradul de pericol social al faptei comise, modalitatea concreta a savarsirii faptei, precum si circumstantele personale ale inculpatului care este infractor primar, a recunoscut si regretat savarsirea faptei, avand o atitudine sincera dupa comiterea acesteia, imprejurari ce constituie circumstante atenuante prevazute de art.74 lit.a , b si c C.p cu consecintele prevazute de art. 76 lit. b C.p.

Data publicarii pe portal : 04.03.2008

Domenii speta