Sistemul public de pensii, ce garantează dreptul la asigurări sociale de către stat, funcţionează având ca principii de bază, printre altele, principiul contributivităţii.

Sentinţă civilă 277 din 21.02.2014


Sistemul public de pensii, ce garantează dreptul la asigurări sociale de către stat, funcţionează având ca principii de bază, printre altele, principiul contributivităţii.

În speţă, reclamantul a chemat în judecată pe pârâta Casa Judeţeană de Pensii Galaţi ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună recalcularea punctului de pensie şi emiterea unei noi decizii de pensionare, care să ia în considerare toate drepturile băneşti care i se cuvin.

Tribunalul a admis în parte contestaţia şi a obligat pe pârâtă să emită o nouă decizie de recalculare a pensiei reclamantului, având în vedere la stabilirea pensiei şi sumele reprezentând forme de retribuire în acord global.

Sistemul public de pensii, ce garantează dreptul la asigurări sociale de către stat, funcţionează având ca principii de bază, printre altele, principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale acordându-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

Din adeverinţe rezultă că doar pentru perioada în care reclamantul a fost angajat al SC S. SA, acesta a obţinut venituri realizate în acord global care au fost incluse în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi pentru care s-au achitat lunar cotele de contribuţie de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile art.1 din Decretul nr. 389/1972 (abrogat prin Legea nr.19/2000), angajatorii erau obligaţi să vireze la bugetul asigurărilor sociale de stat o contribuţie de 15% asupra câştigului brut realizat de personalul angajat indiferent de forma de realizare a acestor venituri.