Meseria de dulgher/dulgher schelar nu este cuprinsă printre cele care se încadrează în grupa a II-a de muncă.
În speţă, reclamantul a solicitat ca societatea pârâtă să fie obligată să îl încadreze în grupa a II-a de muncă şi să îi elibereze un act doveditor din care să rezulte perioada de muncă desfăşurată corespunzător acestei grupe.
Tribunalul a respins ca nefondată acţiunea.
A constatat că, reclamantul a fost încadrat ca dulgher. Pentru a se putea reţine că munca prestată de reclamant se încadra în condiţiile grupei a II-a era necesar a fi îndeplinite următoarele condiţii: locul de muncă să se înscrie în una din ipotezele prevăzute în Anexa 2 a Ordinului nr.50/1990; reclamantul să fi lucrat cel puţin 70% din programul de lucru într-un astfel de loc de muncă; să se fi plătit cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantumul specific grupei a II a de muncă.
Nici în anexa nr.2, nici în deciziile emise de conducerea întreprinderii, meseria de dulgher/dulgher schelar nu este cuprinsă printre cele care se încadrează în grupa a II-a de muncă.
De asemenea, reclamantul nu realiza o activitate de extindere, modernizare sau reparaţie a capacităţilor de producţie şi nu există nicio dovadă sau referire la existenţa unui nivel de noxe ridicat la locul de muncă al reclamantului.
Curtea de Apel Iași
Concediere colectivă dispusă de angajator cu respectarea dispoziţiilor art. 65 alin. 2 Codul muncii. Interpretarea eronată a textului de lege de către instanţa de fond. Consecinţe.
Tribunalul Bistrița Năsăud
Reducerea activităţii nu poate fi doar un pretext pentru îndepărtarea unui salariat şi în consecinţă încetarea contractului de management al reclamantului urmată de încadrarea altei persoane din afara unităţii, indiferent pe ce post, este inadmisibil...
Tribunalul Caraș Severin
Litigii de muncă. Contract colectiv de muncă. Calitatea de sindicat reprezentativ
Tribunalul Gorj
Obligaţie de a face daune interese
Curtea de Apel Timișoara
Demisie fără indicarea termenului de preaviz. Efecte